Geboortedatum op je cv: wel of niet doen?

geboortedatum-op-cv

In Nederland ben je niet verplicht om je geboortedatum op je cv te vermelden. Het is wel gebruikelijk om je geboortedatum te vermelden, samen met andere persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Je mag dus zelf bepalen of je jouw geboortedatum of leeftijd op je cv noemt.

Waarschijnlijk vul je je geboortedatum in zonder na te denken of dit wel een goed idee is. Gewoon omdat je denkt dat het zo hoort en omdat je dat altijd doet. In andere landen is het niet eens gebruikelijk je leeftijd op je cv te vermelden (zoals in Amerika of Engeland) en op LinkedIn is al sinds 2016 niet meer zichtbaar hoe oud je bent. Toch is het niet altijd het beste je geboortedatum niet te noemen. In deze blog geven we je meer uitleg over de voor- en nadelen van het wel of niet noemen van je leeftijd als je solliciteert.

Wanneer wel geboortedatum op je cv vermelden

Er zijn situaties wanneer je leeftijd kan zorgen voor positieve discriminatie. Voor je toekomstige werkgever is het natuurlijk het makkelijkste als je je leeftijd gewoon noemt. Hij kan door je leeftijd ook sneller een inschatting maken van je ervaring op de arbeidsmarkt en of je goed in het team past.

Vermeld in deze situaties je geboortedatum op je cv:

  • Benoem je geboortedatum als deze past bij het soort baan waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld als je jong(er) bent en je solliciteert op een startersfunctie, of wanneer je op leeftijd bent en je solliciteert op een bestuurlijke functie. Je leeftijd werkt in deze gevallen in je voordeel en dan is het een gemiste kans deze niet te vermelden.
  • Je kunt je leeftijd vermelden als je niet verwacht gediscrimineerd te worden. Het geeft aan dat je niks te verbergen hebt.
  • Benoem je leeftijd als het in je voordeel kan werken. Bijvoorbeeld als je weet dat het een bedrijf is waar juist veel jongeren of ouderen werken en je daarom goed bij de bedrijfscultuur past.

Geen leeftijd op je cv vermelden

Geen geboortedatum vermelden op je cv kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je cv beter gelezen wordt. Hij wordt niet direct op de afgedankte stapel gelegd als de geboortedatum niet aansluit bij wat ze zoeken.

Je kunt je geboortedatum weglaten in de volgende situaties:

  • Benoem je leeftijd niet om vooroordelen of leeftijdsdiscriminatie te voorkomen. Met name de groepen ouderen en jongeren hebben te maken met bovenstaande.
  • Als je in een ander land solliciteert waar het sowieso niet gebruikelijk is om je leeftijd te vermelden (Amerika, Canada, Verenigd Koninkrijk of Australië). Als je internationaal gaat solliciteren, zoek dan eerst uit wat de gewoonten zijn van het desbetreffende land.
  • Wanneer je solliciteert op functies waarbij leeftijd geen rol speelt. In de IT-wereld zal leeftijd een veel mindere rol spelen dan bij een Social Media Marketeer.

Leeftijden die vatbaar zijn voor discriminatie

Het vermelden van je leeftijd op je curriculum vitae kan zowel positieve-, als negatieve associaties veroorzaken. Dit is waar je rekening mee moet houden:

Als je jonger bent dan 30

Eventuele vooroordelen waar jongeren mee te maken hebben zijn dat ze onervaren, lui en impulsief zouden zijn. Positieve associaties die daarentegen bij deze groep horen zijn dat jongeren flexibel en goed met nieuwe technologieën zijn.

Als je ouder bent dan 45

Vooroordelen waar ouderen mee te maken hebben zijn dat ze niet dynamisch, flexibel en te duur zijn. Daarentegen worden ouderen vaak als ervaren en bedachtzaam ingeschat. Klinkt aannemelijk, maar natuurlijk zijn deze bevindingen in de praktijk lang niet altijd waar. Zo zijn er vast ook genoeg jonge mensen die bedachtzaam zijn en genoeg oude mensen die flexibel en goed met nieuwe technologieën zijn.

Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden

De wet gelijke behandeling verbiedt leeftijdsdiscriminatie. Dit houdt in dat het verboden is ongelijke behandeling te geven op grond van iemands leeftijd. Net zoals dat er op grond van burgerlijke staat, godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht, nationaliteit of seksuele voorkeur geen onderscheid in behandeling gemaakt mag worden. Een vacaturetekst mag bijvoorbeeld nooit zinnen bevatten als:
- We zijn op zoek naar een starter
- Je bent niet ouder dan 30 jaar

Als je het idee hebt dat je gediscrimineerd bent op basis van je leeftijd kan je hiervan altijd een klacht indienen die verder onderzocht zal worden.

Doordat je aan je toekomstige werkgever laat zien hoe oud je bent, geef je hem de kans mee te doen aan deze vooroordelen en discriminatie.

Wel selecteren op basis van leeftijd

Toch zijn er gevallen waarbij er wel geselecteerd mag worden op basis van leeftijd. Dit mag als het noodzakelijk is voor de functie. Dit moet dan ook duidelijk in de vacature vermeld staan. Denk aan het model staan voor kinderkleding of voor tiener- of vrouwenmode. Solliciteer je op zo’n soort functie? Vermeld dan sowieso je geboortedatum. Doe je dit niet dan zal je hoogstwaarschijnlijk niet uitgenodigd worden voor een gesprek.

Ook mogen sollicitanten die onder de 18 jaar zijn en solliciteren op een baan die ze (nog) niet mogen doen uitgesloten worden van het sollicitatieproces. Jongeren onder de 18 jaar mogen bijvoorbeeld niet met bepaalde chemische stoffen werken.

De overwegingen om wel of geen geboortedatum op je cv te vermelden

De gemiddelde leeftijd van een werknemer ligt boven de 40. Hoor je tot de groep jongeren of juist de ouderen en overweeg je daarom je geboortedatum weg te laten? Bedenk dan wel dat het vragen kan oproepen bij je toekomstige werkgever. Misschien denken ze zelfs wel dat je iets te verbergen hebt of dat je het vergeten bent (wat weer slordig kan overkomen). Het zou zonde zijn als dat dan de reden is waarom je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.

En bedenk goed; ook al laat je je geboortedatum weg, je leeftijd kun je nooit helemaal verbergen. Op je cv vertel je over je arbeidsverleden. Op basis daarvan kan je toekomstige werkgever dus wel een inschatting maken van je leeftijd. En als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek kun je je leeftijd al helemaal niet meer verbergen.

Over het algemeen vindt je toekomstige werkgever het fijn om (direct) te weten hoe oud je bent. Ze zien dus graag een geboortedatum op je cv. Zo weet hij of zij wie hij voor zich heeft. Heb je toch het idee dat je steeds niet wordt uitgenodigd vanwege je leeftijd? Laat dan je volgende sollicitatie je geboortedatum weg en kijk of het iets doet. Experimenteren kan altijd!

Waar zet je de geboortedatum op het cv?

Als je besluit je geboortedatum op je cv te vermelden, zet deze dan onder het kopje "Personalia" bij je overige persoonsgegevens. Het belangrijkste hierbij is het correct vermelden van je contactgegevens. Benoem dus eerst je naam en contactgegevens en daaronder pas je leeftijd.

Geboortedatum op cv voorbeeld

Kun je liegen over je leeftijd?

Lieg nooit over je leeftijd of over iets anders in je cv. Vroeg of laat zal een werkgever hier achter komen. Als je wordt aangenomen zal je ook een kopie van je ID of paspoort moeten geven om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan. Daaruit zal ook je leeftijd naar voren komen. Dit kan vervolgens een legitieme reden zijn om je direct weer te ontslaan.

Daarnaast kan een potentiële werkgever op basis van je werkervaring ook een inschatting maken hoe oud je ongeveer bent. Het heeft dus geen zin om te liegen.

Conclusie: Geboortedatum op cv vermelden een goed idee?

Er is dus geen duidelijke ja of nee te geven op de vraag of je je leeftijd zou moeten vermelden op je cv. Het is meer een kwestie van per situatie bekijken wat handig is. Vraag jezelf bij iedere sollicitatie af of het in die situatie gewenst is. Of het je meer voordelen of juist nadelen gaat opleveren. Maak voor elke sollicitatie een cv op maat zodat je kan inspelen op de verwachtingen van je toekomstige werkgever. Wat je ook kiest onthoudt altijd: Het noemen van je geboortedatum is in geen enkel geval verplicht. Je bent dus vrij om zelf de keuze te maken. Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.