Cv pimpen: 10 Simpele maar Effectieve Tips

cv-pimpen

Een goed cv maken is natuurlijk cruciaal in de zoektocht naar je droombaan. Wellicht heb je al een cv, maar ben je nog niet helemaal tevreden. Je kunt dan je cv pimpen, zodat je deze meer aandacht trekt en meteen in het oog springt van recruiters. Onderstaande tips laten 10 verschillende manieren zien om je cv te pimpen, zodat je jezelf kan onderscheiden van andere kandidaten.

1. Maak je cv relevant voor de gezochte functie

Je cv mag over het algemeen niet langer zijn dan 2 pagina's. Dus elke regel die je toevoegt moet belangrijk zijn. Vul je cv daarom met zoveel mogelijk relevante informatie en verwijder de onnodige en irrelevante informatie. Oude bijbanen, je middelbare school, burgerlijke staat, religie, je geslacht; het zijn allemaal voorbeelden van informatie die niet op je cv thuishoren.

2. Pimp je cv met extra onderdelen

Veel sollicitanten focussen zich maar op 5 onderdelen: persoonlijke gegevens, profielschets, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. De rest laten ze achterwege omdat ze van mening zijn dat deze er toch niet toe doen. Maar niets is minder waar! Sterker nog; de extra 'optionele' onderdelen zijn dé manier om je cv te pimpen en jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Talen en hobby's staan bijvoorbeeld altijd goed op je cv. Maar er zijn nog veel meer onderdelen om toe te voegen:

 • Talen: Voor bedrijven is het altijd relevant om te weten welke (vreemde) talen jij spreekt. Taalvaardigheid op je cv is daarom altijd aan te raden.
 • Interesses en hobby's: Het cv is een redelijk formeel documentje waarin je jouw professionele kwalificaties laat zien. Maar werkgevers willen ook graag meer leren over jou. Ze willen weten of je goed binnen de bedrijfscultuur past. Een hobby op je curriculum vitae kan daarbij helpen.
 • Certificaten: Heb je relevante cursussen gevolgd voor de gezochte functie? Benoem deze dan op je cv. Het toont aan dat je leergierig bent en dat je jezelf verdiept in de materie van een bepaalde expertise.
 • Vrijwilligerswerk & nevenactiviteiten: Laat zien dat je meer doet dan nodig is en toont je maatschappelijke betrokkenheid.

3. Presenteer je werkervaring in de correcte volgorde

Je werkervaring is natuurlijk de kern van je cv. Het is het belangrijkste onderdeel omdat werkgevers veelal op basis van je ervaringen zullen beoordelen of je geschikt zal zijn voor de betreffende functie. Om die reden is het belangrijk dat je werkervaring tiptop in orde is.

De beste manier om je werkervaring te rangschikken, is de 'omgekeerd chronologische volgorde'. Hierbij zet je jouw meest recente werkervaring bovenaan. Dit zal waarschijnlijk de ervaring zijn waar de recruiter het meest in geïnteresseerd is. En aangezien die bovenaan staat, valt die direct op en wordt die als een van de eerste onderdelen gelezen. Na je meest recente werkervaring werk je verder terug in de tijd naar je eerdere banen.

Je cv updaten
Update je cv met onze 10 tips om een overtuigend cv op te stellen.
Artikel lezen

4. Verklaar eventuele gaten in je cv

Als je een tijd werkloos bent geweest (om wat voor reden dan ook), dan is dat vaak een gigantische 'red flag' voor recruiters. Ondanks dat je misschien een hele goede reden hebt, kan dit je sollicitatie negatief beïnvloeden. Je kunt deze gaten op je cv veel beter zelf uitleggen, dan dat je de werkgever zelf conclusies laat trekken.

5. Werk je cv bij voor een specifieke functie

Je kunt natuurlijk één cv maken en deze voor elke sollicitatie gebruiken, maar het probleem is dat je dan een generiek cv hebt die wellicht totaal niet voldoet aan de verwachtingen van een werkgever. In de vacature schrijft een werkgever zwart op wit waar ze naar op zoek zijn. Dus het zou veel beter zijn als je jouw cv per sollicitatie aanpast aan de specifieke functie-eisen uit de vacature. Zo weet je zeker dat je een cv hebt die perfect aansluit bij de behoeften van een potentiële werkgever of recruiter.

6. Vermeld zowel harde- als zachte vaardigheden

Voor het goed uitvoeren van een bepaalde functie hebt je vaak meerdere 'soorten' vaardigheden nodig. Zo zal je over het algemeen een aantal functie-specifieke vaardigheden onder de knie moeten hebben (denk aan het besturen van machines of het gebruik van software), maar ook een aantal vaardigheden waardoor je goed functioneert binnen een bedrijf (zoals communicatief vaardig en flexibel). Dit noem je hard skills (harde vaardigheden) en soft skills (zachte vaardigheden). Beiden soorten vaardigheden zijn nodig om goed te kunnen functioneren en je werk goed uit te voeren. Vermeld daarom onder de rubriek "Vaardigheden" zowel een aantal hard- als soft skills.

7. Maak gebruik van actiewoorden

Actiewoorden zijn woorden waarmee je jouw werkervaringen beter kunt beschrijven. Ze maken je cv krachtig en overtuigend. Door het gebruik van actiewoorden kom je als sollicitant erg zelfverzekerd over. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

 • Besproken
 • Analyseren
 • Ontwikkelen
 • Managen
 • Bereiken
 • Verbeteren
 • Coördineren

Actiewoorden gebruiken komt veel krachtiger over dan dat je simpelweg je taken beschrijft en elke zin begint met "Verantwoordelijk voor X".

8. Gebruik cijfers, percentages en getallen in je cv

Gebruik harde cijfers om je verhaal te concretiseren en kracht bij te zetten. Het is veel beter om te zeggen: "Nieuwe online strategie ontwikkeld waarmee het aantal websitebezoekers is verdubbeld" dan dat je simpelweg schrijft: "Nieuwe online strategie ontwikkeld voor het aantrekken van nieuwe websitebezoekers".

Dus bedenk zelf welke resultaten jij hebt behaald met je werkzaamheden en kijk of hier harde cijfers aan te koppelen zijn. Dit zal gigantische indruk maken. Recruiters willen namelijk niet weten wat je taken waren, maar hoe goed je was in het uitvoeren van die taken.

9. Val op bij werkgevers met een modern cv-template

In principe is er natuurlijk niks mis mee als je een cv maakt in Word, maar het grote probleem is dat je dan niet zal opvallen met de lay-out. Je zal namelijk zeker niet de enige zijn die een gratis cv-sjabloon van Word gebruikt om te solliciteren. Pimp je cv door gebruik te maken van een professioneel en modern cv-template. Wij hebben zelf ook een aantal gratis cv-templates ontwikkeld die je eventueel kan gebruiken.

10. Proeflezen, opslaan als pdf en versturen

Tot slot, je wil natuurlijk een cv opsturen die grammaticaal helemaal in orde is en waar geen spellingsfouten in staan. Als je jouw cv hebt gemaakt, laat deze dan even een dagje liggen en kijk er de volgende dag met een vers paar ogen naar. Op een gegeven moment heb je de zinnen zo vaak gelezen dat je de fouten gewoon niet meer ziet. Laat je cv daarnaast ook altijd nalezen door een vriend of familielid.

Sla vervolgens je cv op als pdf. Het is niet verstandig om je cv te versturen als .doc-bestand. Je loopt dan het risico dat de opmaak helemaal verspringt. Een pdf kan op elk apparaat en browser geopend worden en de opmaak en lay-out zal er overal precies hetzelfde uitzien.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.