Cv updaten: De sleutel tot meer sollicitatiegesprekken

cv-updaten

Er kan in een korte tijd veel in je leven veranderen. Zo kan het ook voorkomen dat je een keer toe bent aan verandering en van baan gaat wisselen. Je cv updaten is cruciaal als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Het is belangrijk dat je je cv volledig bijwerkt en geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. In deze blog zullen we kijken hoe je jouw effectief kan bijwerken, zodat je een frisse en goede indruk achterlaat bij potentiële werkgevers.

10 manieren om je cv te updaten

1. Controleer of de contactgegevens nog correct zijn

Wanneer je een cv gaat bijwerken raden we altijd aan om als eerste je contactgegevens te controleren. Het kan zijn dat je sinds je laatste sollicitatie verhuisd bent, een nieuw telefoonnummer hebt gekregen of een nieuw e-mailadres hebt aangemaakt. Dit is natuurlijk essentiële informatie die je al snel vergeet bij te werken.

Zorg dat je contactgegevens helemaal up-to-date zijn, zodat recruiters jou kunnen bereiken om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Controleer ook de links naar je LinkedIn profiel en andere social media kanalen.

2. Bewerk de functietitel waarop je solliciteert

Direct onder je naam wordt vaak je huidige functietitel gezet. Aangezien je natuurlijk binnen een bepaald bedrijf ook promotie kan maken, kan het zijn dat je inmiddels "Marketing Manager" bent in plaats van "Marketing Medewerker".

3. Voeg een nieuwe foto toe aan je cv

Het toevoegen van een foto op je cv is niet verplicht, maar het kan wel zeker helpen om je sollicitatie wat menselijker te maken. Zeker als het al een tijdje geleden is dat je voor het laatst hebt gesolliciteerd, is het belangrijk dat je een recente en professionele foto toevoegt aan je cv. Ook als je uiterlijk sterk veranderd is zal het noodzakelijk zijn om een nieuwe foto te maken.

Zorg dat je foto voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Selecteer een recente, actuele foto.
 • Zorg voor een rustige achtergrond.
 • Geen petjes, vakantiefoto's, etc.
 • Neem de foto ongeveer vanaf schouderhoogte (soort pasfoto).

4. Schrijf een nieuwe profielschets

Je persoonlijk profiel is een van de belangrijkste onderdelen van je cv, omdat deze helemaal bovenaan staat. Deze zal dus waarschijnlijk als eerste gelezen worden. Om die reden is het belangrijk dat je profielschets actueel is.

Vertel in je persoonlijk profiel wat meer over jezelf, je vaardigheden en je toegevoegde waarde. Ook is het belangrijk dat je het bijwerkt met (nieuwe) belangrijke prestaties of resultaten die je hebt behaald in je huidige functie.

5. Verwijder irrelevante werkervaring en voeg nieuwe ervaringen toe

Je cv bijwerken is een uitstekende manier om je meest recente werkervaring te laten zien aan recruiters en potentiële werkgevers. Maar, veel sollicitanten vergeten om oude en inmiddels irrelevante werkervaringen te verwijderen.

Bij je werkervaring is het namelijk niet de bedoeling om alle functies op te sommen die je tijdens je professionele loopbaan hebt gehad. Zorg daarom dat je alleen relevante werkervaring vermeld voor de functie waarop je momenteel solliciteert.

Zet je meest recente werkervaring bovenaan en werk vervolgens terug in de tijd. Dit heet de 'omgekeerd chronologische volgorde'. Probeer behaalde resultaten uit je werkzaamheden te benadrukken. Druk deze uit in cijfers, getallen en percentages om het tastbaar te maken wat je precies bereikt hebt.

6. Blaas nieuw leven in de extra onderdelen van je cv

Sommige sollicitanten besteden niet tot nauwelijks aandacht aan de extra onderdelen van een cv, omdat ze denken dat alleen hun werkervaring, opleidingen en vaardigheden ertoe doen. Echter, er zijn wel degelijk een aantal secties die je kunt toevoegen waarmee je grote punten kunt scoren bij je sollicitatie.

Voeg de volgende secties toe om extra op te vallen bij werkgevers:

 • Taalkennis: Recruiters zijn altijd geïnteresseerd in de (vreemde) talen die je spreekt. Geef daarbij ook altijd je taalniveau aan.
 • Hobby's en interesses: Een hobby zegt wat meer over jou als sollicitant. Recruiters willen naast je professionele kwalificaties ook graag weten wat voor persoon jij bent. Daarnaast kan een hobby ook een leuke ijsbreker zijn tijdens een sollicitatiegesprek.
 • Cursussen en certificaten: Als je relevante certificaten hebt gehaald, neem deze dan zeker op. Je cv updaten met certificaten toont nieuwe (of verdiepte) expertise binnen een bepaald vakgebied. Ook toont het inzet voor zelfstandig leren.
 • Vrijwilligerswerk: Vrijwilligerswerk laat je maatschappelijke betrokkenheid zien. Daarnaast kan het soms ook tellen als relevante werkervaring.

