Je cv maken als een pro: 9 tips die je niet mag missen

cv-maken

Je hebt een mooie vacature voorbij zien komen, dus is het tijd voor de volgende stap: een overtuigend cv maken. Waar letten werkgevers eigenlijk op als zij een cv beoordelen? Wij maakten een ‘rondje recruiters’ en zetten hun belangrijkste criteria voor een goed cv op een rij. Met onderstaande tips weet ik zeker dat jij sneller wordt aangenomen.

Voorbeeld van een perfect cv

In onderstaand voorbeeld zie je welke gegevens je cv moet bevatten en in welke volgorde je ze moet zetten.

Goed cv maken voorbeeld

1. Een verzorgde opmaak scoort

Allereerst een ontluisterend feitje over je cv: gemiddeld neemt een recruiter slechts 7 seconden de tijd om een cv door te nemen. Jouw werkervaring en opleidingen op je cv worden dus niet grondig gelezen, maar een snelle scan bepaalt of je op de stapel ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ komt. Die eerste schifting duurt dus 7 tellen. Wat betekent dat voor jouw cv? Zorg ervoor dat je cv lay-out overzichtelijk en pakkend is. Fris je cv op met wat kleur, gebruik steekwoorden en vermijd lange lappen tekst (in goed Nederlands: ‘in der Beschränkung zeigt sich den Meister’). Een recruiter moet in 'a split second' het idee krijgen: “mooi cv, hier is aandacht aanbesteed en ik kan in één oogopslag zien wat deze kandidaat te bieden heeft.

2. Een goede foto op je cv is een must

Bij een strak, professioneel cv hoort een nette en verzorgde foto. Dit is misschien wel het allereerste waar een recruiter naar kijkt (iedereen kijkt eerst en gaat dan pas lezen). Maar hoe zorg je ervoor dat jouw foto bij de recruiter het juiste gevoel oproept?

Het belangrijkste is dat de foto die je voor je cv kiest representatief is. Pak dus nooit een foto uit de oude doos. Ga eventueel naar buiten om een nieuwe, professionele foto te schieten. Kijk dan recht in de camera en zorg voor een goede belichting (het licht is het mooist na vijf ’s middags, fotografeer nooit in de felle zon). En let op, geen zonnebril op je hoofd, geen Bahama-shirtje (bij wijze van spreken) en al helemaal geen biertje in de hand. Enfin, je snapt het.

Vergeet niet dat een verzorgde foto cruciaal is voor een overtuigend cv. En onthoudt: het beoordelen van een curriculum vitae is geen exacte wiskunde. Vaak selecteert een toekomstige werkgever ook op basis van ‘gut feeling’. De uitgelezen kans om punten te scoren met een sterke foto op je cv (en een uitgebalanceerde opmaak, waarvoor je op deze website professionele formats vindt).

3. Informatie moet relevant zijn voor déze functie

Met een goed cv moet een toekomstige werkgever in één oogopslag kunnen zien wie je bent, wat je ervaring is en wat je kwaliteiten zijn. Door de belangrijkste informatie in het oog te laten springen, en deze bijvoorbeeld cursief of vetgedrukt te zetten, houd je jouw cv overzichtelijk.

Daarnaast zijn recruiters ook geïnteresseerd in verdiepende informatie. Een goed cv bevat bijvoorbeeld ook informatie over de keuzevakken die je volgde tijdens je studie. Welke verantwoordelijkheden had je bij je vorige werkgever? Wat heb je geleerd in die cursus Projectmanagement? Geef daarom bij werkervaringen en opleidingen op je cv een korte toelichting, maar altijd 'to-the-point' en relevant (moet niet afleiden van de rest van je cv).

4. Social media zijn aanvullende bronnen

Recruiters proberen een totaalbeeld te vormen van de kandidaten op de stapel ‘ja’. Daarin zijn werkervaring en opleidingen heus niet het enige waar ze naar zullen kijken. Ze neuzen ook rond op social media. Overweeg om je Facebook af te schermen (die foto waarop je met je vrienden dronken over het Leidseplein dweilt, werkt niet in je voordeel). Vooral jouw LinkedIn profiel kan een bezoekje van een geïnteresseerde recruiter verwachten. Speel hier dus op in!

Zorg dat je ook online een recente, nette foto hebt. En zorg dat je werkervaring overeenkomt met die op je cv. Nog beter: kijk of je je LinkedIn profiel kunt ‘tweaken’ richting de vacature waarop je nú solliciteert. En vermeld jouw LinkedIn profiel op je cv, dan is de recruiter maar één klik verwijderd van jouw online visitekaartje.

5. Een curriculum vitae moet maatwerk zijn

Een veelgemaakte fout bij het 'cv maken', is dat een cv te algemeen is en onvoldoende aansluit op de vacature. Tijdens het beoordelen van jouw cv zoekt de recruiter naar specifieke kwaliteiten die passen bij de openstaande functie.

Even als voorbeeld: solliciteer je als manager, laat dan in je cv zien dat leidinggeven één van jouw kerncompetenties is en benadruk de management vakken die je tijdens je studie met succes afrondde. Nóg beter is als je dit kan laten terugkomen in je werkervaring en opleidingen. Zo kom je uiteindelijk tot een goed cv!

6. Wees persoonlijk en authentiek

Laat naast de feitelijke opsommingen over studie en werk ook iets van jezelf zien in je cv. Een persoonlijk tintje kan geen kwaad. Neem de lezer mee in je passies, je dromen, je visie.

  • Waar krijg jij energie van?
  • Wat wil je bereiken?
  • Hoe kan de functie waarop je solliciteert je daarmee helpen?
  • En hoe kun jij het bedrijf helpen zijn ambities waar te maken?

