15 dodelijke cv-clichés om te vermijden
Bij het maken van je cv moet je je taal zorgvuldig kiezen. Het kan verleidelijk zijn om je cv vol te proppen met cv-clichés, buzzwords en veelgebruikte zinnen in de hoop dat het indruk maakt op een recruiter of potentiële werkgever. Echter, helaas heeft het vaak het tegenovergestelde effect. Het zijn vaak vage zinnen die niet veel zeggen over je expertise of vaardigheden. Daar komt nog bij kijken dat recruiters ze al honderden keren hebben gelezen. Ze kijken er recht doorheen. In dit artikel delen we alle cv-clichés die je moet vermijden, zodat jouw cv niet direct in de prullenbak belandt.
Waarom cv-buzzwords schadelijk kunnen zijn
Een cv dat vol met clichés staat is niet overtuigend en maakt geen indruk op werkgevers. Het gaat er juist om dat een sollicitant de harde bewijzen levert dat hij of zij geschikt is voor de specifieke functie. Dat betekent dat de sollicitant de juiste vaardigheden moet benoemen en resultaten en prestaties moet benoemen die aantonen dat ze voldoen aan alle functie-eisen. Vage woorden of veelgebruikte zinnen zijn vaak niet specifiek genoeg om de prestaties en vaardigheden uniek te maken. Ook komt het onorigineel over.
Vermijd deze 15 cv-clichés
1. Uitstekende mondelinge- en schriftelijke communicatie
Is dat zo? Waar blijkt dat dan uit? Deze verklaring zegt in eerste instantie niks en wordt toch op bijna elk cv gezet. Als je solliciteert als bijvoorbeeld journalist of een andere redactionele functie, zal dit niet genoeg zijn. Het is een statement die vraagt om meer context. Wees specifieker door voorbeelden te geven over situaties waarin jouw communicatievaardigheden naar voren zijn gekomen.
2. Referenties op aanvraag beschikbaar
Potentiële werkgevers zijn in het begin nog helemaal niet geïnteresseerd in referenties. Pas later in de sollicitatieprocedure kan hierom worden gevraagd.
3. Ik werk gedetailleerd en resultaatgericht
Vervang deze uitdrukkingen door gebeurtenissen en feiten uit je professionele carrière naar voren te halen die aantonen dat jij ook daadwerkelijk detailgericht/resultaatgericht bent. Hetzelfde geldt overigens voor “Doelgericht”. Schrijf bijvoorbeeld “De verkoop met 25 procent verhoogd door X”.
4. Creatieve denker
Er zijn zeker functies waarbij het belangrijk is om creatief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan grafisch vormgevers. Maar ook dan moet je jouw creativiteit laten zien (bijvoorbeeld door middel van een portfolio) in plaats van erover praten.
5. Teamspeler
Veel sollicitanten schrijven dat ze een teamspeler zijn. Maar wat betekent dit nou precies? Je kunt veel beter omschrijven welke ervaring je hebt met teamwerk, samenwerken en leiderschap om deze vaardigheid aan te tonen.
6. Gepassioneerd
Iedereen zegt dat ze gepassioneerd zijn over hun werk, maar de realiteit is dat een groot deel van de mensen werken voor het geld. Zou jij nog 40 uur werken als je de loterij zou winnen?
Werkgevers weten dit ook. Het is helemaal niet erg. Maar daarom is ‘gepassioneerd’ zijn over een baan een groot cliché die in ieder geval vaak ongeloofwaardig overkomt.
7. Verantwoordelijk voor XYZ
Veel sollicitanten hebben de neiging om hun taken en verantwoordelijkheden te beschrijven door te beginnen met “Verantwoordelijk voor…’. Echter, werkgevers zijn veel meer geïnteresseerd in hoe goed jij was in het uitvoeren van die taken. Dus; welke resultaten en prestaties heb je behaald?
8. Ervaren (beroep X)…
“Ervaren Marketeer”, “Ervaren verkoopmedewerker”, “Ervaren programmeur”, het zijn allemaal beschrijvingen die sollicitanten veel gebruiken op het cv. Het probleem is dat ‘Ervaren’ niet zoveel zegt. Wat is ‘Ervaren’? 5 jaar werkervaring, 10 jaar werkervaring? En soms zijn sollicitanten met 5 jaar werkervaring ook beter dan mensen met 10 jaar werkervaring. Dusja, wat moet je ermee?