7. Voeg trefwoorden uit de vacature toe aan je cv

Je cv updaten met een aantal trefwoorden uit de vacature is tegenwoordig noodzakelijk, omdat steeds meer bedrijven gebruik maken van speciale software die jouw cv automatisch scant. Ook maakt de software al een soort eerste voorselectie van kandidaten door te kijken hoe goed het cv overeenkomst met de vacature.

Vaak worden er bijvoorbeeld een aantal belangrijke vaardigheden of werkzaamheden genoemd in de vacature. Door deze in je cv te benoemen verhoog je de kans dat je door de voorselectie heen komt.

Je cv pimpen
Pimp je cv met onze 10 tips om een overtuigend cv op te stellen.
Artikel lezen

8. Maak gebruik van actieve werkwoorden

Vroeger was het voldoende om je verantwoordelijkheden op te sommen om een goede baan te krijgen. Tegenwoordig moet je meer moeite doen om de aandacht van recruiters te trekken. Een hulpmiddel die je daarvoor kan gebruiken zijn actieve werkwoorden. Schrijf je zinnen met de woorden "besproken, beheerd, geanalyseerd, ontwikkeld". Zie je het verschil? Hiermee maak je krachtige zinnen die overtuigend overkomen. Daarnaast laat het je zelfverzekerdheid en analytische vermogen zien.

9. Stem je cv af op de vacature

Eén generiek cv maken en daarmee bij elk bedrijf solliciteren is één van de meest gemaakte cv-fouten. Je kunt het beste je cv updaten door je functiebeschrijvingen aan te passen op basis van de wensen en behoeften uit de vacature. Gebruik de vacature als spiekbriefje, zodat je in je cv focust op datgene waar recruiters en toekomstige werkgevers naar op zoek zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je het taalgebruik van het bedrijf hanteert. Het ene bedrijf zoekt naar een "Developer" en de ander naar een "Programmeur", terwijl de functies hetzelfde zijn. Pas dus ook je functietitels aan.

10. Werk de lay-out en opmaak van je cv bij

Tot slot is natuurlijk de inhoud niet het enige wat je moet bijwerken op je cv. Als je cv stof heeft verzameld in het archief, dan wordt het misschien eens tijd voor een nieuw en modern cv template.

De vormgeving en opmaak is tegenwoordig misschien wel net zo belangrijk. Update de vormgeving van je cv met de volgende tips:

 1. Gebruik professionele cv-templates.
 2. Kies een goed leesbaar lettertype (zoals Arial, Verdana of Calibri).
 3. Stel een marge in van ongeveer 2,5 centimeter.
 4. Gebruik een lettergrootte van ongeveer 10-12 pt voor de normale tekst en 14 - 16 pt voor de kopteksten.
 5. Stel een regelafstand in van minimaal 1.15 voor een goede leesbaarheid.
 6. Gebruik 3 tot 5 opsommingstekens per werkervaring.
 7. Zorg dat je curriculum vitae niet langer is dan 2 pagina's.
 8. Gebruik witregels tussen de verschillende secties van je cv.
 9. Sla je cv op als pdf, tenzij in de vacature anders staat vermeld.
 10. Geef je cv een makkelijk herkenbare bestandsnaam, zoals je volledige naam en "cv".

Wanneer moet je je cv bijwerken?

Het updaten van je cv kan meerdere redenen hebben. Zo kan het zijn dat je van baan gaat wisselen, toe bent aan een nieuwe uitdaging, promotie hebt gemaakt of extra werkervaring hebt opgedaan die je graag wil vermelden.

Daarnaast houden sommige sollicitanten een zogeheten 'basis cv' bij. In een basis cv staat letterlijk alle informatie over jouw loopbaan. Het idee is dat je vervolgens alleen maar informatie hoeft te verwijderen als je een leuke vacature bent tegengekomen waarop je wil solliciteren. Het bijhouden van een basis cv kan je dus veel tijd besparen.

Waarom is het belangrijk om je cv bij te werken?

Het regelmatig bijwerken van je cv kan je veel kopzorgen besparen zodra er een verandering is in je carrière. Als jouw droomvacature plotseling ineens verschijnt, hoef je niet te haasten om snel je hele cv te updaten. Ook loop je minder risico dat je iets belangrijks vergeet of fouten maakt.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.