Hoe gebruik je ChatGPT om een cv te maken? [Volledige Gids]

chatgpt-cv-maken

Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie ingezet in allerlei sectoren om het leven van mensen makkelijker te maken. Nu kun je zelfs met ChatGPT in een mum van tijd een indrukwekkend en zeer overtuigend cv maken. In dit artikel delen we een aantal voor- en nadelen en laten we een aantal ‘prompts’ zien waarmee je binnen enkele minuten de tekst voor je cv kan genereren.

Hoe maak je een cv met ChatGPT

Dit is hoe je een cv maakt met ChatGPT:

1. Navigeer naar de website van ChatGPT en maak een account

De eerste stap is om naar de website van OpenAI te gaan (bedrijf achter ChatGPT). Klik op deze URL om naar de website te gaan. Maak vervolgens een account aan.

2. Vraag ChatGPT om een cv voor je te schrijven

Voer de volgende prompt in om een voorbeeld cv te krijgen voor jouw functie:

 • Schrijf een voorbeeld cv voor een [jouw functie]”.

We hebben dit gedaan voor de functie accountmanager, dit is wat daar uitkwam:

Voorbeeld cv met chatgpt

3. Verfijn je zoekopdrachten om betere resultaten te krijgen

Alhoewel er niks mis is om in één keer het cv te laten schrijven door ChatGPT, is het vaak niet de beste methode. Om de beste resultaten te krijgen, moet je je zoekopdracht of prompt zo specifiek mogelijk maken. Bijvoorbeeld:

 • Schrijf een voorbeeld cv voor een accountmanager buitendienst met 5 jaar ervaring die gespecialiseerd is in koude acquisitie.”.

4. Vraag om resultaten en prestaties voor je werkervaring

Om indruk te maken op recruiters en werkgevers, is het altijd verstandig om prestaties op je cv te benoemen in plaats van het beschrijven van taken. Zoals je kan zien op de afbeelding en het voorbeeld cv, beschrijft ChatGPT simpelweg een aantal taken, terwijl dit zeker niet de beste resultaten oplevert. Vraag ChatGPT de volgende vraag:

 • Schrijf 3 voorbeelden van werkervaring op je cv voor een [functieX] met 5 taken en resultaten in de omschrijving”.

ChatGPT zal nu werkervaring voor je schrijven, waarbij ook resultaten worden opgenomen. Dat wil niet zeggen dat je deze klakkeloos in je cv moet opnemen, maar het geeft je wel ideeën hoe jij je werkervaring het beste kan insteken.

5. Laat ChatGPT je cv toespitsen op de vacature

Nu komt de échte magie. Wij schrijven bijna in elke blog dat sollicitanten hun cv moeten afstemmen op basis van de functiebeschrijving van de vacature. We doen dat, omdat het écht belangrijk is en je hiermee je kans op een sollicitatiegesprek simpelweg verhoogt. Toch is het nog steeds iets dat weinig sollicitanten doen. Gelukkig kan ChatGPT dit helemaal voor jou doen.

Voer de volgende prompt in:

 • Lees en begrijp de volgende vacature: [plak de vacaturetekst hier]”. Druk op enter.
 • Schrijf nu 2 voorbeelden van werkervaring voor op je cv voor een [jouw functie] die goed aansluit op de behoeften uit deze vacature. Benoem daarbij ook resultaten.”.

ChatGPT zal nu voorbeelden geven van werkervaring die perfect aansluiten op de vacature. Dit zal opnieuw niet iets zijn dat je direct kan kopiëren, maar het geeft je wel goede ideeën.

De voordelen van een cv schrijven met ChatGPT

 • Bespaart tijd: Doordat ChatGPT het overgrote deel van de tekst genereerd, bespaart het je heel veel tijd.
 • Gratis: Het programma is volledig gratis en zal voorlopig ook gratis toegankelijk blijven.
 • Geeft ideeën: Zelf tekst bedenken voor je cv kan lastig zijn. ChatGPT kan een bron van inspiratie zijn. Je hoeft tekst niet letterlijk te kopiëren, maar het geeft je goede ideeën waar je over kan schrijven in je cv.

De nadelen van een cv schrijven met ChatGPT

 • Soms niet correct: Soms kan ChatGPT slechte suggesties geven. Ook is het feitelijk nog niet altijd correct.
 • Minder persoonlijk: ChatGPT is natuurlijk een algemeen AI-model. Het model kent jou en jouw specifieke situatie niet. Daardoor kan je cv wat minder authentiek overkomen.
 • Gestandaardiseerde teksten: Omdat de tekst gegenereerd wordt door een algoritme, genereerd het vaak algemene teksten. De kracht van een cv ligt juist in het overtuigen van een werkgever met jouw specifieke kwaliteiten en sterke punten.
 • Niet altijd grammaticaal foutloos: ChatGPT staat nog in de kinderschoenen. Net als kinderen, maakt het model nog regelmatig flinke zeperds voor wat betreft spelling en grammatica.

Kun je ChatGPT ook gebruiken voor je sollicitatiebrief?

Net als dat je ChatGPT kan gebruiken voor het schrijven van je cv, kan je het ook gebruiken voor sollicitatiebrieven. Voer daarvoor simpelweg de volgende prompt in:

 • Schrijf een sollicitatiebrief voor een [jouw functie]”.

Wees ook hier weer zo specifiek mogelijk over je eigen situatie. Je kunt bijvoorbeeld ook het volgende prompt geven:

 • Schrijf een sollicitatiebrief voor een zorgmedewerker die een carrièreswitch wil gaan maken als klantenservicemedewerker, maar die daar nog geen relevante werkervaring in heeft”.

Door het zo specifiek mogelijk te maken voor jouw situatie, zal je betere resultaten krijgen.

Aan de slag met je eigen cv

Je kunt ChatGPT dus als goede inspiratiebron gebruiken om de tekst voor je cv te schrijven. Je zal echter nog wel een mooi sjabloon moeten hebben om deze tekst op een aantrekkelijke en professionele manier weer te geven. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een van onze professioneel ontworpen cv-formats. Ze zijn in de praktijk getest en voldoen aan alle belangrijke richtlijnen.

Conclusie en advies

 • ChatGPT bespaart tijd en kan een goed cv schrijven, maar het is niet altijd foutloos.
 • De grootste valkuil is dat je cv onpersoonlijk en algemeen wordt, terwijl een goed cv juist perfect aansluit op de wensen en behoeften van de vacature.
 • Ons advies: gebruik het als inspiratie, maar kopieer niet letterlijk de teksten.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.