Hoe versla je de 6 seconde cv-test?

zes-seconden-test-cv

Studies hebben aangetoond dat een recruiter in gemiddeld 6 seconden beslist of de betreffende sollicitant geschikt is voor de functie of niet. Met andere woorden; om de cv-test te doorstaan moet je de juiste indruk maken bij potentiële werkgevers. Je cv moet niet alleen inhoudelijk ijzersterk zijn, maar ook qua vormgeving en opmaak er goed uitzien. In dit artikel laten we zien hoe je de '6 seconden test' doorstaat en indruk maakt op potentiële werkgevers en recruiters.

Wat is de 6 seconden test?

Kort samengevat is de 6 seconden test een onderzoek van consulent “TheLadders”. Ze hebben door middel van 'eye-tracking' studies onderzocht hoe recruiters en werkgevers cv's beoordelen. Nou blijkt het dat de meeste in de eerste 6 seconden al een soort eerste 'fit/no-fit' beslissing maken. Met andere woorden, als je binnen de eerste 6 seconden geen indruk maakt, beland je op de 'nee-stapel'.

Hoe doorsta je de 6 seconden test met jouw cv?

Om de 6 seconden cv-test te doorstaan moet je cv goed in elkaar zitten. Zowel qua lay-out als qua inhoud. We laten per onderdeel kort zien hoe je deze het beste invult voor het beste resultaat.

1. Voeg alleen de juiste persoonlijke gegevens toe

Als je cv niet begint met je voor- en achternaam, weet een recruiter dus niet wie je bent. Je naam moet een prominente plek in je cv hebben en direct in het oog springen. Daarnaast moet je ook een professioneel e-mailadres opnemen. Tot slot voeg je een telefoonnummer en je adresgegevens toe.

Vermeld hier absoluut geen overbodige informatie, denk aan religie, burgerlijke staat of je geslacht. Wat je natuurlijk wel kan toevoegen is een LinkedIn profiel.

2. Schrijf een uniek en origineel persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is een korte alinea die bovenaan je cv staat. Recruiters lezen dit vaak heel snel door, maar het wordt wel als eerste gelezen. Als je hier geen indruk maakt, sta je dus met 2-0 achter. Houdt het daarom beknopt en interessant. Stel jezelf voor, vertel over je sterke punten, belangrijkste vaardigheden en je grootste prestaties. Het moet een soort inleiding zijn voor de rest van je cv.

3. Maak indruk met je werkervaring

Uiteraard is je werkervaring de kern van je cv. Wat veel sollicitanten hier verkeerd doen, is dat ze lukraak een aantal ervaringen opsommen, zonder erbij na te denken wat een werkgever eigenlijk belangrijk vindt. Met andere woorden; pas je cv aan op basis van de functiebeschrijving van de vacature.

Geef daarnaast ook geen saaie opsomming van je belangrijkste taken, vertel hoe goed jij was in het uitvoeren van die taken door behaalde resultaten en prestaties te noemen. Voeg daarvoor 3 tot 6 opsommingstekens toe. Dit houdt het zeer overzichtelijk. Daarmee slaag je met vlag en wimpel voor de 6 seconden test.

4. Noteer je hoogst genoten opleiding

Het hangt er vanaf waar je staat in je carrière hoe belangrijk je opleidingen zijn. Als pas afgestudeerde is het zó belangrijk, dat je het zelfs boven je werkervaring kan zetten. Dit omdat het op dat moment de grootste prestatie uit je carrière is. Vervolgens kun je wat dieper ingaan op je opleidingen. Vermeld wat je hebt geleerd, belangrijke projecten waar je aan hebt gewerkt, etc.

Als je al een tijdje met je carrière bezig bent, zal je werkervaring uiteraard het meest interessant zijn. Het is dan voldoende om enkel de naam van je studie, de onderwijsinstelling en een begin- en einddatum te noteren.

5. Vermeld de belangrijkste vaardigheden voor de functie

Ook dit is opnieuw een onderdeel die nog wonderbaarlijk veel sollicitanten niet goed doen. Veel kandidaten geven hier een opsomming van eigenschappen, in plaats van vaardigheden. De realiteit is dat je ze beiden nodig hebt.

Je hebt 'technische' of vakinhoudelijke vaardigheden nodig voor het uitvoeren van je functie. Denk aan het opstellen van strategieën tot het bieden van bepaalde productiemachines. En je hebt eigenschappen nodig om goed met anderen te kunnen werken binnen het bedrijf. Denk aan samenwerken, empathie en onder druk werken.

Daarnaast moeten vaardigheden opnieuw aansluiten bij de eisen van de functie. De vacature is hiervoor de beste spiekbrief. Elk bedrijf stelt weer andere eisen aan een bepaalde functie. Je komt er waarschijnlijk niet mee weg om één generiek cv te maken en deze te gebruiken voor al je sollicitaties.

6. Maak je cv compleet met aanvullende secties

De meeste sollicitanten zullen het houden bij bovenstaande 5 onderdelen. Een sollicitant die dat stapje extra wel zet om wat meer 'body' aan zijn of haar cv te geven, zal zich dus altijd onderscheiden van de rest. Dus, voeg aanvullende (maar relevante) extra onderdelen toe. Denk aan:

  • Stages
  • Nevenactiviteiten
  • Vrijwilligerswerk
  • Talen
  • Hobby's en interesses
  • Projecten
  • Etc

7. De opmaak is net zo belangrijk als de inhoud

Een van de meest schokkende resultaten van het onderzoek, was wel dat de opmaak grote invloed had op de kansen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Volg de volgende richtlijnen op:

  • Kies voor een eenvoudig, modern, professioneel cv-sjabloon.
  • Voeg duidelijke, vetgedrukte sectie-titels toe die iets groter zijn dan de gewone tekst.
  • Zorg voor overzicht en structuur door voldoende witregels toe te voegen.

Wat je in ieder geval NIET moet doen

Uit de resultaten van het onderzoek kwam naar voren dat de slechtst presterende cv's, de volgende kenmerken met elkaar gemeen hadden:

  • Onoverzichtelijke lay-outs met langdradige zinnen.
  • Veel onnodige kolommen met zeer weinig witruimte.
  • De lay-out faalde om de lezer langzaam door het cv te begeleiden. In plaats daarvan was het chaotisch en onoverzichtelijk.
  • De cv's hadden geen sectie-titels of ze waren in ieder geval niet makkelijk te identificeren.

Zorg dat je cv helemaal in orde is. Loop onze cv checklist na om er zeker van te zijn dat je een perfect cv instuurt.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.