Een CV-generator: hoe werkt het & de voor- en nadelen

cv-generator-gebruiken-voordelen-nadelen

Een goed cv of sollicitatiebrief maken is vaak een tijdrovende klus. Een cv-generator kan je flink wat tijd besparen en ervoor zorgen dat je snel een professioneel cv kan maken. Maar hoe werkt zo’n cv-generator en wat zijn de voor- en nadelen ervan? In deze blog gaan we kijken of het de moeite waard is om van een dergelijke cv-maker gebruik te maken. Ook zullen we de voor- en nadelen bespreken, zodat je zelf kan bepalen of je er een wil gebruiken of niet.

Wat is een cv-generator?

Een cv-generator is een handige tool waarmee je snel en gemakkelijk een goed cv kan maken. Je hoeft geen grafische vaardigheden te bezitten om een cv te kunnen maken die er modern, creatief of professioneel uitziet. Je vult simpelweg je gegevens in en kiest een aantrekkelijk cv-template.

Hoe werkt een cv-generator?

De meeste cv-generators werken op de volgende manier:

 1. Je maakt een account aan.
 2. Je kiest een sjabloon dat past bij je functie. Zo kun je bijvoorbeeld een creatief template kiezen als je solliciteert voor creatieve functies en een zakelijk of modern template als je solliciteert op formele functies.
 3. Je vult je informatie in. Je vult gegevens in over jezelf (naam, telefoonnummer, adres, etc), je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Vaak kun je de aanpassingen direct zien in een ‘preview’ scherm.
 4. Je kunt je cv verder personaliseren, informatie wijzigen, een ander sjabloon kiezen of de opmaak veranderen.
 5. Vervolgens kun je het cv downloaden als je tevreden bent. Vaak download je het cv als pdf-bestand. Dit is ook het bestandstype waarin je jouw cv moet versturen naar potentiële werkgevers.
 6. Solliciteren maar! Tot slot kun je jouw cv versturen, je cv toevoegen aan je LinkedIn profiel of uploaden bij jobportals.

Het doel van een cv-generator is om je te helpen bij het opstellen van een cv waarmee je meer kans maakt op een baan. Je wordt meegenomen in het proces en je krijgt tips, voorbeelden en suggesties hoe je jouw cv kan verbeteren om meer baankans te maken. Je kunt in 5 tot 10 minuten een professioneel, aantrekkelijk en overtuigend cv creëren.

Wat zijn de voordelen van een cv-generator?

 1. Bespaart tijd. Je kunt in slechts een paar minuten een cv maken die er professioneel uitziet zonder ook maar één minuut te besteden aan de opmaak of uitlijning van onderdelen. Zo kun je gemakkelijk extra onderdelen toevoegen waarvan de kopjes en opmaak automatisch gegenereerd wordt.
 2. Je hoeft niks te weten van design of opmaak. Je hoeft geen specifieke kennis te hebben van bijvoorbeeld Photoshop om je cv op te stellen. Dit regelt de cv-generator allemaal voor jou.
 3. Je cv voldoet aan de ‘standaard’. Je hoeft niet bang te zijn dat je onderdelen vergeet of belangrijke informatie mist. Cv-generatoren bieden vaak begeleiding bij het opstellen van je cv. Ze helpen je bepalen wat de belangrijkste en relevantste informatie is om te vermelden, zodat je jezelf zo goed mogelijk kan presenteren.
 4. Je kunt altijd het ontwerp wijzigen. Als je op een later tijdstip toch niet tevreden bent met je sjabloon, kun je deze eenvoudig wijzigen in tientallen andere opties. Veel cv-generators hebben tussen de 10 en 30 cv-templates om uit te kiezen.
 5. Werk je cv gemakkelijk bij. Je cv wordt veilig opgeslagen op de cloud. Deze kun je altijd eenvoudig benaderen en verder bewerken of aanpassingen doorvoeren (bijvoorbeeld als je een moeder cv bijhoudt).
 6. Aantrekkelijke cv-sjablonen die ‘up-to-date’ zijn. Veel cv-generatoren bieden een reeks sjablonen aan die professioneel ontworpen zijn en voldoen aan alle ongeschreven (opmaak) regels.
 7. Databank met veel cv-voorbeelden. Vaak hebben cv-generators een heleboel cv-voorbeelden die je kan gebruiken ter inspiratie voor het opstellen van je eigen cv.
 8. Je krijg je cv als pdf-bestand. Je downloadt je cv eenvoudig als pdf. Deze kun je vervolgens direct versturen naar de werkgever waar je graag wil solliciteren.
 9. Geschikt voor ATS-software. Veel bedrijven gebruiken sollicitantvolgsystemen waarmee cv’s automatisch gescand worden. De sjablonen van cv-generators zijn hiervoor geschikt gemaakt. Ook interessant: Optimaliseer je cv voor ATS-systemen.
 10. Feedback op je cv van een expert. Sommige cv-generators bieden ook de mogelijkheid feedback te krijgen op je cv van een professional. Dit is echter vaak wel tegen een bepaalde vergoeding.

