Cv-templates in Word: 15 gratis formats [direct downloaden]

gratis-word-cv-templates

Het maakt niet uit in welk vakgebied je tegenwoordig gaat solliciteren, je hebt een cv nodig die modern en professioneel is opgemaakt. Je komt er met een saai zwart-wit cv niet meer mee weg. In dit artikel hebben we de 15 beste (en gratis) cv-templates in Word voor je verzameld. Ook delen we met je hoe je zo'n Word template het beste kan invullen voor maximaal resultaat.

We hebben hier bij Cvtips een aantal gratis Word cv-templates ontwikkeld die je direct kan downloaden. Dit zullen de eerste 5 zijn uit onderstaande lijst. Daarnaast hebben we ook een aantal templates opgenomen die gratis te downloaden zijn van het internet.

1. Gratis Word cv-sjabloon 'creatief'

2. Microsoft Word Zakelijk

3. Mooi template

4. Simpel

5. Klassiek Word template

6. Stijlvol en elegant

Stijvol en elegant Word cv-template

Bovenstaand Word cv format is gemaakt door 'Mats-Peters Forss'. Het is zowel een creatief als een modern cv. Daarnaast kun je het downloaden in allerlei verschillende bestandsformaten, zodat je het template op je eigen manier kan aanpassen.

Je kunt dit template hier downloaden.

7. Traditioneel en klassiek

Accountant cv van Microsoft Word

Dit cv-template is vooral handig voor sollicitanten die in wat meer traditionele sectoren een baan zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accountants en advocaten. Het template is namelijk vrij minimalistisch. Het oogt daardoor erg rustig en overzichtelijk. Het nadeel aan dit specifieke template, is dat er niet standaard een foto in zit. Je zal dit dus zelf moeten toevoegen.

Je kunt dit template hier downloaden.

8. Goed gestructureerd template

Gratis cv-template

Dit volgende cv-sjabloon is professioneel ontworpen door 'Sadique P'. Het heeft een zeer creatieve opmaak, waardoor je gemakkelijk een opvallend cv kan creëren. De informatie wordt duidelijk gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Dit zorgt ervoor dat belangrijke onderdelen snel gevonden kunnen worden. Een groot nadeel van veel gratis cv-templates is dat ze niet overzichtelijk genoeg zijn, waardoor ze moeilijk leesbaar zijn. Bij dit template zal je daar geen last van hebben.

Je kunt dit template hier gratis downloaden.

9. Creatief cv-template

Creatief cv Word

Nu we wat formelere en en professionele cv-templates gehad hebben, is het tijd voor wat creatiefs. Dit is een Microsoft Word template ontworpen door de designer 'MOO' (een ontwerpbedrijf). Wat leuk is aan dit template is onder andere dat de personalia door middel van verschillende iconen wordt weergegeven. Dit vonden we tegelijkertijd een nadeel, omdat als je extra informatie wil toevoegen, dan zal je zelf een icoon moeten zoeken of ontwerpen. Maar los daarvan is het wel een mooi en creatief template die je niet vaak zal zien.

Je kunt dit template hier downloaden.

10. Een uniek cv

MS Word cv-sjabloon

Als je graag een opvallend cv-sjabloon wil, zoek dan niet verder. Het grote voordeel aan dit template in Word, is dat er standaard al een foto inzit. En aangezien het in Nederland heel gebruikelijk is om dit aan je cv toe te voegen, hoef je dat zelf niet meer te doen. Iedereen weet namelijk dat het goed opmaken van Word-documenten een flinke klus kan zijn. Het enige nadeel aan dit template is dat er ontzettend veel marge wordt gebruikt. Dit maakt het aan de ene kant heel makkelijk leesbaar, maar aan de andere kant kun je er niet verschrikkelijk veel informatie op kwijt. Dit maakt het een perfect cv voor starters of sollicitanten met weinig werkervaring.

Je kunt dit template hier downloaden.

11. Overzichtelijk

Cv-sjabloon Human Resource Management

Na een aantal creatieve cv-templates, hebben we hier weer een wat meer zakelijk design. De secties worden in dit sjabloon duidelijk van elkaar afgescheiden, wat de leesbaarheid bevorderd. Daarnaast heb je ruimte om een stukje over jezelf (persoonlijk profiel) te schrijven. Niet elke template heeft dit, omdat dit in Amerika minder gebruikelijk is.

Je kunt dit template hier downloaden.

12. Elegant

Gratis cv en sollicitatiebrief

Je kunt dit sjabloon in zowel Microsoft Word als InDesign downloaden. Dus als je toevallig ervaring hebt met Adobe, dan kan je ervoor kiezen om hem ook daarin aan te passen. Vooral de kleurstelling is wat dit template zo elegant maakt. Het gebruikt een donkerblauwe kleur met daarbij zachte, gouden tinten. Het komt daardoor heel professioneel over. Ook het lettertype is makkelijk leesbaar.

Je kunt dit template hier downloaden.

13. Minimalistisch

Minimalistisch cv-template

We sluiten af met een minimalistisch template ontworpen door "Geelator Studio". Ook dit Ms Word template is er een waarmee je zal opvallen bij werkgevers, dankzij het moderne en strakke ontwerp. Vaardigheden worden op een creatieve manier vormgegeven aan de hand van een aantal bolletjes. Daarnaast kun je ook een aantal links in dit cv plaatsen met bijpassende iconen. Uiteraard kun je het cv aanpassen naar je eigen behoeften.

