LinkedIn op je cv: de enige juiste manier [+voorbeeld]
LinkedIn is het grootste professionele netwerk op dit moment. Het is een perfect middel om je netwerk uit te breiden en waardevolle connecties te maken. Ook kun je werken aan je eigen professionele uitstraling door kennis en ervaringen te delen. Moet je echter een LinkedIn profiel op je cv opnemen?
Redenen om LinkedIn aan je cv toe te voegen
Het is altijd een goed idee om een LinkedIn account aan je cv toe te voegen. Zelfs al vermeld je geen LinkedIn op je cv, zullen recruiters en potentiële werkgevers alsnog jouw profiel opzoeken en bekijken. Dus je kunt ze beter een stap voor zijn.
Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom LinkedIn op je cv een goed idee is:
- Je kunt meer van jezelf laten zien. Je hebt vaak maar 2 pagina's op je cv om je verhaal over te brengen. Een LinkedIn profiel vult je cv verder aan. Het maakt je cv interessanter en completer.
- Het voegt extra informatie toe. Via LinkedIn kunnen mensen aanbevelingen over jou schrijven. Deze sectie is natuurlijk ontzettend belangrijk voor recruiters. Ook kun je natuurlijk nog veel meer informatie op je LinkedIn profiel kwijt waar je op het cv wellicht geen ruimte meer voor had.
- Toon je professionele interesses. Je netwerk, contacten en bijdrages zeggen veel over waar jouw interesses liggen. Als je regelmatig reageert of bijdrages levert met relevante trends, ontwikkelingen en onderzoeken kan een recruiter of potentiële werkgever zien dat je zeer geïnteresseerd bent in jouw sector.
- Je houdt je gegevens 'up-to-date'. Als jouw cv is opgeslagen in een databank of jobboard, kan het zijn dat de informatie verouderd raakt. Met LinkedIn zal je daar geen last van hebben omdat je te allen tijden de informatie kan bijwerken.
Wanneer het beter is om geen LinkedIn profiel op te nemen
Natuurlijk is het vermelden van LinkedIn op je cv een goed idee om je professionele uitstraling te tonen aan de buitenwereld. Echter, er zijn natuurlijk ook situaties waarin het beter is om je LinkedIn profiel niet te vermelden.
- Je account is niet bijgewerkt. Als de recruiter naar je LinkedIn profiel gaat, wil die natuurlijk wel recente activiteit bekijken. Als je al 3 jaar niet bent ingelogd kan het in je nadeel werken.
- Je profiel is leeg. Als je wel een LinkedIn profiel hebt, maar geen foto, titel, samenvatting of überhaupt een profiel dat niet volledig is, kan het ook in je nadeel werken.
- Je gebruikt LinkedIn niet voor professionele doeleinden. LinkedIn is uitsluitend een zakelijk en professioneel platform. Als jij het echter ook persoonlijk gebruikt, zet het dan niet in je cv.
- Je gebruikt LinkedIn voor een hele andere branche. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je als zzp'er LinkedIn gebruikt om opdrachten binnen te halen en je werk te tonen, terwijl je in je cv solliciteert op een baan als boekhouder. Dan biedt je LinkedIn geen toegevoegde waarde en kun je deze beter niet in je curriculum vitae zetten.
Maak een persoonlijke LinkedIn URL
Als je besluit LinkedIn op je cv te vermelden, is het wel zo netjes dat je jouw LinkedIn URL aanpast. Als je een account aanmaakt, genereert LinkedIn automatisch een reeks van cijfers en letters. Jouw LinkedIn URL kan er dan als volgt uit komen te zien:
Fout: www.linkedin.com/in/lisa-kropman-bj42bj4o1/
Dit staat was onprofessioneel. Je wil namelijk dat jouw LinkedIn URL er zo uitziet:
Goed: www.linkedin.com/in/lisakropman/
Dus, hoe doe je dat? Gelukkig is het niet zo moeilijk.
Dit is hoe je een gepersonaliseerde URL aanmaakt voor LinkedIn:
- Ga naar je eigen profiel. Dit doe je door rechtsboven bij jouw foto op "Ik" te klikken.
- Klik vervolgens op "Profiel weergeven".
