Zwart werk op je cv: wel of niet doen? [+wet & regelgeving]

zwart-werk-cv

Zwart werk op je cv, is dat verstandig? Het is logisch dat je twijfelt of zwart werk wel een plek op je curriculum vitae verdient. Zeker als je jong bent is het soms vrij gebruikelijk om werk zonder officieel contract te hebben. Maar die maanden dat je elke dag vroeg opstaat of lange uren maakt en je hard zwoegt voor je werkgever staan wel goed op je cv. Sterker nog, als je deze ervaringen niet vermeldt, dan ontstaat er misschien wel een gat op je cv? In dit artikel leggen we uit hoe je deze situatie het beste kan aanpakken.

Mag je zwart werk op je cv zetten?

Nee, officieel mag je geen zwart werk op je cv vermelden. Echter, waar het om gaat is de professionele ervaring en vaardigheden die je tijdens het werk hebt opgedaan. En deze mag je wel altijd op je cv vermelden. Uiteindelijk is dat wat bepaalt of jij wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek.

Als je bijvoorbeeld een tijd lang gewerkt hebt zonder contract en in de bouw hebt geleerd hoe je moet metselen, dan kun je in je cv alsnog aangeven dat je weet hoe je moet metselen. Daar is niks op tegen.

In welke situatie zwart werk op je cv vermelden

Zwart werk is in principe dus illegaal en hoort eigenlijk niet op het cv. Je loopt het risico dat de belastingdienst erachter komt en je dus een boete kan ontvangen. Echter, wij begrijpen natuurlijk ook dat je geen gigantisch gat in je cv wil terwijl je wel maanden of jaren hebt gewerkt. Je moet écht voor jezelf bepalen of je het risico wil lopen.

Als je al enige tijd met je carrière bezig bent en je inmiddels genoeg ervaring hebt, laat het dan vooral weg van je cv. Als je starter bent en het werk dat je zonder contract hebt gedaan is écht relevant voor de functie waarop je nu solliciteert, dan kun je overwegen om het wel in je cv op te nemen.

Wanneer je zwart werk legaal op je cv mag zetten

Als je geld verdient moet je dit aangeven bij de belastingdienst, omdat je afhankelijk van het bedrag eventueel inkomstenbelasting moet betalen. Als je dit niet aangeeft, dan riskeer je een boete. Echter, er bestaat een zogeheten ‘belastingvrije voet’. Als je inkomen lager is dan dit bedrag, dan mag je dus legaal zwart geld verdienen (zolang je de inkomsten aangeeft bij de belastingdienst).

Hoeveel de belastingvrije voet bedraagt is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Als je alleenstaand zonder kinderen bent, dan bedraagt de belastingvrije voet in 2023 bijvoorbeeld €1.872,81. Lees hier meer over het berekenen van jouw belastingvrije voet.

Moet je op je cv aangeven dat het om zwart werk ging?

Nee, als je al besluit om zwart werk in je cv op te nemen, dan kun je beter niet van de daken schreeuwen bij welke werkgever je gewerkt hebt zonder contract (tenzij je onder de belastingvrije voet bent gebleven).

Zeer waarschijnlijk zal het geen problemen voor je opleveren als je wel de naam van de werkgever vermeld, maar weet dat het officieel niet mag. Hoe je aan een bepaalde baan bent gekomen is niet van belang en staat ook niet centraal bij een cv. Een recruiter of potentiële werkgever is veel meer geïnteresseerd in wat je hebt gedaan en geleerd en hoe je jouw ervaring in de gezochte functie kunt inzetten. Je moet dus zelf bepalen of je het risico wil lopen.

Zwart werk bespreken tijdens je sollicitatiegesprek

Als het onverhoopt ter sprake komt dat je zwart werk hebt verricht, dan kun je er beter gewoon eerlijk over zijn. Liegen op je cv of tijdens een sollicitatiegesprek is wel het laatste wat je moet doen. Je zal vrij snel door de mand vallen en dan kun je die baan wel vergeten. Probeer de focus te verleggen van wat je geleerd hebt in plaats van of het moreel juist is om zwart te werken.

Verder zal geen enkele baas cv’s gaan sturen naar de belastingdienst.

Hoe kun je zwart werk op je cv vermelden

In principe moet je zwart werk op dezelfde manier benaderen als de rest van je werkverleden. Het enige wat je wellicht beter kunt weglaten is de naam van de werkgever. Deze keuze moet je voor jezelf maken.

Je vermeldt dus de volgende gegevens:

  • Functietitel
  • Begin- en einddatum
  • Omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden

In de praktijk zou dat er als volgt uit kunnen zien:

Horecamedewerker

mei 2021 – augustus 2022

  • Assisteren bij de opbouw van zalen voor recepties en partijen.
  • Dagelijks meer dan 100+ klanten geholpen bij het opnemen en uitserveren van bestellingen.
  • Gasten informeren over de mogelijkheden en specialiteiten van het menu.

Conclusie en ons advies

  • Zwart werk is in beginsel illegaal en hoor je niet op je cv te vermelden.
  • Je moet voor jezelf bepalen of zwart werk van toegevoegde waarde is voor je cv.
  • Als het tijdens een sollicitatiegesprek ter sprake komt, wees dan gewoon eerlijk.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.