Blijf altijd eerlijk bij het opstellen van je cv (borstklopperij werkt averechts). En houd het luchtig. Veel recruiters zijn gecharmeerd van een kwinkslag, een woordgrap of een creatieve invalshoek. Maar sla daarin niet door: een recruiter bij een gemeente ontving ooit een sollicitatie voor de vacature ‘leerkracht basisschool’ in de vorm van een stripverhaal uit Asterix en Obelix – terecht of niet: deze sollicitatie werd niet serieus genomen.”

7. Een goede motivatiebrief scoort extra punten

Jouw cv is niet het enige medium om de aandacht van de recruiter te trekken. Als je gaat solliciteren wordt er ook vaak gevraagd om een motivatiebrief. Ook hier geldt: hou het kort en krachtig. Laat (net als in je cv) ook in je motivatiebrief jouw unieke kant zien. Wees enthousiast en overtuig de recruiter dat jij dé kandidaat bent voor deze baan. Dat kun je doen door steeds de link te leggen tussen enerzijds jouw ervaring en competenties en anderzijds het DNA van de functie, het bedrijf en de markt waarin het opereert. Met een goede motivatiebrief sta je meteen al met 1-0 voor.

8. Spelfouten zijn killing

De perfecte eerste indruk kan in één keer omslaan wanneer de recruiter struikelt over de spelfouten in je cv. Grote kans dat jouw curriculum vitae direct op de ‘nee’ stapel belandt wanneer het barst van de d/dt of ij/ei fouten. Doe dus altijd een spellingscheck. Een professioneel cv bevat namelijk geen spelfouten. En laat je cv door een vriend lezen, misschien dat hij/zij/x ook nog andere bruikbare tips voor je heeft.

9. Toon initiatief, nabellen werkt

Je cv opgestuurd maar nog steeds geen reactie? Na een week wachten mag je het heft in eigen hand nemen. Bel de recruiter op en vraag of die al aan jouw cv toe is gekomen – en zo ja, of jij voldoende informatie hebt gegeven om een keus te kunnen maken. Recruiters geven aan dat juist deze kandidaten hen bijblijven.

Wat staat er in een cv?

Een goed cv maken kan het verschil betekenen tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en het afwijzen van je sollicitatie. Dus tja, we moeten het toch ook even hebben over een paar noodzakelijke richtlijnen voor wat betreft je cv. Denk hierbij aan "wat staat er in een cv" en "welke volgorde moet ik gebruiken voor mijn cv". Gelukkig valt dit allemaal reuze mee.

In een goed cv staat doorgaans de volgende onderdelen vermeld:

  • Personalia: Zet hier je belangrijkste persoonlijke gegevens, zoals: je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres, adres of woonplaats.
  • Persoonlijk profiel: Vertel in je profielschets iets over jezelf in een paar krachtige zinnen. Wees origineel, authentiek en overtuigend. Schrijf over je belangrijkste kwalificaties en toegevoegde waarde.
  • Werkervaring: Laat je cv opvallen met je werkervaring. Benoem niet alleen je belangrijkste taken, maar ook resultaten en prestaties. Wat heb jij bereikt? Begin bovenaan met je meest recente werkervaring.
  • Opleidingen: Voeg je hoogst genoten opleiding toe. Als je starter bent, ga dan wat dieper in op je opleiding. Eventueel kun je ook aanvullende cursussen, trainingen en workshops hier benoemen.
  • Vaardigheden: Benoem jouw kwaliteiten en sterke punten. Waar ben je steengoed in? Laat je vaardigheden aansluiten op de vacature.

Daarnaast heb je nog talloze 'extra onderdelen' die optioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan hobby's en interesses, behaalde certificaten en nevenactiviteiten.

Of je nou veel of weinig werkervaring beschikt, een aantal van dit soort 'extraatjes' doen het altijd goed.

Doorgaans is een cv niet langer dan twee A4'tjes. Zorg dus dat je kort en krachtig schrijft.

Cv-indeling: chronologische, teruglopend of toch vaardigheden cv?

In de wereld van cv's kun je kiezen uit 3 typen cv's: het teruglopend cv, het chronologisch cv en een vaardigheden cv.

Over het algemeen wordt in 95% van de gevallen het teruglopend cv gebruikt. Hierbij maak je gebruik van de standaardonderdelen zoals we die zojuist beschreven hebben en sorteer je al je werkervaringen en opleidingen op jaartal. Je zet ze in (omgekeerd) chronologische volgorde op je cv. Begin met je meest recente ervaringen bovenaan je cv en werk van daaruit terug in de tijd.

Bij het chronologisch cv, sorteer je jouw ervaringen juist op chronologische volgorde op je cv. Je begint hierbij dus bovenaan met de 'oudste' ervaringen die je hebt voor de betreffende functie (onthoud wel dat het wel relevant moet zijn voor de functie). Dit type cv wordt vaak gebruikt door schoolverlaters.

Bij een vaardigheden cv staan je vaardigheden en competenties centraal. Hierbij sorteer je het cv niet op jaartal, maar ga je dieper in op je prestaties, competenties en vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Handig als je niet per se de gevraagde werkervaring bezit.

Gebruik een van onze gratis cv-templates

Tot slot, nu je weet hoe je een perfect cv opstelt, moet je deze nog wel in een mooi cv-sjabloon gieten. Gebruik hiervoor een van onze cv-templates of gebruik onze (gratis) Word-sjablonen. Je kunt ze direct downloaden.

Inspiratie nodig voor je eigen cv? Kijk eens bij onze cv-voorbeelden 😊.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.