Bezit van auto op je CV: alleen doen in deze 3 situaties

auto

Het bezit van een auto kan een belangrijke factor zijn bij het zoeken naar een nieuwe baan. Zeker als je ver van huis werkt of als je veel moet reizen voor je (nieuwe) baan. Je vraagt je af: "Moet ik het bezit van mijn auto op mijn cv vermelden?". Goeie vraag! In deze blog gaan we dieper in op de vraag of het vermelden van auto op je cv een goed idee is (of juist niet). Ook laten we zien hoe je het beste naar je nieuwe werkgever kunt communiceren dat je over een auto beschikt.

Bezit van een auto: is het verplicht om dit op je cv te vermelden?

Er zijn gelukkig maar weinig zaken echt 'verplicht' om in je cv op te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je persoonlijke gegevens, je werkervaring en je opleidingen. Voor de rest mag je zelf bepalen of het vermelden van bepaalde zaken van toegevoegde waarde is. Je mag dus zelf bepalen of autobezit de moeite waard is om te vermelden. Denk je dat het jou een streepje voor kan geven? Vermeld het dan wel. Denk je van niet? Laat het dan weg.

We raden altijd aan om alleen zaken te vermelden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Denk bijvoorbeeld aan cursussen die je hebt gedaan om extra kennis en ervaring op te doen binnen jouw vakgebied (of wellicht wel ten behoeve van een carrièreswitch).

Bezit van auto: alleen belangrijk voor sommige functies

Wanneer je een cv aan het maken bent, wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk presenteren om die kans op een baan of sollicitatiegesprek in ieder geval zo groot mogelijk te maken. Als je een auto bezit, is het niet gek dat je jezelf afvraagt of dit jou wellicht een streepje voor kan geven ten opzichte van andere kandidaten. De realiteit is echter dat het vermelden van een auto op je cv alleen maar voor sommige functies en in sommige situaties de moeite waard is.

Stel dat je gaat solliciteren (of al werkervaring hebt) voor een functie als (taxi)chauffeur, bus- of vrachtwagenchauffeur, koerier of bezorger. Over het algemeen stelt je werkgever dan een auto of vrachtwagen ter beschikking die jij kan gebruiken om je werk uit te voeren. Maar wellicht is dit voor jou niet altijd het geval geweest. Heb je bijvoorbeeld een tijdje in je eigen auto moeten rijden? Dan laat dat in ieder geval zien dat je daartoe bereid bent en dat je rijervaring en verkeersinzicht hebt opgedaan (in je eigen auto) ten behoeve van je werkgever. In dat geval is jouw autobezit extra waardevol en dus ook zeker het vermelden waard.

Wanneer vermeld je het bezit van een auto op je cv?

Naast dat het voor sommige functies extra waardevol kan zijn, zijn er ook een aantal situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om op je cv te vermelden dat je over een auto beschikt. Vermeld in de volgende situaties dat je over een auto beschikt:

  • In de vacaturetekst staat dat autobezit een pré is: We zeggen het ontzettend vaak op onze website, maar het grondig doorlezen van de vacaturetekst is zo ontzettend belangrijk. Het voelt bijna als spieken, omdat de werkgever precies zwart op wit toont waar ze naar opzoek zijn. Als jij zorgt dat je zo goed mogelijk binnen dat profiel past, verhoog je je eigen kansen dus aanzienlijk. Zo staat zo nu en dan ook in een vacature dat het hebben van een auto een pré is.
  • Bij onregelmatige diensten: Voor sommige functies moet je eigenlijk wel in het bezit zijn van een auto. Dit is het geval als je later klaar bent dan dat de laatste trein vertrekt en eerder begint dan dat de eerste trein van de dag wegrijdt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in het ziekenhuis of op het vliegveld werkt. Ook als je op oproepbasis werkt als bijvoorbeeld storingsmonteur of arts kan het zo zijn dat je op een raar tijdstip opeens op je werk moet verschijnen.
  • De werkgever is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer: Als jouw (potentiële) werkgever zich op een afgelegen locatie bevindt waar je moeilijk met het openbaar vervoer kan komen, is het ook zeker de moeite waard om autobezit te vermelden op je curriculum vitae.

Wanneer kun je het bezit van een auto beter weglaten op je cv?

In waarschijnlijk 99% van de gevallen is het beter om het bezit van een auto niet op je cv te vermelden. Het is namelijk niet nodig en neemt alleen maar ruimte in beslag. Werkgevers gaan er over het algemeen eigenlijk altijd vanuit dat je je eigen vervoer regelt. Of dat nou met de scooter, lopend of met het openbaar vervoer is, dat maakt een werkgever niet zoveel uit. Zolang je maar op tijd op je werk bent ;-).

Heb je een auto nodig om te solliciteren?

Je hebt geen auto nodig om te solliciteren. Werkgevers gaan ervan uit dat je je eigen vervoer regelt of met het openbaar vervoer naar je werk kan komen. Soms stelt een werkgever ook een leaseauto ter beschikking. Je hoeft vaak ook geen rijbewijs op je cv te vermelden.

Alhoewel je dus geen auto nodig hebt om te solliciteren, kan het wel zo zijn dat een werkgever hier vragen over stelt tijdens een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld of je een auto hebt en of je bereid bent deze te gebruiken om van en naar je werk te gaan. Beantwoord deze vragen van tevoren, zodat je het antwoord klaar hebt.

Hoe vermeld je het bezit van een auto op je cv?

Het bezit van een auto hoort onder het kopje personalia. Hier staan al jouw persoonlijke gegevens. Je vermeldt hier ook je rijbewijs op je cv. Je rijbewijs en autobezit zet je op dezelfde regel. Schrijf bijvoorbeeld: Rijbewijs: B (in het bezit van een auto).

Als je meerdere rijbewijzen hebt, maar geen auto, dan vermeld je enkel je rijbewijzen. Bijvoorbeeld:

Rijbewijs: B, C1, C

Bezit van een auto op je cv
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.