Is het oké om geen datums op je cv te zetten?
Oudere werkzoekende vragen zich terug af of je cv-datums (bijvoorbeeld bij je werkervaring) weg kan laten. Een begin- en einddatum toont immers je leeftijd. Uit een onderzoek van het CBS, blijkt dat er nog altijd krapte is op de arbeidsmarkt. Je zou dus zeggen dat ook oudere werkzoekende een baan zouden moeten kunnen vinden. Helaas is dat niet zo. Ouderen krijgen vaak te maken met vooroordelen. Ze zouden te duur en vaker ziek zijn. In dit artikel gaan we kijken of je datums wel of niet op je cv kan zetten en welke invloed dit heeft op je kansen om aangenomen te worden.
Is het oké om geen datums op je cv te zetten?
Het is niet aan te raden om geen datums op je cv te zetten, omdat werkgevers graag een compleet overzicht willen zien van je professionele loopbaan en ervaring. Daarnaast geeft het werkgevers belangrijke informatie, zoals hoelang je in een bepaalde functie hebt gewerkt en wanneer je je opleiding hebt gehaald.
Bovendien komen recruiters en werkgevers er in een sollicitatiegesprek tóch wel achter hoe oud je bent. Dus verbergen heeft weinig zin.
Welke cv-datums moet je vermelden
In principe vermeld je bij elk onderdeel een begin- en einddatum. Je benoemt hier zowel de maand als het jaar. Dus per functie geef je aan wanneer je bent begonnen met werken en wanneer je bent gestopt of van baan bent veranderd. Als je er momenteel nog werkt, dan neem je “Heden” op als einddatum.
Als je al ruime werkervaring hebt, is het prima om bij je opleidingen enkel aan te geven welke jaren je gestudeerd hebt. Voor cursussen die korter zijn dan één jaar, is het voldoende om het jaar te vermelden waarin je de betreffende cursus of certificaat hebt behaald.
Dé oplossing: het functioneel cv
Als je bang bent om gediscrimineerd te worden vanwege je leeftijd, is er slechts één cv-indeling waarbij geen datums worden vermeld, namelijk het functioneel cv (ook wel ‘vaardigheden cv’ genoemd).
Dit type cv focust zich volledig om de benodigde vaardigheden en competenties in plaats van je eerdere ervaringen. Je maakt een functioneel cv door allereerst te onderzoeken welke vaardigheden nodig zijn in de functie waarop je solliciteert. Vervolgens vervang je het werkervaringsgedeelte door een sectie “Vaardigheden en Competenties”. Daarna maak je een opsomming met de benodigde vaardigheden. Per vaardigheid deel je ervaringen uit je professionele of persoonlijke ervaringen die de bewijzen leveren dat je deze vaardigheden en competenties daadwerkelijk bezit.
Aangezien je geen datums in je cv hoeft op te nemen bij dit type cv, wordt het veel gebruikt door sollicitanten met weinig werkervaring, sollicitanten met gaten in het cv of kandidaten die een carrièreswitch willen maken.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden