Wanneer vermeld je geloof of religie op je cv: 5 situaties

geloof-religie

Religie is een persoonlijk en intiem onderwerp en veel sollicitanten zullen zich afvragen of het wel op hun cv hoort. Toch kan het vermelden van je religieuze achtergrond soms relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een functie binnen een bepaalde religieuze organisatie. In deze blog gaan we in op de vraag of het vermelden van je religie op je cv wel of niet gepast is en geven we tips voor als je ervoor kiest om je religie wel op je cv te vermelden.

Moet je je religie op je cv vermelden?

Het vermelden van geloof of religie op je cv is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je het nuttig vindt om het op je cv te vermelden. Het is raadzaam om alleen religie op je cv op te nemen als het relevant is voor de betreffende functie.

Religie en geloof zijn erg persoonlijk en horen over het algemeen niet thuis op een cv. Als je kijkt naar wat een cv precies is, dan is dat een beknopte samenvatting van leven. Het geeft een werkgever een snelle indruk wat jij als sollicitant te bieden hebt. En precies die laatste zin is belangrijk. Religie of geloof zegt namelijk in principe niks over 'wat jij te bieden hebt'. En dus is het in 99% van de gevallen overbodig en raden we zelfs af om het te benoemen.

Wanneer zet je jouw religie wél op je cv?

Zoals we net aangeven is het in de meeste gevallen af te raden om jouw religie of geloof te benoemen in je curriculum vitae. Echter, er zijn ook redenen te bedenken wanneer het juist in je voordeel kan werken. Denk hierbij aan de volgende situaties:

  • Je solliciteert bij een organisatie met een religieuze achtergrond. Denk aan een kerk of religieuze scholengemeenschap. Het toont dan aan dat je goed past binnen de (culturele) waarden en normen van de organisatie.
  • Je solliciteert in een regio (of wellicht wel in het buitenland), waarbij geloof juist een grote rol speelt.
  • Als geloof voor jouw religieuze identiteit een grote rol speelt en je dit niet wil 'verbergen', kun je er maar beter open en eerlijk over zijn en het wél in je cv benoemen. Daarnaast laat het ook zien dat je niet bang bent om te laten zien wie je bent.
  • Als het uitoefenen van je geloof of religie je 'beperkt' in het uitvoeren van bepaalde taken in de functie waar je op solliciteert. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat je bepaalde gewetensbezwaren hebt bij bepaalde werkzaamheden. Denk aan het toedienen van bloed of schenken van alcohol.

Geloof op je cv: de nadelen

Naast enkele voordelen die we in de vorige paragraaf hebben gezien, zijn er ook nadelen waar je rekening mee zal moeten houden.

  • Je loopt het risico om slachtoffer te worden van ongewenste discriminatie. Natuurlijk is het zo dat recruiters en HR-managers niet mogen discrimineren op basis van geloof, maar dat betekent niet dat ze dat niet doen.
  • Ook kan het zo zijn dat je bij een sollicitatiegesprek vragen krijgt over je geloof of religie, terwijl dit niks te maken heeft met de benodigde kwalificaties voor de betreffende functies.
  • Tot slot kan het zo zijn dat de potentiële werkgever stereotype vooroordelen over jou zal hebben. Theoretisch gezien zou dit erin kunnen resulteren dat je niet uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek (al zou dat wel in strijd zijn met de wet).

Discriminatie op basis van geloof is verboden: één uitzondering

De Algemene wet Gelijke Behandeling is een Nederlandse wet die regelt dat je niet gediscrimineerd mag worden op basis van geloof, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, hetero of homoseksuele gerichtheid en burgerlijke staat. De wet heeft als doel om ongewenste discriminatie tegen te gaan en de emancipatie van uiteenlopende soorten mensen in de Nederlandse maatschappij te bevorderen.

Echter, zoals bij heel veel wetten het geval is, kent de wet ook een aantal uitzonderingen. Deze uitzonderingen hebben betrekking op religieuze en levensbeschouwelijke instellingen. Zo mogen zij bijvoorbeeld van het personeel verlangen dat de ideologische grondslag van de organisatie gedeeld wordt. Ook politieke instanties mogen van hun leden verlangen dat de politieke gezindheid gedeeld wordt.

Ook in het bijzonder onderwijs kan aanspraak worden gemaakt op een uitzondering van de AwGB. In het bijzonder onderwijs mogen de scholen van hun personeel en leerlingen eisen dat ze instemmen met de religieuze grondbeginselen van de school.

Moet je een werkgever vertellen over je geloof of religie?

Het is zeker niet verplicht om je werkgever in te lichten over jouw geloofsovertuiging. Iedereen in Nederland heeft recht op vrijheid van godsdienst volgens de grondwet. Als jij jouw religieuze betrokkenheid liever niet bespreekt, laat het dan weg op je cv.

Mag een werkgever naar je geloof vragen in een sollicitatiegesprek?

Een werkgever mag alleen vragen stellen over zaken die relevant zijn voor de functie. Alleen als je dus solliciteert op een baan met een religieuze achtergrond, mag een werkgever hier vragen over stellen. In de rest van de gevallen mag een werkgever hierover geen vragen stellen.

Hetzelfde geldt overigens over vragen over jouw seksuele geaardheid en politieke voorkeur.

Hoe vermeld je je religie op je cv op een respectvolle manier?

Heb je besloten dat jouw religieuze achtergrond een voordeel kan zijn voor je cv, dan zijn er in principe 3 manieren hoe je dit in je curriculum vitae kan verwerken. Hieronder werken we deze verder voor je uit:

1. Religie bij je personalia

De eerste manier is vrij rechttoe rechtaan. Elk cv bevat een aantal persoonlijke gegevens, zoals je adres, mobiele nummer en e-mail. Dit zodat een werkgever contact met je kan opnemen. Dit kan ook een plek zijn waar je jouw religieuze voorkeur zou kunnen vermelden.

Dat zou op deze manier kunnen:

Geloofsovertuiging: Christelijk

2. Geloof bij je persoonlijk profiel

In het persoonlijk profiel vertel je in een aantal zinnen wat meer over jou als persoon. Wil je nou jouw geloof benoemen? Dan zou je dit in dit onderdeel kunnen verwerken.

Bekijk het voorbeeld:

Mijn naam is Violetta. Ik ben een behulpzame, rustige en zorgvuldige lerares. Ik haal voldoening uit mijn geloof en zou graag mijn christelijke levensovertuigingen willen overdragen op de generatie van de toekomst.

3. Vermelden bij je werkervaring of opleidingen

Heb je een bepaalde geloofsovertuiging die je graag wil benoemen? Dan zou dit eventueel ook kunnen bij je werkervaring. Let wel op: de focus moet écht liggen op je welke kennis en vaardigheden je ermee hebt opgedaan.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.