Hoe ziet een cv eruit

hoe-ziet-een-cv-eruit

Stel je voor; je staat aan het begin van je carrière en je bent zoekende naar een paar leuke vacatures. Je hebt er een paar gevonden, maar bedenkt dan ineens dat je een cv nodig hebt. Je vraagt je af: “hoe ziet een goed cv eruit?”. Je wil namelijk natuurlijk wel dat je cv serieus genomen wordt en niet direct op de ‘nee-stapel’ belandt. In deze blog laten we zien hoe een cv eruit zou moeten zien en geven we je wat extra schrijftips mee.

Vermeld de verplichte onderdelen van een goed cv

Laten we beginnen bij het begin. Hoe een cv eruitziet, wordt sterk beïnvloed door 2 factoren.

  1. De inhoud van je cv
  2. De opmaak van je cv

We beginnen in deze alinea met de inhoud en wat er van je verwacht wordt. In de volgende alinea hebben we het over de opmaak en lay-out van je curriculum vitae.

Dit zijn de onderdelen die elk cv zo ongeveer bevat:

  1. Persoonsgegevens
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden
  6. Extra onderdelen zoals: cursussen, stages, hobby’s & talen

We zullen nu per onderdeel kort beschrijven hoe het betreffende onderdeel eruit hoort te zien.

Persoonlijke gegevens

Hier vermeld je onder andere de gegevens waarmee een potentiële werkgever of recruiter contact met jou kan opnemen. De persoonlijke gegevens vermeld je over het algemeen altijd in een kopje "Personalia" dat bovenaan je cv staat. Vermeld daarbij de volgende gegevens:

  1. Telefoonnummer
  2. E-mailadres
  3. Adres of woonplaats
  4. Geboortedatum

Persoonlijk profiel

In een profielschets beschrijf je in een aantal zinnen wie je bent en wat je kunt. Wees daarin origineel. Gebruik dus geen standaardzinnen die elke sollicitant gebruikt. Benoem ook altijd een aantal persoonlijke eigenschappen die bij jou passen.

Werkervaring

Bij je werkervaring neem je altijd alleen je relevante ervaringen op. Banen die niet relevant zijn of bepaalde taken die niet relevant zijn voor je nieuwe baan kun je weglaten (tenzij je een starter bent met weinig werkervaring).

Daarnaast vermeld je jouw werkervaring altijd in omgekeerd chronologische volgorde. Je begint met je meest recente baan en werkt terug naar je eerste baan.

Opleidingen

Bij je opleidingen vermeld je telkens de naam van je opleiding, het instituut waar je de opleiding gevolgd hebt, een begin- en einddatum en eventueel een omschrijving. Met name als je nog weinig werkervaring hebt kun je in de omschrijving aangeven wat je allemaal geleerd, behaald en gedaan hebt.

Vaardigheden

Vaardigheden maken een belangrijk onderdeel uit van je cv. Het vertelt een werkgever direct of je de vaardigheden en competenties bezit die nodig zijn om een bepaalde functie uit te voeren. Kijk daarom altijd eerlijk naar jezelf maar ook zeker welke vaardigheden nodig zijn in de gezochte functie. Neem deze vaardigheden op in je cv.

Extra onderdelen

Probeer niet overboord te gaan met allerlei extra onderdelen die niks toevoegen aan je cv. Beperk je tot relevante onderdelen die jou een geschikte kandidaat maken.

Let op de opmaak van je cv

Dus, als het goed is weet je nu voor wat betreft de inhoud hoe een goed cv eruit hoort te zien. Maar dat was slechts één aspect. De opmaak van je cv is namelijk ook uitermate belangrijk.

Dit is hoe een goed cv eruit moet zien qua opmaak:

  1. Kies een goed lettertype
  2. Gebruik voldoende marge
  3. Zorg overal voor dezelfde lijnhoogte
  4. Maak de sectie-titels groter dan de tekst
  5. Gebruik voldoende witregels
  6. Maximaal 2 pagina’s

Hieronder zullen we weer heel kort bespreken waar je op moet letten.

Goed lettertype

Een goed lettertype voor je cv is er in ieder geval een die prettig leest en er niet al te creatief uitziet. Voorbeelden zijn Arial, Calibri en Verdana.

Gebruik voldoende marge

Een cv waarbij de tekst helemaal tot aan de zijkant staat ziet er natuurlijk niet uit. Net als een Word document, heb je altijd wel ongeveer een halve centimeter tot 2 centimeter ruimte aan de zijkanten van je cv. Zo blijft het cv er overzichtelijk uitzien.

Zorg overal voor dezelfde lijnhoogte

Deze spreekt vrij voor zich. Je moet consistent zijn als je een cv wil maken die er goed uitziet.

Maak de sectie-titels groter dan de tekst

Om een duidelijk afscheiding te maken tussen een sectie-titel zoals “Werkervaring” wordt deze vaak wat groter en vetgedrukt gemaakt. Titels zijn vaak tussen de 14 en 16pt, terwijl de inhoudelijke tekst vaak rond de 12pt zit.

Gebruik voldoende witregels

Om secties zoals “Werkervaring” en “Opleidingen” van elkaar goed af te scheiden, moet je telkens een witregel invoeren bij een nieuwe sectie. Ook als je bijvoorbeeld 3 ervaringen in je cv opneemt, voeg je telkens na elke ervaring een witregel toe. Zo krijg je een overzichtelijk cv die er goed uitziet.

Maximaal 2 pagina’s

Voor 99% van de sollicitanten zal een cv niet langer hoeven te zijn dan 2 pagina’s. Beperk je tot de kern en neem alleen relevante informatie op.

Zó ziet een goed cv eruit

Hieronder hebben we een voorbeeld opgenomen van hoe een goed cv eruit hoort te zien:

voorbeeld cv student

Je kunt dit cv gebruiken als uitgangspunt bij het opstellen van je eigen cv.

Gebruik een cv template

Om je veel zorgen uit handen te nemen is het vaak een goed idee om gebruik te maken van een cv template. Je kunt hiervoor gratis templates gebruiken van bijvoorbeeld Canva. Het nadeel daarvan is dat je de hele opmaak zelf in orde moet maken en dat iedereen met hetzelfde template solliciteert.

Je kunt ook gebruik maken van professionele cv templates. Deze kun je eenvoudig invullen in een cv-maker zodat al het werk je uit handen wordt genomen en je in slechts een klein kwartier een perfect cv kan opstellen.

Conclusie en ons advies

Hopelijk weet je nu precies hoe een cv eruit moet zien. Als je zowel aandacht besteed aan de inhoud en de vormgeving, heb je waarschijnlijk een cv die er beter uitziet dan de helft van alle sollicitanten. Zorg dat beiden aspecten in orde zijn, zodat je de meeste kans maakt om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.