Bouw een sterk Portfolio cv en verhoog je kansen op een baan

cv-portfolio

Een portfolio cv is een creatieve manier om je werk te laten zien. Het bied je de mogelijkheid om je werk te laten zien in plaats van alleen te praten over je ervaringen en prestaties. Vooral voor creatieve functies wordt het veel gebruikt om extra indruk te maken op recruiters en potentiële werkgevers. In deze blog bespreken we hoe je een effectief cv-portfolio kan maken en welke informatie je moet opnemen.

Een portfolio cv maken of een online portfolio op je cv vermelden?

Als je graag voorbeelden van je werk wil laten zien, dan kun je in principe 2 dingen doen. Je kunt echt een portfolio cv maken, waarbij je dus afbeeldingen van je werk in je cv zet. Je kunt ook een online portfolio maken en een link ervan opnemen in je cv. Beiden hebben aparte voor- en nadelen. Foto’s in je cv zetten om je werk te laten zien kost je minder tijd, maar het neemt wel erg veel (waardevolle) ruimte in beslag. Een online portfolio cv maken kost daarentegen veel tijd, maar geeft je wel de mogelijkheid om veel meer van je werk te laten zien en je verhaal te vertellen.

Cv portfolio voorbeeld template

Als je liever foto’s van je werk direct in je cv wil zetten, dan hebben we een Word cv template voor je gemaakt die je daarvoor kan gebruiken. Deze kun je hier downloaden.

portfolio cv voorbeeld

Alternatief: maak een digitaal portfolio

Als je liever geen hele website wil maken, kun je er ook voor kiezen om een portfolio op te stellen in bijvoorbeeld Word en deze als .pdf-bestand mee te sturen met je sollicitaties. Ook online zijn er talloze tools waarmee je gemakkelijk een portfolio kunt maken die je kan downloaden als pdf om vervolgens mee te sturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Canva. Als je eventueel ervaring hebt met Adobe programma’s, dan kun je ook een cv-portfolio maken in Photoshop of Illustrator.

Hoe maak je een online cv-portfolio?

Veruit de meeste sollicitanten zullen ervoor kiezen om een online portfolio te maken en een link ervan opnemen in het cv.

Volg deze 5 stappen om je portfolio cv te maken:

1. Doe onderzoek naar de functie

Je cv (en portfolio) moet specifiek zijn voor de functie waarop je solliciteert, om zo meer kans te maken op een baan. Goed onderzoek doen naar wat er precies van je verwacht wordt kan daarbij helpen omdat je dan scherp hebt wat er precies nodig is bij het opstellen van je cv.

Het belangrijkste document om onderzoek te doen is de functiebeschrijving in de vacature. Deze bevatten vaak belangrijke details over de functie-eisen. Daarnaast kun je verder onderzoek doen op de website van het bedrijf.

2. Verzamel voorbeelden van je werk voor je portfolio

De volgende stap is om voorbeelden van je werk te verzamelen die je graag wil delen en laten zien met potentiële werkgevers. Het zal afhangen op welke functie je solliciteert, maar voorbeelden kunnen zijn:

 • Afbeeldingen en foto’s
 • Video’s
 • Spreadsheets
 • Pdf-bestanden (Whitepapers, huisstijl ontwerpen, etc)
 • Geschreven artikelen
 • Projecten

3. Je cv-portfolio ontwerpen en maken

Met een online portfolio kun je meer van jezelf en je werk delen. Daarnaast is het een moderne en creatieve manier om te solliciteren. Er zijn diverse manieren om een portfolio cv te maken. Voor een uitgebreide handleiding, lees: cv website. Daar gaan we wat dieper in op hoe je precies een website aanmaakt ter ondersteuning van je sollicitatie.

Enkele populaire platformen die je kan overwegen voor het maken van je cv-portfolio zijn:

 • Wordpress: Populaire CMS voor het maken van websites. Er zijn ontzettend veel gratis website sjablonen die je kan gebruiken die je als ‘kapstok’ kan gebruiken voor het invullen van je eigen website.
 • Squarespace: Handige drag-en-drop editor voor mensen die technisch niet zo onderlegt zijn.
 • Wix: Kan er gratis een website mee maken en biedt ook een aantal sjablonen.

Wat kun je allemaal opnemen in je cv-portfolio?

Dit zijn enkele voorbeelden die je kan opnemen in je portfolio:

 • Foto’s of afbeeldingen van je werk.
 • Referenties, Aanbevelingen of getuigenissen van klanten of eerdere werkgevers.
 • Uitlichten van speciale of bijzondere projecten.
 • Persoonlijke projecten of hobby’s

Voor welke functies is een portfolio op je cv waardevol?

In bepaalde functies zie je dat veel sollicitanten gebruik maken van een eigen website om hun werk op te delen. Denk aan de volgende functies:

 • Acteurs en actrices
 • Modellen
 • Grafisch vormgevers
 • Overige creatieve functies
 • Artiesten

Echter, een carrièreportfolio wordt ook steeds meer gebruikt waarbij belangrijke prestaties, resultaten en grote projecten gedeeld worden. Het grote voordeel is dat je vaak wat meer ruimte hebt om wat dieper op bepaalde projecten in te gaan en hoe je te werk bent gegaan.

Belangrijke tips voor je portfolio

Hier zijn enkele tips voor als je eraan denkt om een portfolio te maken:

 • Gebruik online voorbeelden: Er zijn online talloze voorbeelden te vinden die je kan gebruiken ter inspiratie. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Dribbble of zoek gericht in Google.
 • Houdt het kort: Je hebt natuurlijk meer ruimte tot je beschikking dan in het cv, maar ga niet overboord. Deel 10 – 20 stukken van je werk om niet te langdradig te worden. Focus je op relevante details voor de gezochte functie.
 • Gebruik verschillende voorbeelden: Probeer zoveel mogelijk verschillende onderdelen van je werk te laten zien om niet in herhaling te vallen. Houdt het interessant voor de bezoeker van je website.
 • Promoot je portfolio: Als je eenmaal een cv-portfolio gemaakt hebt, neem dan de link ervan op in je cv maar ook je overige social media profielen. Deel de link met je netwerk op LinkedIn en voeg hem toe aan je LinkedIn profiel.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.