Wat zijn de nadelen van een cv-generator?

Dit zijn de nadelen van een cv-generator:

 1. Beperkt de mogelijkheid om te personaliseren. Je krijgt vaak een vooraf gedefinieerde lay-out waar je weinig aan kan veranderen. Enkel Lerensolliciteren biedt momenteel diverse mogelijkheden aan om creatieve elementen te wijzigen.
 2. Ze zijn niet allemaal gratis. De meeste cv-generators zijn betaalde diensten waar je een paar euro voor moet betalen.
 3. Beperkte functionaliteit. Afhankelijk van de cv-generator, kan het voorkomen dat je bepaalde informatie of elementen niet kan toevoegen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een cv-generator?

Als je besloten hebt om van een cv-generator gebruik te maken, dan is het handig dat je weet waar je op moet letten. We hebben een overzicht gemaakt met de beste cv-makers uit Nederland. Dat artikel kan je wellicht al een eind op weg helpen.

Houdt daarnaast rekening met de volgende factoren bij het kiezen van een cv-generator:

 1. Kies een cv-maker die er goed en betrouwbaar uitziet. Je wil niet veel tijd besteden aan het uitvogelen hoe de applicatie werkt.
 2. Kijk altijd bij de cv-templates. Als er geen cv-template tussen zit die je aanspreekt, dan houdt het al op.
 3. Bekijk of het mogelijk is om bepaalde aanpassingsmogelijkheden door te voeren aan het cv. Kies een generator die je de vrijheid geeft om bepaalde elementen en stijlen te wijzigen.
 4. Als je een cv in een andere taal nodig hebt, moet de cv-generator deze taal ondersteunen.
 5. Vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders. De duurste is niet altijd de beste en de goedkoopste is niet altijd de slechtste.
 6. Klantbeoordelingen en reviews van bestaande gebruikers kunnen veel zeggen over de dienst en hoe gemakkelijk deze te gebruiken is.

Welke opties heb je naast het gebruik van een cv-generator?

Een cv-generator gebruiken kent vele voordelen. Echter, het is niet de enige mogelijkheid die er is om een goed cv te maken. Dit zijn je opties voor het maken van een cv:

 1. Je cv maken in Photoshop of Illustrator. Dit zal je de meeste vrijheid geven om een cv te maken die werkelijk uniek is en volledig voldoet aan je eigen verwachtingen. Het gevaar is dat je een cv maakt die ‘te’ creatief is waardoor het onoverzichtelijk wordt. Ook kost het veel tijd om te maken en bij te houden. Houdt daar rekening mee.
 2. Een cv maken op websites zoals Canva. Tegenwoordig kun je ook bij Canva een leuk cv maken. Zeker als je het niet erg vindt om wat extra tijd te spenderen kan dit een goede mogelijkheid zijn. Aangezien je de opmaak en uitlijning zelf moet verzorgen, willen we je echt op het hart drukken dat je jouw hele cv goed moet nalopen zodat je consistent bent in de opmaak.
 3. Ook kun je een cv maken in Word. Word biedt zelf een aantal standaard templates aan. Daarnaast kun je natuurlijk ook je hele eigen lay-out maken in Word. Je zal er waarschijnlijk wel even mee bezig zijn. Ook is het algemeen bekend dat de opmaak in Word altijd een lastig punt is.
 4. Tot slot kun je ook een Google Docs cv maken. Hiervoor zijn er circa 5 standaardsjablonen die je gemakkelijk kan aanpassen. Het probleem is dat je met het ontwerp van je cv niet zal opvallen. Ook zit er standaard geen foto op het cv, omdat dit niet gebruikelijk is in Amerika.
 5. Tot slot kan je er ook nog voor kiezen om een professional in te schakelen en je hele cv custom te ontwerpen. Dit is wel een kostbare optie, maar dan heb je wel een zeer mooi en uniek cv.

Conclusie en advies

 • Een cv-generator gebruiken kan je veel tijd besparen.
 • Het grote voordeel van een cv-bouwer is dat je in enkele minuten een zeer professioneel en modern cv hebt.
 • Het grote nadeel is dat je vaak beperkt met in creativiteit en opties. Ook kost het vaak een paar euro om je cv te downloaden.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.