10 dingen die je niet op je cv moet zetten (volgens experts)

wat-moet-er-niet-in-een-cv

Een goed cv kan vaak het verschil maken tussen het krijgen van je droombaan en het eindeloos blijven solliciteren. Natuurlijk moet je weten wat er in een cv moet om een goede indruk te maken op een recruiter of potentiële werkgever. Echter, het is ook van belang dat je weet welke dingen je juist niet op je cv moet zetten. Sommige dingen kunnen namelijk een zeer negatieve invloed hebben op jouw kansen om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. In deze blog bespreken we dingen die je beter niet op je cv kunt vermelden.

1. Onnodige persoonsgegevens

Informatie die niks aan je cv toevoegt, hoef je ook niet te vermelden. Het gaat dan specifiek om de volgende gegevens:

  • Religie
  • Politieke overtuiging
  • Burgerlijke staat
  • Het aantal kinderen
  • Je geslacht

Natuurlijk is er voor elk van de bovenstaande gegevens wel een uitzondering te bedenken, maar als het letterlijk niks toevoegt aan je cv, voeg het dan ook niet toe. Het kan dan alleen maar negatieve gevolgen hebben en ervoor zorgen dat je gediscrimineerd wordt.

2. Irrelevante werkervaring

Dit is een van de grootste fouten op je cv die je kunt maken. Je moet het zo zien; recruiters willen op basis van je ervaring, opleidingen en andere onderdelen heel snel kunnen beoordelen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Als jij een cursus pottenbakken op je cv zet terwijl je solliciteert voor een functie als accountant, dan kan een recruiter daar niks mee. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het laat wel de essentie van het probleem zien. Hetzelfde geldt dus ook voor oude bijbaantjes op je cv.

Als je starter bent of weinig werkervaring hebt kom je er nog wel mee weg om wat extra werkervaring in je cv te benoemen. Maar als je al enige tijd bezig bent met je carrière doe je er verstandig aan om alleen dingen te benoemen die relevant zijn en daadwerkelijk iets toevoegen en een recruiter ervan kunnen overtuigen dat jij ‘the right man for the job’ bent.

3. Spelvouten

Ja, expres verkeerd geschreven natuurlijk. Het cv is een formeel en professioneel document die beter niet bol kan staan van grammatica- en spelfouten. Dit laat een zeer slechte indruk achter bij recruiters. Iets met onverzorgd en onnauwkeurig zijn. Als je van jezelf weet dat je geen talent bent in de Nederlandse taal, vraag dan iemand die dat wel is om je cv even na te lezen.

4. Moeilijke woorden die niemand begrijpt

Denk aan “Supercalifragilisticexpialidocious”. Ziet er meer uit alsof iemand in slaap is gevallen op zijn toetsenbord. Leuk als jij een uitgebreid vocabulaire hebt, maar als niemand je cv kan begrijpen, hoef je ook niet te verwachten om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Dit geldt trouwens ook voor bedrijfs- of branche specifieke jargon. Veel werkzoekende maken bijvoorbeeld de fout om functietitels te gebruiken die je bij je oude baan hanteerde. Maar wie zegt dat jouw nieuwe werkgever diezelfde functietitels hanteert? Het ene bedrijf gebruikt “Programmeur”, de ander “Developer”, weer een ander “Softwareontwikkelaar”. Klakkeloos bedrijfsspecifieke jargon kun je beter niet in je cv zetten.

5. Ellenlange teksten en verhalen

Ook dit zien we nog veel te vaak. Je schrijft bijvoorbeeld bij je werkervaring hele verhalen met alle taken en verantwoordelijkheden en letterlijk alles wat je hebt gedaan. Dat kun je beter niet in je cv zetten. In plaats daarvan kun je veel beter 3 tot 7 opsommingsteken per werkervaring opnemen waarbij je laat zien wat je allemaal bereikt hebt. Noem bijvoorbeeld een belangrijke prestatie of resultaat dat je geboekt hebt. Dat komt velen malen krachtiger over.

Als je zo’n gigantische blok van een alinea ziet, dan beland je waarschijnlijk direct op de ‘nee-stapel’, omdat een recruiter nieteens zin heeft om het te lezen.

6. Social media

Op één voor de hand liggend social media platform na (LinkedIn), zijn je social media profielen doorgaans niet iets wat je op je cv moet zetten. Echter, houdt er wel rekening mee dat potentiële werkgevers online zullen rondneuzen en dus waarschijnlijk ook een kijkje zullen nemen op deze kanalen. Het kan geen kwaad om ze even na te lopen en wat te professionaliseren.

En zoals we bij de persoonsgegevens ook al zeiden, op elke regel is er een uitzondering te bedenken. Jij moet gewoon in je oren knopen dat als het niks toevoegt aan je cv, je het niet op je cv moet zetten. Maar als je online marketeer bent en je hebt een Instagram account met 10.000 volgers opgebouwd, ja dan is het natuurlijk juist hartstikke mooi om dit op je cv te vermelden.

7. Een onprofessioneel e-mailadres

Er zijn eigenlijk maar 2 dingen die écht altijd op je cv moeten staan. Dat is je e-mailadres en je telefoonnummer. Hiermee zal een recruiter namelijk contact met je opnemen als je cv overtuigend genoeg was om een sollicitatiegesprek uit te lokken.

Echter, was je juist weer niet wil is een zeer onprofessioneel e-mailadres. Niet alleen kom je daarmee onprofessioneel over (duhh), maar een professioneel e-mailadres dat is gebaseerd op je naam laat juist dat je serieus bent over je carrière.

8. Leugens

Voelt een beetje dom dat we het nog moeten benadrukken, maar lieg niet in je cv. En daarmee bedoelen we ook dat je niet moet overdrijven in je cv. Wees gewoon eerlijk met wat je allemaal kunt. Je wil niet dat een potentiële werkgever gaat twijfelen aan je integriteit.

9. Een ongepaste foto

En daarmee bedoelen we natuurlijk niet gelijk naaktfoto’s ofzo (al zijn die natuurlijk ook ongepast), maar we zien nog te vaak dat sollicitanten een foto in het cv opnemen die gewoon niet geschikt is voor het cv. Denk aan vakantiefoto’s, foto’s met een pet of zonnebril, of foto’s van het hele lichaam in plaats van een foto vanaf ongeveer schouderhoogte.

10. Salarisinformatie

Een werkgever zal jou vragen wat voor salaris je graag wil verdienen als je wat verder in de sollicitatieprocedure zit. Maar informatie over wat je hebt verdiend bij je vorige banen is niet bepaald relevant om te vermelden.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.