Veelgebruikte zinnen om je cv op te frissen

cv-zinnen

Het schrijven van een overtuigend cv is voor sommige mensen een lastige opgave. Je moet de juiste cv-zinnen zien te formuleren om een goede eerste indruk achter te laten. Goede en krachtige zinnen op je cv helpen om je ideeën efficiënt over te brengen. Maar iedereen is weleens “Koos Inspiratieloos”. Als je het even niet meer weet, blijf dan lezen. In deze blog laten we zien hoe je goede zinnen kan opstellen en welke woorden/zinsdelen je juist moet vermijden.

Hoe je zelf goede zinnen kan formuleren

Ben je niet bepaald een ‘woordentovenaar’? Maak je dan geen zorgen. Woorden en zinnen zijn de wapenfeiten van je cv. Deze moeten de recruiter overtuigen dat jij dé geschikte kandidaat bent. Gelukkig bestaan goede cv-zinnen altijd uit een aantal aspecten en elementen. Als je hiervan op de hoogte bent, wordt het een stuk gemakkelijker om zelf goede zinnen te formuleren:

 • Schrijf kort en bondig: Niemand heeft tijd om ellenlange teksten en paragrafen te lezen. Een recruiter al helemaal niet. Als vuistregel kun je aanhouden dat zinnen maximaal uit 20 woorden mogen bestaan.
 • Maak gebruik van cijfers om je successen aan te duiden: Cijfers, percentages en getallen maken jouw acties tastbaar. Het maakt heel concreet wat het gevolg is geweest van jouw acties. Ga na welke prestaties en resultaten je hebt behaald die het benoemen waard zijn.
 • Let op je spelling: Niemand zit te wachten op een cv vol met spelfouten. Controleer je cv grondig en laat hem nalezen.
 • Gebruik actiewerkwoorden: ‘Analyseren’, ‘implementeren’, ‘coördineren’ zijn goede voorbeelden. Ze maken je cv-zinnen krachtiger en je komt er zelfverzekerder door over. Leer meer: Actiewoorden op je cv.
Pro tip:

Lees je zinnen hardop voor. Zo kun je horen of ze lekker lopen en goed klinken.

8 voorbeelden van krachtige zinnen voor op je cv

Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van zinnen die je in je cv zou kunnen opnemen. Het idee is niet per se om je ‘standaardzinnen’ te geven die je kan kopiëren, maar meer dat je inziet hoe je zelf goede zinnen kan formuleren. Neem eens een kijkje bij onze cv-voorbeelden als je specifiek goede cv-zinnen wil voor jouw specifieke functie.

 1. Beleid en procedures ontwikkeld om de afdeling te verbeteren.
 2. Expert in het optimaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen wat geresulteerd heeft in een kostenbesparing van circa €500.000.
 3. De doeltreffendheid van communicatie en interacties tussen de verschillende afdelingen verbetert door het implementeren van ‘Collaborative software’. Hierdoor ontstonden er korte lijnen en werden deadlines gemiddeld 30% eerder behaald.
 4. Alle KPI-doelstellingen van 2022 overtroffen.
 5. Ongeveer 20 promotievideo’s gemaakt die gezamenlijk circa 200.000 keer bekeken zijn.
 6. Digitale advertentiestrategie via Google Ads en Amazon Marketplaces ontwikkeld waarmee de online verkoop met 25% is gestegen.
 7. Bereid om moeilijke beslissingen te nemen.
 8. Ik blink uit in het selecteren en ontwikkelen van individuen met hoog potentieel talent. Al meerdere kandidaten aangenomen die doorgegroeid zijn in managementposities.

Neem ook eens een kijkje bij deze ‘Power phrases’. Dit zijn ook een hele hoop zinnen die je kan gebruiken ter inspiratie.

Zinnen om te vermijden

Zoals je hopelijk hebt gezien valt het wel mee om goede cv-zinnen op te stellen. Echter, de valkuilen liggen altijd op de loer. Er zijn een aantal ‘cv-clichés’ en woorden/zinnen die je ten alle tijden moet vermijden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

 • Kennis van MS Office

Iedereen kan met Word en Excel overweg tegenwoordig. Als je specifieke kennis en ervaring hebt, wees dan concreet. Denk aan: “Excel VBA gebruiken voor automatisering van Excel sheets.”.

 • Hardwerkend

Dat is fijn, maar hoezo moet je dit expliciet benoemen? Eigenlijk is het toch vanzelfsprekend dat je hard moet werken…

 • Resultaatgericht

Wie wil er nou een werknemer die niet doelgericht is? Hier geldt: laat de bewijzen zien waaruit blijkt dat je resultaatgericht bent in plaats van alleen het woordje ‘resultaatgericht’ benoemen.

 • In mijn vorige baan verdiende ik €2750. Ik hoop nu €3000 te gaan verdienen.

Praten over salaris gebeurt pas tijdens het tweede of derde sollicitatiegesprek. In ieder geval op het moment dat je een baan aangeboden krijgt.

 • Een beetje
 • Sommige
 • Veel

Dit is niet concreet. Hoeveel is ‘veel’. Wat is ‘een beetje’. Wat jij veel vindt, betekent niet dat een recruiter dat ook vindt.

 • Teamspeler
 • Mensen-mens
 • Geen 9-5 mentaliteit

Dit zijn dus van die standaardzinnen waar recruiters zich erg aan storen als ze deze lezen. Het ontbreekt aan originaliteit en inspiratie.

Conclusie en advies

 • Maak gebruik van actieve werkwoorden bij het formuleren van zinnen. Probeer ook cijfers en getallen in je cv-zinnen te verwerken om je resultaten en prestaties concreet en tastbaar te maken.
 • Probeer kort & bondig te schrijven.
 • Lieg niet, gebruik geen clichés of standaardzinnen. Probeer origineel en uniek te zijn om jezelf te onderscheiden.
 • Gebruik geen ingewikkelde woorden of vakjargon dat een recruiter wellicht niet begrijpt.
 • Controleer je cv grondig op spel- en schrijffouten.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.