Geboorteplaats op je cv: Enkel in deze situatie [onderzoek]

geboorteplaats-cv

Je geboorteplaats op je cv is zeer zeker niet de belangrijkste informatie in je cv. Integendeel, persoonlijke gegevens zoals je naam, telefoonnummer en e-mailadres zijn veel belangrijker. De plaats waar je geboren bent is namelijk niet relevant voor de functie.

Echter, er zijn altijd uitzonderingen. Soms kan het vermelden van je geboorteplaats op je cv jou een streepje voor geven ten opzichte van andere kandidaten. In deze blog bespreken we wanneer het zinvol is om te vermelden en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Is het vermelden van je geboorteplaats verplicht?

Het is niet verplicht om je geboorteplaats op je cv te vermelden. Er zijn slechts 3 gegevens die een werkgever te allen tijde op je cv verwacht te zien, namelijk: naam, e-mailadres en telefoonnummer. Voor de rest heb je vrije keuze of je bepaalde gegevens wel of niet vermeld.

Het is dus aan jou om te bepalen of het iets toevoegt aan je sollicitatie. Echter, je moet er rekening mee houden dat recruiters bepaalde informatie anders kunnen interpreteren dan jij wellicht graag zou willen. Door je geboorteplaats op je cv te vermelden, krijgt een recruiter ook aan indicatie van je afkomst en mogelijk je nationaliteit.

Wanneer je geboorteplaats waardevol is om te vermelden

Zoals we hebben aangegeven is het in veruit de meeste gevallen niet nodig om een geboorteplaats op je cv te vermelden. Echter, er zijn altijd uitzonderingen te bedenken. Zo zijn er voorbeelden waarin het specificeren van je geboorteplaats zelfs nuttig kan zijn.

Het vermelden van een geboorteplaats op je cv is alleen nuttig als de functie specifieke kennis van een bepaald gebied vereist. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een bedrijf ten behoeve van Citymarketing opzoek is naar kandidaten uit een specifieke stad of streek.

Laten we enkele voorbeelden bekijken:

  • Je bent import-export manager tussen Italië en China. Stel je bent geboren in China en opgegroeid in Italië. Je hebt dan een ontzettend groot voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Zeker als je de cultuur, normen & waarden van China goed kent doordat je er bent geboren.
  • Vacature voor reisleider in stad X. Sollicitanten die zelf uit de stad komen waar men een reisleider voor zoekt, weten waarschijnlijk veel meer over de stad en alle straten en dergelijk dan iemand die deze kennis allemaal moet aanleren.

Zoals je kan zien zijn er altijd bijzondere situaties te bedenken. Je moet jezelf afvragen “Is het relevant voor mijn cv? Heeft het toegevoegde waarde?” Als je op beiden vragen “Ja” kan beantwoorden, dan zet je je geboorteplaats op je cv. Als het antwoord “Nee” is, kun je het beter weglaten.

Wanneer je de geboorteplaats niet moet vermelden

In deze gevallen hoef je geen geboorteplaats op je cv te vermelden:

  • Als je in dezelfde plaats woont als waar je geboren bent en je hele leven hebt gewerkt. In dat geval voegt de informatie niks toe.
  • Als je geboorteplaats niks met je functie te maken heeft. Een gouden regel is dat je alleen relevante informatie in je cv moet zetten. Dan maak je het meeste kans op een baan.
  • Als je denkt dat je mogelijk gediscrimineerd kan worden.

Hoe zet je de geboorteplaats op je cv?

Je geboorteplaats is onderdeel van je personalia op je cv. Hij staat dus bij je persoonlijke gegevens zoals je voor- en achternaam, telefoonnummer, geboortedatum, etc. Vaak maak je een extra kopje aan met ‘Geboorteplaats’. Daaronder vul je dan in waar je geboren bent.

Aangezien het de ‘minst relevante’ informatie is, zet je hem onderaan je persoonlijke gegevens.

In de praktijk kan dat er als volgt uitzien:

geboorteplaats op je cv vermelden

Discriminatie op basis van je geboorteplaats

Een werkgever moet op basis van het cv beslissen of de kandidaat geschikt is om een bepaalde functie uit te oefenen. Overbodige informatie (zoals je geboorteplaats, nationaliteit of burgerlijke staat) kunnen leiden tot ongewenste discriminatie en vooroordelen.

Zeker als je bijvoorbeeld uit een (in de volksmond) ‘slechte buurt’ komt, kan het zijn dat een werkgever al wat terughoudender is om jou aan te nemen.

Ondanks dat men niet mag discrimineren op onder andere geloofsovertuiging, ras, geslacht en afkomst, gebeurt het helaas nog wel. Daarom is het goed om van tevoren te bedenken of het vermelden van je geboorteplaats het wel waard is.

Geboorteplaats komt al uit je cv

Uiteraard zijn er tegenwoordig meerdere middelen om achter jouw geboorteplaats te komen. Denk aan sociale media zoals Facebook. Ook uit je cv kan een potentiële werkgever waarschijnlijk achter jouw geboorteplaats komen. Als je bepaalde functies en je opleidingen allemaal in hetzelfde gebied hebt gehad, dan is het logisch dat je waarschijnlijk daar vandaan komt.

Je geboorteplaats bespreken tijdens het sollicitatiegesprek

Mag een potentiële werkgever of recruiter jou überhaupt vragen naar je geboorteplaats? Het antwoord is nee. Een werkgever mag alleen vragen stellen die relevant zijn voor de betreffende functie. Vragen over jouw geboorteplaats hebben niks te maken met hoe goed je een bepaalde functie kan uitvoeren en dus mogen hier in principe geen vragen over gesteld worden.

Toch kan het soms zo zijn dat een werkgever hier wel vragen over gaat stellen, puur omdat die benieuwd is. Je kunt dan maar beter gewoon eerlijk antwoord geven. Je geboorteplaats zal zeer waarschijnlijk geen rol spelen in de kans om aangenomen te worden.

Conclusie

Het is vaak beter om je geboorteplaats niet te vermelden. Deze informatie bevat vaak geen toegevoegde waarde waarmee je je kan onderscheiden van andere sollicitanten. Integendeel, in veel gevallen kan het leiden tot discriminatie.

Daarnaast heb je maar beperkt de ruimte op je cv. Vaak moet je met één maximaal twee pagina’s alle informatie kwijt. Daar moet je slim mee om gaan.

Als het vermelden van je geboorteplaats waarde toevoegt aan je sollicitatie, aarzel dan niet om het te vermelden onderaan je persoonlijke gegevens.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.