De 10 eisen van een indrukwekkend cv

cv-eisen

Een goed cv maken is vaak de eerste stap in het vinden van een (nieuwe) baan. Maar welke eisen worden er gesteld aan een ‘goed’ cv. De richtlijnen zijn namelijk vaak niet zo helder. In dit artikel bespreken we de 10 eisen waar een goed cv aan moet voldoen.

1. Maak je cv overzichtelijk

Allereerst moet je cv goed en makkelijk leesbaar zijn. Gebruik daarvoor een makkelijk leesbaar lettertype, zoals Arial of Calibri. Zorg voor voldoende witruimte tussen de verschillende secties en gebruik bulletpoints om informatie puntsgewijs weer te geven. Het is prima om een beetje kleur te gebruiken, maar ga niet overboord.

2. Zorg dat je cv relevant is voor de gezochte functie

Het is belangrijk dat alle informatie die je in je cv opneemt, relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Gebruik als ‘spiekbriefje’ de vacature van de potentiële werkgever. Hier zal precies in vermeld staan waar een werkgever naar opzoek is.

3. Gebruik harde cijfers in je cv

Probeer (waar mogelijk) zo concreet mogelijk te zijn in het beschrijven van je ervaringen, opleidingen en vaardigheden. Het beste zou zijn als je prestaties en resultaten kunt noemen die je uitdrukt in cijfers, getallen of percentages (bijvoorbeeld websitebezoekers verdubbeld of efficiëntie met 10% verbeterd). Hierdoor krijgt een werkgever een goed beeld van wat je te bieden hebt.

Wat je niet op je cv moet zetten
Bekijk hier wat je niet in je cv moet zetten om zoveel mogelijk baankans te maken.
Artikel lezen

4. Laat je cv nalezen

Controleer je eigen cv zorgvuldig op spelfouten, grammaticale- en typefouten. Een cv met hier en daar een foutje wordt toch al snel gezien als slordig. Een recruiter of werkgever maakt dan de aanname dat jij waarschijnlijk niet nauwkeurig bent. Hierdoor sta je gelijk met 1-0 achter.

5. Maak je cv volledig met extra onderdelen

Vaak voegen sollicitanten hun persoonsgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden toe en laten het vervolgens daarbij. Maar er zijn nog zoveel extra dingen die je kunt toevoegen om je cv meer kracht bij te zetten en jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Denk aan talen, hobby’s, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk, stages, etc. Voeg alle relevante informatie toe.

6. Pas je cv per sollicitatie aan

Zoals we al zeiden moet je alle relevante informatie voor de gezochte functie toevoegen. Dat betekent dus ook dat dit per vacature iets kan verschillen. Om de meeste kans te maken op een sollicitatiegesprek, is het verstandig om per sollicitatie (en vacature) te kijken wat de werkgever belangrijk vindt en je cv hierop aan te passen. Zo heb je een cv dat perfect aansluit op de wensen en behoeften van de werkgever.

6. Wees origineel

Een cv maken dat opvalt is nog niet zo gemakkelijk. Zorg ten eerste voor een goed cv-template, zodat je een originele opmaak hebt. Probeer daarnaast ook origineel te zijn in de tekst die je schrijft. Gebruik geen ‘standaardzinnen’ zoals “spin in het web”. Recruiters worden al ziek als ze het eerste woordje lezen, omdat ze dan al weten hoe laat het is.

7. Maak je cv niet té lang

Werkgevers hebben vaak weinig tijd om je door te nemen. Daarom zullen ze hem in eerste instantie heel snel ‘scannen’ op belangrijke informatie. Houd je cv daarom beknopt en ‘to-the-point’. Dit heeft ook weer te maken met het relevant houden van de informatie in je cv. Probeer hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden, zodat je niet te veel onnodige informatie opneemt. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat een cv niet langer dan twee pagina’s mag zijn.

8. Wees consistent in de opmaak en inhoud van je cv

Dit gaat niet alleen over de opmaak, maar ook over de inhoud. Gebruik overal dezelfde lettergrootte (uiteraard mogen de kopteksten iets groter). Zorg dat als je één kopje vetgedrukt maakt, dat je dat dan overal doet. Maar ook als je een bepaalde volgorde hanteert bij het vermelden van (bijvoorbeeld) je werkervaringen, gebruik deze dan ook in de rest van je cv. We raden de ‘anti-chronologische volgorde’ aan. Hierbij vermeld je eerst de meest recente informatie en werk je terug in de tijd.

9. Wees professioneel

Uiteraard moet je cv er professioneel uitzien, maar jij als sollicitant zelf moet je ook professioneel profileren. Gebruik altijd een professioneel e-mailadres en niet een die je aanmaakte toen je 10 was. Zorg daarnaast ook dat je LinkedIn profiel in orde is met een goede foto. De kans zit er namelijk dik in dat ze jouw online profielen (en social media) gaan bekijken. Tijd om die wat op te ruimen dus.

10. Gebruik actief taalgebruik

Tot slot, begin niet elke zin met “Verantwoordelijk voor XYZ”. Gebruik in plaats daarvan actieve werkwoorden zoals ‘implementeren’, ‘ontwikkelen’ en ‘coördineren’. Dit maakt je cv krachtiger en hiermee kom je zelfverzekerd over.

Zorg dat je cv aan de bovenstaande 10 ‘cv eisen’ voldoen. We weten zeker dat je hiermee sneller aangenomen wordt bij jouw droombaan.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.