Je kunt het template hier downloaden.

Waar vind je Word cv-templates?

Wat veel mensen niet weten, is dat Microsoft zelf een ruime bibliotheek heeft met gratis cv-templates.

Belangrijk: Als je op de Nederlandse site zit van Microsoft, heb je per se een Microsoft365 account nodig om templates te downloaden. Als je op de Engelse/Amerikaanse variant zit, kun je de templates direct downloaden :-). Zoek dus naar templates via deze URL: https://create.microsoft.com/en-us/search?filters=resumes-and-cover-letters

Daarnaast zijn er ook direct in Word een aantal templates die standaard worden meegeleverd met het programma. We hebben een uitgebreide blog over het maken van een cv in Word die je stap-voor-stap door het proces begeleid.

De voor- en nadelen van Word templates

Gebruikmaken van templates van Word heeft zo zijn voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje, zodat je zelf een weloverwogen keuze kan maken.

De voordelen zijn:

 • Ontworpen door professionals: De templates die je online vindt zijn vaak ontworpen door een professionele grafisch vormgever.
 • Bespaart tijd: Door een sjabloon te gebruiken, hoef je zelf niks te verzinnen en ontwerpen. Dit scheelt natuurlijk veel tijd.
 • Het is gratis: Het is natuurlijk prettig dat je voor veel templates niet hoeft te betalen.

De nadelen zijn:

 • Het is niet uniek: Veel andere sollicitanten zullen met exact hetzelfde template solliciteren. Je valt daardoor moeilijker op bij werkgevers.
 • Word templates zijn moeilijk aan te passen: Iedereen weet dat het lastig is om Word-documenten goed op te maken. Voor je het weet ben je een uur bezig en dan moet je aan de inhoud nog beginnen.
 • Vaste structuur: Veel Word cv-sjablonen kennen een vaste structuur. Zelf iets toevoegen is daarom lastig. Ook zijn er veel templates waar geen foto inzit, terwijl dit in Nederland bijna een vereiste is.
 • Je kunt het sjabloon niet makkelijk wijzigen: Als na verloop van tijd van sjabloon wil wisselen, moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Je kunt niet gemakkelijk wisselen.

Hoe kies je het juiste template?

Er zijn een aantal overwegingen die je moet maken, voordat je een template kiest die je gaat vullen met je werkervaring en opleidingen. Zo zal je allereerst goed moeten nadenken of het template die je graag wil gebruiken wel past bij de functie en sector waarin je solliciteert. Een zeer creatief cv zal niet zo in de smaak vallen bij de klassieke beroepen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een sjabloon kiest die bij je eigen persoonlijkheid en stijl past. Natuurlijk moet het cv bij je nieuwe baan passen, maar je moet je er ook goed bij voelen.

Belangrijke tips voor het gebruik van cv-templates in Word

Heb je een mooi cv-sjabloon in Word gevonden? Houd dan onderstaande tips in het achterhoofd:

 • Zorg voor overzichtelijkheid: Dit is een van de belangrijkste kenmerken van een goed cv en tegelijkertijd iets dat veel Word sjablonen nog fout doen. Het is echt belangrijk dat alle informatie overzichtelijk wordt weergegeven. Zorg dus dat je een template kiest met voldoende witregels, duidelijke sectie-titels en een goed lettertype.
 • Wees consistent in de opmaak: Hoewel het belangrijk is dat je cv er goed uitziet, moet je niet overboord gaan met overdreven kleurgebruik, allerlei verschillende lettertypes en grafische elementen. Dit kan afleiden van de inhoud.
 • Lees je cv goed na: Ben je zo goed als klaar met je cv? Mooi, lees hem dan nu minimaal 3 keer door op spel- en grammaticafouten. Slaap er desnoods een nachtje over. Je zal zien dat je ineens fouten ziet waar je 10 keer overheen hebt gelezen.
 • Sla je cv op als pdf-bestand: Het meest gebruikte bestands-formaat voor cv's is en blijft pdf. Verstuur je cv dus ook altijd als pdf-bestand. Hiermee zorg je ervoor dat de opmaak volledig intact blijft.

Waar moet je nog meer op letten bij het schrijven van een cv (niet alleen in Word)

Of je nu je cv maakt in Word, een cv-generator of via een andere manier, er zijn altijd een paar basisregels die je moet volgen om de kans op een sollicitatiegesprek zo hoog mogelijk te maken. Dit zijn 3 basisregels waar je op moet letten:

 1. Pas je cv aan per sollicitatie: Eén cv maken die je voor elke sollicitatie gebruikt is niet verstandig. Je moet juist een cv hebben dat perfect aansluit op de behoeften van de werkgever. Pas je cv dus aan op basis van de functiebeschrijving.
 2. Benoem resultaten i.p.v. belangrijke taken: Natuurlijk zijn je taken belangrijk, maar een werkgever of recruiter is meer geïnteresseerd in hoe goed jij was in die taken. Welke resultaten of prestaties heb je geboekt? Dit is veel krachtiger.
 3. Vul hoe dan ook de standaardonderdelen in: Elk cv bestaat minimaal uit je personalia, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Daarnaast kun je nog aanvullende secties toevoegen als ze relevant zijn. Let op het correct vermelden van je contactgegevens. Het zal je verbazen hoeveel sollicitanten dit vergeten te controleren.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.