Ontdek 10 geheime trucjes om je cv te verbeteren

cv-verbeteren

Of je nu een cv maakt voor je eerste baan of solliciteert voor een senior positie binnen een bedrijf, je cv verbeteren is altijd verstandig om meer baankans voor jezelf te creëren. Uiteindelijk is het doel om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Jouw cv is vaak het enige document die je daarvoor nodig hebt. In deze blog delen we 10 tips om je cv te verbeteren, zodat jij meer kans maakt om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

10 tips om je cv te verbeteren

Je moet er altijd voor openstaan om je cv te verbeteren. Door je cv te verbeteren maak je namelijk meer kans op een baan. Gelukkig (voor jou) laten heel veel sollicitanten grote kansen onbenut. Je kunt met enkele kleine aanpassingen vaak al een groot resultaat boeken om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten.

Dit zijn de 10 beste manieren om je cv te verbeteren:

1. Gebruik trefwoorden in je cv

Laten we eerst even kort uitleggen wat we bedoelen. Steeds meer bedrijven gebruiken ATS-systemen. Dit is speciale software die bedrijven gebruiken voor het beheren van het sollicitatieproces. Wanneer jij jouw cv opstuurt, leest de software deze in en op basis van de inhoud wordt er een bepaalde relevantiescore aan je cv gehangen. Gebruik je niet de juist trefwoorden? Dan belandt je cv direct in de prullenbak nog voordat een recruiter überhaupt 1 zin gelezen heeft.

Zoek in de vacature naar belangrijke trefwoorden, vaardigheden en functie-eisen. Voeg deze woorden expliciet toe aan je cv om een betere score te krijgen.

2. Maak gebruik van actiewerkwoorden

Gebruik woorden als ‘beheerd’, ‘geïmplementeerd’ of ‘ontwikkeld’ om de taken te beschrijven die je hebt uitgevoerd. Deze zogeheten ‘actiewerkwoorden’ zijn een geweldige manier om krachtige zinnen te schrijven en zeer zelfverzekerd over te komen. Het maakt je cv boeiender en interessanter om te lezen.

3. Optimaliseer het ontwerp

Niet alleen de inhoud, maar ook het ontwerp van je cv moet kloppen. Probeer een modern en zakelijk cv te maken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de kleuren van je cv-design te baseren op basis van het kleurenthema van het bedrijf waar je solliciteert.

Daarnaast is het belangrijk dat het gekozen ontwerp past bij je functie en het bedrijf waar je solliciteert. In meer klassieke vakgebieden (zoals accountant of advocaat), is het gebruikelijker om een traditioneel cv te gebruiken. Voor creatieve functies wordt juist vaak gebruik gemaakt van een creatief cv, zoals een infographic cv.

4. Gebruik harde cijfers en meetbare prestaties

Een van de meest ondergewaardeerde tactieken om je cv significant te verbeteren, is het gebruik van harde cijfers. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn en concrete ‘statistieken’ te gebruiken die de impact van jouw prestaties en resultaten aantonen.

Een voorbeeld:

Fout: Ik heb een nieuwe contentstrategie gemaakt.

Goed: Een nieuwe contentstrategie ontwikkeld en geïmplementeerd, resulterend in een verdubbeling (100%) in het aantal unieke websitebezoekers per maand.

Hier zie je overigens gelijk het gebruik van actiewerkwoorden terug.

5. Schrap irrelevante informatie

Uiteraard moet je cv relevant zijn voor de gezochte functie. Eigenlijk alles wat je in je cv opneemt, moet op de een of andere manier relevant zijn. Echter, het is voor veel sollicitanten lastig om hoofd en bijzaken van elkaar te onderscheiden. En aangezien je cv niet langer dan 2 pagina’s mag zijn, moet je soms ook tot de conclusie komen dat je overbodige informatie in je cv hebt staan.

Hoe dan ook, scan je cv op overbodige informatie die je kunt verwijderen. Dit kan zijn:

  • Werkervaringen van lang geleden.
  • Een uitgebreide omschrijving van je opleiding terwijl je al 5 jaar werkt.
  • Informatie over je burgerlijke staat, religie of andere overbodige persoonsgegevens.
  • Clichés zoals “harde werker” of “spin in het web”.

Bij een academisch cv mag je vaak iets uitgebreider zijn.

6. Stem je cv af op de functie-eisen uit de vacature

Een van de slechtste dingen die je kunt doen, is één cv maken en deze vervolgens naar elk bedrijf sturen. Recruiters en potentiële werkgevers zien tientallen vacatures per dag. Ze zullen vrij snel doorhebben dat je een generiek cv hebt gemaakt. Zij zullen het vervolgens interpreteren als; ”deze sollicitant heeft niet de tijd en moeite genomen om de vacature en bijbehorende functie-eisen zorgvuldig te lezen”.

Om die reden kun je beter je cv per sollicitatie aanpassen. Bekijk per sollicitatie goed waar de betreffende werkgever naar opzoek is en probeer in je cv hier naartoe te schrijven (zonder te liegen!).

7. Voeg hobby’s en interesses toe

Naast jouw kwalificaties, willen werkgevers ook graag wat meer over jou en je persoonlijkheid leren. Ze willen namelijk kunnen beoordelen of je goed binnen de bedrijfscultuur past. Je hobby’s en interesses kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Daarnaast kan het ook een goed gespreksonderwerp zijn tijdens een sollicitatiegesprek.

8. Voeg extra secties toe

Naast hobby’s en interesses zijn er natuurlijk nog meer onderdelen die je kunt toevoegen om je cv wat krachtiger te maken. Zeker voor sollicitanten met weinig werkervaring kunnen deze onderdelen bijzonder effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Talen
  • Cursussen
  • Certificaten
  • Vrijwilligerswerk
  • Buitenschoolse activiteiten
  • Nevenactiviteiten

9. Zorg voor een professionele online aanwezigheid

Je kunt een mooi en professioneel cv hebben gemaakt, maar als je op social media allerlei dronken foto’s hebt dan kun je er donder op zeggen dat deze gezien gaan worden. Uiteraard zal dat negatieve gevolgen voor je baankansen hebben. Het AP heeft niet voor niets richtlijnen opgesteld voor het screenen van kandidaten. Elke recruiter doet dat namelijk!

Zorg dus dat wanneer je gaat solliciteren ook je totale online aanwezigheid in orde is. Een LinkedIn profiel aan je cv toevoegen doet ook altijd wonderen.

10. Maak belangrijke zinnen en woorden vetgedrukt

Tot slot, zoals al eerder vermeld bekijken recruiters en werkgevers vaak tientallen cv’s per dag. Ze hebben niet de tijd om elk cv aandachtig te gaan lezen. Als het in de eerste 20 seconden al geen indruk maakt, zal je niet worden uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je belangrijke informatie makkelijk te vinden maakt in je cv. We hebben het al eerder gehad over het benoemen van harde cijfers en getallen in je cv. Maak 1 of 2 van deze grote prestaties vetgedrukt om gelijk de aandacht hierop de vestigen wanneer een recruiter begint met jouw cv te lezen. Hiermee maak je direct een goede eerste indruk.

Conclusie en ons advies

Als je alle 10 tips volgt voor het verbeteren van je cv, dan weten we zeker dat je een cv hebt die beter is dan vrijwel alle kandidaten. Zorg er wel altijd voor dat je jouw cv een paar keer naleest, zodat die geen grammaticale- en/of spellingsfouten bevat. Dat komt natuurlijk slordig over.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.