Kinderen op je cv vermelden: niet verstandig, of toch wel?

kinderen-op-cv-vermelden

Sollicitanten met kinderen twijfelen vaak: moet je kinderen op je cv vermelden of moet je deze informatie voor jezelf houden? Hierachter schuilt de zorg dat een potentiële werkgever aannames en vooroordelen kan ontwikkelen die jouw kansen op een baan negatief beïnvloeden. In deze blog gaan we kijken naar de voor- en nadelen van het vermelden van kinderen, wat de wet hierover zegt en hoe je eventueel kinderen kan vermelden op je cv.

Kinderen vermelden op je cv vermelden: is het verplicht?

Het is niet verplicht om kinderen op je cv te vermelden. Kinderen maken – evenals burgerlijke staat – onderdeel uit van de vrijwillige persoonlijke gegevens van je cv. Je mag het aantal en de leeftijd van je kinderen noemen, maar dat hoeft niet. Het is privéinformatie die niets zegt over jouw kwalificaties met betrekking tot een specifieke functie. Om die reden is het dus niet interessant voor potentiële werkgevers om deze persoonlijke informatie te weten.

De Algemene wet Gelijke Behandeling (AwGB) moet daarnaast voorkomen dat sollicitanten gediscrimineerd worden op basis van ras, geslacht, etniciteit, godsdienst of levensovertuiging. Op deze manier beschermt de wet sollicitanten tegen discriminatie. Alhoewel burgerlijke staat en kinderen hier niet expliciet worden benoemd, kunnen ze wel leiden tot discriminatie. Om die reden maakt het geen onderdeel uit van de verplichte informatie.

Welke informatie behoort tot je persoonlijke gegevens?

Aangezien kinderen niet tot de verplichte informatie behoren, is het goed om even te kijken welke informatie recruiters wél te allen tijde op je cv verwachten te zien. Dit zijn:

  • Je voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Adres of woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-emailadres

De rest is optionele informatie waarvan je zelf mag bepalen of het van toegevoegde waarde is om te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan een website (portfolio) en je LinkedIn profiel.

Hoe kijkt een potentiële werkgever aan tegen kinderen op je cv?

Zelf beslissen of het dus iets toevoegt om als trotse ouder je kinderen in je cv te benoemen is leuk, maar dat maakt het er niet per se makkelijker op. Zeker omdat het anders geïnterpreteerd kan worden dan jij wellicht hoopt.

Recruiters en HR-managers trekken vaak hele andere conclusies uit de informatie over kinderen op je curriculum vitae. Zo kan het van grote invloed zijn op jouw werkende leven. Het zijn vaak stereotyperingen en vooroordelen. Hieronder hebben we een aantal van die vooroordelen opgenomen:

  • Getrouwd, geen kinderen: geen kinderen of NOG geen kinderen? Wie weet ben je rond de 30 en zijn er wel plannen om een gezin te stichten. Dat betekent wellicht ouderschapsverlof of minder werken. Zeker voor kleine organisaties is dat lastig te compenseren.
  • Alleenstaand, één kind (4 jaar): Een alleenstaande vader of moeder met een klein kind. Een potentiële werkgever zal dit wellicht zien als iemand met weinig flexibiliteit. Wat als het kind ziek is?
  • Gescheiden, geen kinderen: Oké, in ieder geval al één gefaald huwelijk. Dat zegt ook al iets over een persoon. Wellicht dat de betreffende sollicitant toch met een kinderwens zit die weer kan opspelen bij een nieuwe relatie.
  • Alleenstaand, geen kinderen: Deze kan ook zeker positief gezien worden. Je hebt geen verplichtingen die je thuis kunnen houden. Je baan is dus een erg belangrijk onderdeel.
  • Getrouwd: Een teken van persoonlijke stabiliteit. Dus in die zin een goed teken. Maar hoe zit het met kinderen. Komen die er nog aan, of niet? Als uit je leeftijd blijkt van niet, kan dit positief uitpakken omdat de recruiter dan ziet dat je voor de lange termijn een stabiele werknemer kan zijn.
Let op:

Dit zijn slechts mogelijke interpretaties (en zeker niet de onze). Je ziet echter wat zo'n simpele mededeling kan betekenen voor je kansen om aangenomen te worden.

Wanneer is het waardevol om kinderen te vermelden in je cv?

Dus, de vraag resteert; kinderen op je cv vermelden: wel of niet doen? In veruit de meeste gevallen is het beter om deze informatie weg te laten. Zoals we eerder al hebben aangestipt, zegt het niks over hoe goed jij een bepaalde functie kan uitvoeren (en dus is het niet interessant).

Echter, er zijn altijd uitzonderingen. Zo zijn er een aantal banen waarbij het juist wel is aan te raden om kinderen in je cv op te nemen. Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren bij een kinderdagverblijf en je zelf jonge kinderen hebt. Als je met kinderen werkt, is het relevant voor de functie om te benoemen dat je zelf ook één of meerdere kinderen hebt. Als je dus een baan hebt waarbij je met kinderen gaat werken, overweeg dan om het juist wel in je curriculum vitae te vermelden.

Ook als je getrouwd bent en je hebt kinderen die ouder dan 12 jaar zijn, dan kan het in je voordeel werken. Het is een teken dat je je zaakjes op orde hebt en een zeer stabiele relatie hebt. Je hebt in die zin 'het ergste achter de rug'.

Ook als je alleenstaand bent zonder kinderen zou het theoretisch gezien in je voordeel kunnen werken. Je bent erg flexibel en hebt weinig verplichtingen.

Wanneer je kinderen beter kunt weglaten uit je cv

Ben je jong getrouwd zonder kinderen of heb je jonge kinderen? Dan is het echt beter om deze informatie achterwege te laten op je cv. Een werkgever mag volgens de wet hier in principe ook niet naar vragen tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Een werkgever mag namelijk alleen maar vragen stellen die betrekking hebben op de functie.

Als het verder niks toevoegt of totaal niet relevant is voor de functie waarop je solliciteert, laat het dan weg. Het kan dan alleen maar in je nadeel werken. Een werkgever mag uiteraard niet discrimineren, maar toch komt het wel voor.

Hoe vermeld je kinderen op je cv?

Als je hebt besloten dat je wel graag kinderen op je cv wil vermelden, dan is dat onderdeel van de personalia op je cv. Dit zijn de 3 manieren voor het vermelden van kinderen op je cv:

  • Bij je persoonlijke gegevens onder het kopje "Burgerlijke staat".
  • Bij je persoonlijke gegevens onder het kopje: "Kinderen".
  • Bij je werkervaring.

Bij je personalia zou bijvoorbeeld kunnen staan:

Burgerlijke staat: Getrouwd, 2 kinderen (12 en 14 jaar)

Kinderen: 3 kinderen (10, 12 en 15 jaar)

Echter, het beste is als je het hebben van kinderen combineert met vaardigheden die je hebt opgedaan. Als je gaat solliciteren bij een kinderdagverblijf, laat dan zien welke vaardigheden je hebt opgedaan en hoe je deze weer kan inzetten bij je nieuwe baan. Denk aan vaardigheden als: stressbestendig, inlevingsvermogen, geduld. Je laat dan jouw persoonlijke ontwikkeling zien, wat juist kan bijdragen aan de kans om aangenomen te worden.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.