Tussenjaar op je cv uitleggen: zó pak je dat aan

tussenjaar-cv

Een tussenjaar op je cv vermelden, moet je dat wel of niet doen? Soms nemen mensen direct na de middelbare school een tussenjaar om hunzelf beter te leren kennen en te oriënteren wat ze met hun professionele loopbaan willen gaan doen. Andere nemen een tussenjaar gedurende de studie. Hoe dan ook, je hebt een tussenjaar gedaan en nu is het tijd om erover te vertellen in je cv. In deze blog gaan we je daarbij helpen.

Wellicht ook relevant voor jou:

Moet je een tussenjaar op je cv zetten?

Of je een tussenjaar op je cv moet zetten hangt van 2 factoren af, namelijk 1) hoe lang je er tussenuit bent geweest en 2) wat je tijdens je tussenjaar hebt gedaan. Als je slechts enkele maanden weg bent geweest hoef je dit niet per se te vermelden. Als je waardevolle ervaringen hebt opgedaan moet je het juist wel vermelden.

Wat je in ieder geval wil voorkomen is dat je een groot gat in je cv krijgt waardoor recruiters wellicht vraagtekens bij jouw sollicitatie krijgen nog voordat je op een sollicitatiegesprek bent geweest. Als je er dus langer dan een jaar tussenuit bent geweest is het altijd verstandig om er een verklaring voor te geven in je curriculum vitae.

Pro tip:

Heb je toevallig zwart werk gedaan tijdens je tussenjaar? Dan is dit nog maar de vraag of je dit op je cv kan en mag vermelden. Bekijk het hier: Zwart werk op je cv.

Waarom een tussenjaar positief voor je cv kan zijn

Een tussenjaar op je cv hoeft zeker niet iets negatiefs te zijn. Sterker nog, in veel gevallen kan het zelfs positief ervaren worden door recruiters en potentiële werkgevers. Je laat er namelijk mee zien dat je een aantal persoonlijke eigenschappen bezit om zo’n stap te maken. Denk aan:

  • Onafhankelijk
  • Aanpassingsvermogen
  • Durf, lef
  • Openheid
  • Flexibiliteit
  • Uit je comfortzone
  • Autonomie

Zeker als je waardevolle kennis, ervaringen en vaardigheden hebt opgedaan tijdens je tussenjaar kun je bewijzen dat je extra zelfverzekerd en gemotiveerd bent. Dit kan jou helpen om je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Waar zet je een tussenjaar op je cv?

Er zijn een aantal mogelijke plekken waar je een tussenjaar in je cv kunt opnemen. De beste plek hangt sterk af van wat je allemaal tijdens je tussenjaar hebt gedaan. Dit zijn de plekken waar je een tussenjaar in je cv kan benoemen:

  • Persoonlijk profiel: Je kunt in één of twee zinnen aangeven dat je er een jaar tussenuit bent geweest, wat je hebt gedaan en geleerd en hoe dit van pas kan komen in de functie waarop je solliciteert.
  • Werkervaring: Als je hebt gewerkt tijdens je tussenjaar, waarom zou je dit dan verbergen? Vermeld het net als elke andere functie in je cv. Lees eerst de vacature goed door. Pas je cv aan om vaardigheden en ervaringen te benadrukken die in de functiebeschrijving worden genoemd.
  • Opleidingen, stages, cursussen: Wellicht heb je ten behoeve van je persoonlijke ontwikkeling wel een of meerdere hard skills geleerd (bijvoorbeeld een vreemde taal). Benoem dit dan in de corresponderende sectie in je cv.
  • Vrijwilligerswerk: Als je vrijwilligerswerk hebt gedaan, benoem dit dan onder een apart kopje in je cv en vertel wat je allemaal hebt gedaan.
  • Apart kopje “Tussenjaar”: Als je hetgeen je hebt gedaan tijdens je tussenjaar niet direct overeenkomst met een bepaald cv-onderdeel, maak dan een apart kopje en geef dit een goede naam.

Hoe vermeld je een tussenjaar op je cv?

Als je besluit dat je een tussenjaar op je cv wil vermelden, moet je nog wel weten hoe je dat tactisch aanpakt. In welk onderdeel je het ook vermeldt, hieronder zijn een aantal tips om een tussenjaar op je cv te verklaren:

1. Lieg nooit, wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Liegen op je cv is nooit een goede oplossing. Je hoeft er niet al teveel woorden aan vuil te maken als je om persoonlijke redenen een tussenjaar hebt genomen, maar je moet het ook niet gaan verbergen.

2. Wees positief

Er kunnen veel positieve aspecten kleven aan het nemen van een tussenjaar. Probeer je daarop te focussen in je cv.

3. Beschrijf wat je hebt gedaan

Als je pas echt indruk wil maken op recruiters met je tussenjaar, dan benoem je juist de prestaties en resultaten die je geboekt hebt tijdens je tussenjaar. Zeker als je een nieuwe vaardigheid hebt ontwikkeld of vrijwilligerswerk hebt gedaan, kan dit van grote toegevoegde waarde zijn voor je cv.

4. Beschrijf je tussenjaar kort en bondig

Het is vaak niet nodig om extreem ver in detail te treden. Het enige wat je hoeft te doen is in een paar zinnen (in het juiste onderdeel van je cv) uitleggen wat de reden van je tussenjaar was, wat je hebt gedaan en geleerd en idealiter hoe dit van pas kan komen in de gezochte functie.

Alternatief: maak een vaardigheden cv

Veruit de meeste sollicitanten maken een teruglopend cv. Bij dit type cv vermeld je bij alle onderdelen eerst je meest recente ervaring, opleiding, cursus, etc en van daaruit werk je terug in de tijd. Echter, als je een lang tussenjaar hebt genomen waardoor er een groot gat is ontstaan in je cv, dan kun je er ook voor kiezen om een vaardigheden cv te maken.

Een vaardigheden cv (ook wel functioneel cv genoemd) benadrukt vaardigheden en competenties van de sollicitant in plaats van een chronologische opbouw van alle werkervaring en gevolgde opleidingen. Ook worden er geen datums genoemd in een functioneel cv, waardoor een tussenjaar minder snel zal opvallen. Het doel van een functioneel cv is om aan te tonen wat iemand kan en hoe de betreffende sollicitant zijn of haar vaardigheden kan inzetten in het goed uitoefenen van een bepaalde functie.

Ons advies

  • Zet alleen een tussenjaar op je cv als je er langer dan een jaar uit bent geweest of als het juist van toegevoegde waarde voor je cv kan zijn.
  • Maak niet te veel woorden vuil aan het vermelden van een tussenjaar.
  • Benoem overdraagbare vaardigheden zoals plannen, budgetteren, communicatieve vaardigheden, leiderschap en organisatorische vaardigheden.
  • Maak eventueel een functioneel cv.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.