Infographic cv maken: stappenplan en 10 voorbeelden

infographic-cv

De arbeidsmarkt is competitief. Het is een lastige opgave om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten en een cv te maken dat opvalt bij werkgevers. Het gebruik van een infographic cv kan creatieve en originele manier zijn om jezelf te presenteren bij potentiële werkgevers. Het gebruik van een infographic cv is echter niet voor elke sollicitant aan te raden. Het moet namelijk wel passen bij de functie. In deze blog leggen we uit wat het is, wanneer je het gebruikt en hoe je er een maakt.

Wat is een infographic cv?

Een infographic cv is een soort cv dat creatief en visueel aantrekkelijk is. Er worden grafische elementen, zoals afbeeldingen, pictogrammen, staafdiagrammen, tijdlijnen of statistieken gebruikt om informatie over je carrière op een originele manier te presenteren. Het wordt vaak gebruikt bij creatieve functies, zoals grafisch vormgevers.

Wanneer gebruik je een infographic cv?

Een infographic cv wordt voornamelijk gebruikt voor enigszins creatieve functies. Denk aan:

Tegenwoordig zie je infographic cv’s in steeds meer functies gebruikt worden. Echter, er zullen altijd beroepen blijven die vragen om een wat meer traditioneel cv. Denk aan accountants of beroepen in de zorg. Vraag jezelf af of het gepast is om een infographic cv te maken.

De voor- en nadelen van infographic cv’s

Het maken en gebruiken van een infographic cv is ongebruikelijk. En dat heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het positieve is dat je jezelf gemakkelijk kan onderscheiden van andere kandidaten, omdat je waarschijnlijk een van de weinige (al dan niet de enigste) zal zijn die de moeite zal nemen een cv te maken in de vorm van een infographic.

Het negatieve gevolg kan zijn dat recruiters en werkgevers een bepaalde standaard format gewend zijn. Het zal de recruiter daarom meer tijd kosten om de informatie te vinden en tot zich te nemen dan bij een traditioneel cv. Dit omdat het veel meer visuele impact heeft door het gebruik van plaatjes, picogrammen, kleuren, etc. Daarnaast heb je vaak één pagina om alle aspecten van je carrière samen te vatten. Voor sommige zal dit niet voldoende zijn.

Waar vind je infographic cv-sjablonen?

Een infographic cv maken vanaf nul is vaak alleen weggelegd voor mensen met kennis en ervaring in het maken van grafische elementen. De meeste mensen zullen beginnen met een template of een aantal infographic cv-voorbeelden gebruiken ter inspiratie voor het maken van hun eigen cv.

Op de volgende sites kun je infographic cv-sjablonen vinden (let op: sommige zijn uiteraard betaald):

 • Canva. Er zijn ontzettend veel sjablonen te vinden voor infographics, maar niet die gericht waren op cv’s. Toch kan je deze site wel gebruiken voor inspiratie.
 • Dribbble en Behance. Dit zijn een soort social media platformen, maar dan voor ontwerpers. Er staan veel voorbeelden op die je kunt gebruiken als inspiratie. Soms kun je voorbeelden ook gratis downloaden, zoals deze.
 • Etsy. Op Etsy staan betaalde infographic templates die je soms voor een paar euro al kunt aanschaffen.
 • PowerPoint. Je kunt tegenwoordig ook vrij gemakkelijk een cv maken in PowerPoint. Het voordeel is dat PowerPoint 2 gratis infographic cv-sjablonen hebben.

Hoe maak je een infographic cv?

Het maken van een infographic cv is moeilijk. Er zijn ontzettend veel verschillende tools en hulpprogramma’s (betaald en gratis) die jou kunnen helpen bij het maken van je eigen cv als infographic. Daarnaast hangt het ook af van hoe het cv eruit moet komen te zien. Daarom laten we hieronder zien hoe je het theoretisch gezien kan aanpakken.

Dit is hoe je een infographic cv kan maken:

 1. Kies een ontwerptool. Dit zou bijvoorbeeld Canva kunnen zijn als je weinig ervaring hebt met ontwerpen of Photoshop/ Illustrator als je wel wat ervaring hebt.
 2. Bepaal de inhoud: Bedenk welke informatie je wil opnemen en hoe je deze wil presenteren. Zoek naar voorbeelden en eventueel sjablonen. Zorg in ieder geval dat je de volgende onderdelen in je cv verwerkt: persoonsgegevens, stukje over jezelf, werkervaring, opleidingen en vaardigheden.
 3. Begin met je ontwerp: Maak eerst een ruwe schets en probeer die te gebruiken als basis. Selecteer ook een ‘kleurenthema’ die je wil gebruiken. Voeg steeds meer elementen toe.
 4. Zorg voor overzicht: Een van de grootste valkuilen bij een infographic cv, is dat het cv veel te ‘vol’ Als je cv te druk wordt, zal deze moeilijk zijn om te lezen en te begrijpen. Zorg dus dat er een bepaalde structuur inzit.
 5. Laat iemand je cv zien. Test het ontwerp en laat het zien aan familie en vrienden. Vraag naar hun mening. Recruiters en potentiële werkgevers zijn ook maar mensen. Als meerdere aangeven dat het te druk is of dat er juist nog informatie mist, verwerk de feedback dan.

Onthoud dat het ontwerp slechts één deel van het cv is. De inhoud staat voorop. Focus dus op hoogtepunten en grote prestaties/resultaten uit je professionele carrière en benoem deze ook zeker in je cv.

10 voorbeelden van infographic cv’s

Om je op weg te helpen hebben we 10 voorbeelden geselecteerd. Er zijn gelukkig ontelbaar sjablonen te vinden die je kan downloaden en zelf kunt invullen.

1. Zwart en wit

dribbble infographic cv zwart en wit

Dit ontwerp is gratis te downloaden. Met zijn donkere design zal die zeker de aandacht trekken van recruiters.

2. Infographic cv met unieke indeling

infographic cv Vincenzo Castro

Dit cv heeft een innovatieve lay-out en een duidelijk kleurenschema (link).

3. Modern

voorbeeld cv infographic

Een cv met een duidelijk kleurenthema, mooie grafische elementen en een leuke tijdlijn. Bekijk hem hier: Etsy link

4. Uitgebreid cv

voorbeeld cv infographic Andrew Stupakov

Een van de knelpunten van infographics is dat je door de vele grafische elementen in de knoei kan komen met de beschikbare ruimte. Dit cv is daardoor wat langer gemaakt, waardoor je meer ruimte hebt om alle informatie kwijt te kunnen. Het sjabloon is gratis te downloaden als .psd (photoshop) bestand.

5. Stijlvol

gratis infographic cv zwart wit

Opnieuw een stijlvolle (zwart/wit) ontwerp die gratis te downloaden is (klik hier).

6. Canva retrogroen

infographic cv retrogroen canva

Canva is natuurlijk een bekende gratis ontwerptool. Het sjabloon valt op vanwege zijn retro look-and-feel. Bekijk het hier.

7. Overzichtelijk

etsy infographic resume

Een infographic cv-sjabloon die goed om weet te gaan met de beschikbare ruimte en informatie op een prettige, leesbare manier heeft gestructureerd.

8. Tijdlijn

infographic resume

Je kunt dit sjabloon downloaden en gebruiken door je te registreren bij de gelinkte site. Het is een template die redelijk wat ruimte heeft voor het beschrijven van je werkervaring. Dat is een bekend knelpunt van infographic cv’s en dat maakt dit een goed template.

9. Creatief

infographic cv maken

Dit sjabloon gebruikt voor vrijwel elke sectie een soort mini-infographic. Het geeft duidelijk het verloop van de carrière weer. Je kunt het gratis downloaden via deze link.

10. Kolommen

infographic cv

Dit sjabloon maakt gebruik van krachtige kleuren, zonder dat het overheersend is. De informatie is daardoor makkelijk te volgen.

Conclusie en advies

 • Infographic cv’s zijn niet voor elke functie even geschikt. Wees voorzichtig met je creativiteit.
 • Ga slim om met de beschikbare ruimtes. Afbeeldingen en grafische elementen kunnen soms veel ruimte in beslag nemen.
 • Zorg altijd dat de essentiële informatie (zoals je werkervaring en opleidingen) duidelijk in je cv naar voren komen.
 • Laat een vriend of familielid je cv beoordelen om te kijken welke indruk die maakt.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.