- Rechtsboven zie je de tekst "Openbare profiel en URL bewerken". Gebruik Control + F als je het niet kan vinden.
- Stel vervolgens een persoonlijke URL in.
Gebruik bijvoorbeeld je volledige naam als LinkedIn URL. Als deze al bezet is kun je proberen om een streepje tussen je voornaam en achternaam te plaatsen. Als dat ook niet werkt kun je het proberen met een punt. Zorg dat jouw gepersonaliseerde URL er professioneel en simplistisch uitziet.
Je kunt eventueel ook van je LinkedIn profiel een LinkedIn cv maken. LinkedIn gebruikt hiervoor de gegevens (zoals je werkervaring en opleidingen) van je profiel om een cv te genereren. Hier zal ook automatisch de URL van je LinkedIn profiel in opgenomen zijn.
5 dingen die je moet doen voordat je jouw LinkedIn op je cv zet
We hebben je al uitgelegd hoe je een aangepaste URL maakt voor je LinkedIn profiel. Maar dat is niet het enige wat je moet doen voordat je LinkedIn in je cv kan opnemen.
- Optimaliseer je profiel. Als je je eigen profielpagina bekijkt, geeft LinkedIn ontzettend veel suggesties hoe je jouw LinkedIn profiel kunt verbeteren. Het is zeker aan te raden om deze suggesties op te volgen.
- Controleer of alle gegevens kloppen. LinkedIn is een openbaar profiel dat een verlengde moet zijn van je cv. Zorg dus dat alle gegevens kloppen.
- Kies of maak een goede foto. Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Het is prima om dezelfde foto te gebruiken als die je op je cv gebruikt. Zorg wel dat deze aan alle eisen van een professionele foto voldoen.
- Schrijf een duidelijke & overtuigende kopregel. Met een goede kopregel kun je recruiters aantrekken maar ook overtuigen van jouw kwaliteiten en vaardigheden.
- Voeg een korte samenvatting toe. Een samenvatting lijkt veel op het persoonlijk profiel op je cv. Je hebt hier echter wat meer ruimte tot je beschikking. Vertel wie je bent, waar je interesses liggen en wat jij als kandidaat te bieden hebt.
Waar zet je een LinkedIn profiel op je cv?
Ga je LinkedIn toevoegen aan je cv? Top. Het is gebruikelijk om jouw LinkedIn (en andere social media) bij je persoonlijke gegevens te vermelden. Hier staan gegevens zoals je naam, telefoonnummer en e-mailadres.
Het is aan te raden om onderaan deze contactgegevens jouw LinkedIn URL te plaatsen. De reden dat je jouw LinkedIn URL onderaan zet, is het feit dat het van alle contactgegevens de minst belangrijke informatie is.
Dit is hoe je LinkedIn aan je cv toevoegt:
- Maak een extra kopje bij je persoonlijke gegevens met de titel "LinkedIn".
- Direct daaronder plaats je of enkel jouw naam, of het laatste gedeelte van je LinkedIn URL. Dus of enkel "Lisa Kropman" of "/in/lisakropman".
- Voeg een hyperlink toe aan je LinkedIn URL. Als iemand op jouw naam of URL klikt, zal jouw LinkedIn account automatisch openen.
Hoe zit het met andere social media accounts?
Het hele doel van een cv is om een samenvatting te geven van je professionele leven, niet je persoonlijke. Andere social media accounts zoals Facebook, Instagram, Pinterest horen niet thuis op je cv. Het voegt niks toe en bevat geen relevante informatie.
Echter, gebruik je social media om voor professionele doeleinden, dan kun je deze platformen wel in je cv benoemen. Denk bijvoorbeeld aan een fotograaf die zijn werk deelt op Instagram. Of een interieur stylist die mooie moodboards heeft op zijn of haar Pinterest account. Meer informatie: Social Media op je cv.
Belangrijkste conclusies uit dit artikel
- LinkedIn is een goede toevoeging aan je cv, zolang je account up-to-date is en gericht is op zakelijk gebruik.
- Zorg dat je profiel compleet is.
- Zorg altijd voor een aangepaste LinkedIn URL, in plaats van de automatisch gegenereerde.
- Plaats je LinkedIn onderaan je contactgegevens.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden