Prijzen en onderscheidingen op je cv: zó presenteer je ze

prijzen-onderscheidingen-op-cv

Het winnen van een prijs of het krijgen van een onderscheiding of onderkenning van je werk is natuurlijk altijd een fijn schouderklopje, maar het kan ook indruk maken op recruiters en potentiële werkgevers. In dit artikel laten we zien hoe en waar je onderscheidingen op je cv kan vermelden.

Wat zijn onderscheidingen voor op je cv?

Onderscheidingen die je op je cv kan vermelden kunnen worden toegekend door goede prestaties te leveren, zoals academische, professionele of persoonlijke prestaties. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

  • Cum laude afstuderen.
  • Winnen van een (professionele) prijs (zoals een literaire prijs).
  • Prijs voor je maatschappelijke betrokkenheid.

Een onderscheiding op je cv kan je helpen om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Daarnaast benadrukt het vaak ook bepaalde belangrijke vaardigheden, zoals bedrevenheid, kennis van je vakgebied, resultaatgericht en probleemoplossend vermogen.

Pro tip:

Prijzen verschillen van prestaties. Prestaties zijn resultaten die je hebt bereikt in je functie, terwijl een prijs of onderscheiding echt een erkenning is die je hebt ontvangen voor je werkzaamheden.

Waarom prijzen op je cv zetten

Een onderscheiding op je cv is een indicatie dat je jezelf wil onderscheiden en streeft naar de best mogelijke resultaten. Ze zijn een teken van je toewijding en gedrevenheid. Het is wel belangrijk dat je niet ‘opschepperig’ overkomt. Daarom moet je alleen onderscheidingen aan je cv toevoegen die relevant zijn voor de functie.

Welke onderscheidingen kun je op je cv vermelden?

Hoewel het cv in eerste instantie een samenvatting moet geven van je meest belangrijke vaardigheden en ervaringen, kun je onderscheidingen als aanvullende informatie toevoegen. Voeg het alleen toe als je er nog ruimte voor hebt. Je cv mag namelijk niet langer zijn dan 2 pagina’s. Er zijn verschillende soorten onderscheidingen:

1. Educatieve onderscheidingen

  • Beurzen
  • Cum laude afstuderen
  • Academische prestaties

2. Werk/professionele onderscheidingen

  • Beste verkoper/ best presterende werknemer
  • KPI-gerelateerde erkenning
  • Innovatieve onderscheidingen

3. Onderscheidingen in je vakgebied/industrie of sector

  • Publicaties (wetenschappelijk, journalistiek, etc)
  • Onderscheidingen door brancheverenigingen
  • Boeken of artikelen die prijzen hebben gewonnen

4. Overige onderscheidingen

  • Winnaar van (sport)wedstrijd of andere competitie
  • Literaire prijzen
  • Liefdadigheid of vrijwilligerswerk
  • Kunt- en cultuurprijzen
Voetbal cv maken
Ontdek hier hoe je een voetbal cv opstelt met onze tips en trucs.
Artikel lezen

Waar plaats je onderscheidingen in je cv

Je hebt een aantal mogelijkheden om onderscheidingen op je cv te vermelden:

1. Bij je opleidingen

Als je een onderscheiding hebt gekregen ten behoeve van je studie, dan is het opleidingsgedeelte de beste plek om deze te noemen. Vermeld alleen onderscheidingen die iets bijdragen aan je kwalificaties. Je wil namelijk geen onnodige details gaan geven die niks aan je cv toevoegen.

2. Werkervaring

Uiteraard kan je ook een professionele onderscheiding krijgen. Deze hoort dan het beste thuis bij je werkervaring. Het beste is om per functie een aantal opsommingstekens te gebruiken om je taken en prestaties te beschrijving. Vervolgens kun je één opsommingsteken wijden aan het beschrijven van je prijs of erkenning die je gekregen hebt.

3. Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel staat bovenaan je cv en wordt eigenlijk altijd als eerste gelezen. Uiteraard vertel je hier iets over jezelf en je belangrijkste (en meest relevante) vaardigheden en eigenschappen. Als je daarnaast een prijs of onderscheiding hebt gekregen die relevant is voor de gezochte functie, dan kun je ervoor kiezen om die hier alvast te benoemen. Je wekt hiermee de interesse van de lezer en dat zal ervoor zorgen dat die de rest van je cv ook gaat lezen.

4. Aparte sectie maken

Een aparte sectie maken met je onderscheidingen komt eigenlijk zelden voor. De meeste sollicitanten hebben waarschijnlijk geen onderscheidingen en als je ze al hebt, dan zullen het er niet ontzettend veel zijn. Maar, als je een bepaalde onderscheiding hebt waar je bijzonder trots op bent of die met name relevant is voor de specifieke functie, dan zou je deze in een apart kopje kunnen zetten. Het is dan verstandig om er ook wat dieper op in te gaan. Vermeld dan de naam van de prijs, de datums en de context waarvoor je de prijs gekregen hebt.

Hoe vermeld je onderscheidingen op je cv

Je kunt het beste iets meer informatie toevoegen dan enkel de naam van je prijs of onderscheiding. Dit geeft de recruiter wat meer context. Je moet het eigenlijk behandelen als een belangrijke prestatie die je voor je werkervaring beschrijft. Vermeld per onderscheiding de volgende gegevens:

  • De naam van de prijs/onderscheiding/competitie.
  • Datum dat je de prijs hebt mogen ontvangen.
  • Het bedrijf of de organisatie de prijs heeft uitgereikt.
  • De reden voor de onderscheiding.

Als je meerdere onderscheidingen hebt, sorteer ze dan van meest naar minst relevant. Gebruik per onderscheiding een opsommingsteken (tenzij je het in je persoonlijk profiel verwerkt).

Op je cv zou je bijvoorbeeld onder je salesfunctie kunnen schrijven:

  • Beste Verkoper van het Jaar, TheSalesCompany, 2022”.

Onderscheidingen die je beter niet op je cv kunt zetten

Er zijn ook een aantal onderscheidingen die je kan krijgen die je kansen op een sollicitatiegesprek soms negatief kunnen beïnvloeden. Dit zijn enkele voorbeelden daarvan:

  • Irrelevante onderscheidingen: Door deze op te nemen komt het alleen maar over alsof je aan het opscheppen bent.
  • Prijzen uit je jeugd: Prijzen die je jaren geleden een keer gehaald hebt voegen weinig toe aan je kwalificaties of professionele carrière.
  • Ongepaste onderscheidingen: Sommige prijzen worden niet goed erkend door je eigen vakgebied of ‘iedereen wint hem weleens’. Ook onderscheiden die controversieel kunnen worden geïnterpreteerd kun je beter niet vermelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan politieke of religieuze onderscheidingen.

Conclusie

  • Prijzen of onderscheidingen kunnen een mooie toevoeging zijn voor je cv, mits ze relevant zijn voor de gezochte functie.
  • Vermeld naast de titel van je prijs ook wat context, zoals het bedrijf of organisatie die het heeft toegekend en de reden van de onderscheiding.
  • Denk goed na of de prijs indruk zal maken op je toekomstige werkgever of dat het als opscheppen over zal komen. Dit laatste wil je natuurlijk uiteraard niet.

Als je aan de slag wil met je eigen cv, laat je dan inspireren door een van de vele cv-voorbeelden die we opgesteld hebben. Gebruik ook een cv-sjabloon voor een perfecte opmaak. Hiermee maak je in een handomdraai een perfect cv.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.