9. Betrouwbaar
Waarom zou je een sollicitant aannemen die onbetrouwbaar is? Het is een nietszeggend woord waar recruiters niks mee kunnen. Probeer in plaats daarvan situaties aan te kaarten waaruit blijkt dat jij nét dat stapje extra zet en het verschil kan maken.
10. Buitengewoon
Je moet wel heel zelfingenomen zijn om jezelf zo te omschrijven. Als je zo geweldig bent, benoem dat dan niet expliciet. Maak in plaats daarvan een extra rubriek op je cv met je prestaties, prijzen of onderscheidingen.
11. Mensen-mens
Fijn, je kan dus functioneren op een werkvloer. Natuurlijk vindt een werkgever dat fijn, maar om het nou expliciet te benoemen… Laat zien waarom jij zo goed met mensen om kan gaan.
12. Flexibel & aanpassingsvermogen
Werkgevers gaan er al vanuit dat je enigszins bereid moet zijn om te kunnen acteren op de dingen die momenteel in het bedrijf spelen. Ook als er dus plotseling iets gebeurt waardoor jij je schema moet omgooien.
13. Harde werker
Hetzelfde geldt voor ‘toegewijd’. Iedereen moet hard werken. Het is eerder regel dan uitzondering.
14. Zelfstandig
Op een cv staat vaak “Ik kan goed zelfstandig werken”, maar is dit nou wat jou onderscheid van andere kandidaten? Het voegt niet echt iets toe. Je moet werk letterlijk werk uit handen nemen van een ander op het moment dat je wordt aangenomen. Een werkgever zal niet constant iemand naast je neerzetten die je continu gaat controleren.
15. Gemotiveerd
Je hangt zelf een label aan je dat je gemotiveerd bent, maar dat overtuigt een recruiter niet. Het is vaak iets dat je laat zien op de werkvloer door een stapje extra te zetten. Laat deze cliché daarom weg uit je cv.
Welke woorden kun je wel in je cv gebruiken?
Het is zeker niet zo dat je geen enkel woord meer kan gebruiken. Woorden die krachtig overkomen doen nog altijd wonderen. Dit zijn voorbeelden die je wel in je cv kunt gebruiken:
- Gecoördineerd
- Begeleid
- Beheerd
- Samengewerkt
- Geïntroduceerd
- Volbracht
- Ontworpen
- Uitgevoerd
- Gepland
- Georganiseerd
- Onderzocht
- Geïdentificeerd
- Geanalyseerd
- Begeleid
Dit zijn positieve woorden die extra daadkrachtig uitstralen. Het zijn woorden die laten zien wat je bereikt hebt.
Hoe kun je cv-clichés vermijden?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je cv bol staat van clichés. Het is natuurlijk al goed dat je dit artikel leest en je ervan bewust bent. Dat is alvast stap 1.
Schrijf een eerste kladversie en laat deze 30 minuten liggen
Begin met het schrijven van een eerste concept van je cv. Laat deze vervolgens even liggen als je klaar bent. Lees hem na circa 30 minuten weer een keer door. Het zal je verbazen hoeveel clichés je wellicht onbewust in je cv hebt gezet.
Bedenk hoe jij jezelf omschrijft
Beschrijf jij jezelf echt als een “Gemotiveerde, zelfstandige, hardwerkende, resultaatgerichte en gemotiveerde teamspeler die altijd 110% geeft”? Of ligt de realiteit toch iets genuanceerder.
Vraag een vriend of familielid om jou te omschrijven
Een van de beste dingen die je kan doen is om feedback te vragen aan andere. Vraag eens aan iemand anders hoe ze jou zouden omschrijven. Je zal versteld staan hoeveel anderen tegen jou aankijken.
Wees authentiek
Wees eerlijk, authentiek en origineel over je prestaties en vaardigheden. Dit zal je helpen om een positieve indruk achter te laten tijdens je sollicitatie.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden