Programmeur/developer cv-voorbeeld en schrijfgids

Als je aan de slag wil als programmeur, dan moet je allereerst foutloze code kunnen schrijven. De andere vereiste is echter dat je ook een foutloos en effectief cv moet kunnen schrijven zonder 'bugs'. In dit artikel delen we enkele tips en een voorbeeld cv van een programmeur.

Waar moet je op letten bij je programmeur-cv?

Er zijn verschillende ‘soorten’ programmeurs. Denk aan front-end developers, back-end developers en full-stack developers. Daarnaast zijn er ontelbaar veel specialiteiten, talen en frameworks. Het is onmogelijk om als programmeur ‘overal’ kennis van te hebben. Daarom is het extra belangrijk dat jouw cv goed aansluit bij de vacature en bijbehorende functie-eisen. Elke werkgever heeft weer een andere ‘stack’ met verschillende technologieën. Jouw cv moet hier zo goed mogelijk op aansluiten om zoveel mogelijk kans te maken op een baan.

Voorbeeld cv programmeur

Wat moet er in het cv van een programmeur?

Het cv van een programmeur bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Vaardigheden

Daarnaast zijn er ook nog aanvullende onderdelen die je toe zou kunnen voegen. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s, stages, talen en vrijwilligerswerk. Het is aan jou om te beslissen of deze waarde toevoegen aan je cv.

Laten we kijken hoe je een ijzersterk cv als programmeur opstelt.

Persoonlijke gegevens

Uiteraard is het gebruikelijk om bovenaan je cv je contactgegevens te vermelden. Dus vermeld sowieso de volgende gegevens:

 1. Je naam
 2. E-mailadres
 3. Telefoonnummer
 4. Adres of woonplaats

Daarnaast zijn er een paar kleine details waar je op moet letten. Zo is het gebruikelijk om ook je functietitel in je cv te benoemen (deze staat vaak onder je naam). Soms hanteren bedrijven andere benamingen voor bepaalde functietitels. Zo kan het zijn dat een bedrijf opzoek is naar een:

 1. Web developer
 2. Front-end developer
 3. Softwareontwikkelaar
 4. Html, CSS, javascript programmeur

In feite betekenen al deze functietitels hetzelfde, maar toch is het verstandig om de exacte functietitel zoals die gebruikt wordt in de vacature expliciet in je cv op te nemen. Zo laat je zien dat je in ieder geval alvast qua functietitel perfect aansluit en hetzelfde jargon gebruikt.

Tot slot kan het ook raadzaam zijn om een portfolio of je GitHub-, Stackoverflow- en LinkedIn-account in je cv op te nemen. Niet elke programmeur zal een portfolio hebben, maar als je zelf een website hebt waar je jouw werk op deelt, is deze zeker het vermelden waard.

Door je GitHub en Stackoverflow accounts te delen kan een potentiële werkgever een betere indruk krijgen van je competentieniveau.

Persoonlijk profiel

Voor een softwareontwikkelaar-cv is het persoonlijk profiel erg belangrijk. Je kunt dit zien als een “Over mij” sectie, waarbij van je wordt verwacht dat je ook wat deelt over je vaardigheden en wat jij voor toegevoegde waarde kan leveren. Het is belangrijk om een juiste balans te vinden van het delen van ervaringen en vaardigheden zonder te overdrijven. Het is zo’n beetje de enige plek waar je een beetje creatief mag zijn, dus laat zien wat je in huis hebt!

Voorbeeld profielschets voor een programmeur:

Als programmeur vind ik het leuk om software te ontwikkelen die het dagelijks leven van mensen makkelijker maken. (Bedrijfs)processen optimaliseren en efficiënter maken door middel van softwareoplossingen is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik geniet ervan om samen te werken met de UX-afdeling om samen tot elegante oplossingen te komen waarbij ik vervolgens het product of de oplossing tot leven breng met efficiënte code. Nieuwe technologieën en trends volg ik op de voet en kan ik me snel eigen maken.

Hoe beschrijf je jouw programmeerervaring?

De harde waarheid van cv’s is dat degene die ze leest vaak niet de tijd heeft om je hele cv aandachtig door te lezen. Recruiters en werkgevers krijgen soms wel tientallen sollicitaties binnen per vacature. Je moet dus binnen enkele seconde de aandacht weten te grijpen en je werkervaring speelt daar een zeer belangrijke rol in. Dit is hoe je dat aanpakt:

 1. Begin met je meest recente baan. Voeg vervolgens daaronder je eerdere functies toe.
 2. Het is handig om per ervaring kort op te schrijven met welke programmeertalen je gewerkt hebt. Zo is het in één oogopslag duidelijk waar je ervaring mee hebt.
 3. Voeg telkens 3 tot 6 opsommingstekens toe, waarbij je ingaat op je meest belangrijke taken én je grootste prestaties. Werkgevers willen het liefste zien hoe goed jij was in je werk in plaats van een ‘saaie’ beschrijving van werkzaamheden.
 4. Laat je ervaringen goed aansluiten op de wensen en behoeften van de werkgever. Raadpleeg hiervoor de vacature.
 5. Als je net afgestudeerd bent en je hebt nog geen werkervaring, focus je dan op je stage-ervaring en ga wat dieper in op je opleiding. Ook kun je je eigen projecten delen of bijdragen aan Open Source projecten.
Werkervaring

Programmeur, VANAConnect, Eindhoven
juni 2018 – Heden

Programmeertalen: Java, Javascript, Python, Magento2, C, C++, Nodejs

 • Volledig e-commerce platform ontwikkeld en geïmplementeerd, inclusief het verwerken van betalingen.
 • Samenwerken met de opdrachtgever voor het uitwerken van de benodigde en gewenste functionaliteiten.
 • Bijgedragen aan-, en het ontwikkelen van diverse webapplicaties voor klanten in de zorg.
 • Ervaring met test frameworks zoals pytest (python), junit (java) en jest (js).

Programmeur, AnaSoft, Eindhoven
september 2015 – juni 2018

Programmeertalen: Java, Javascript, Python, Php, SQL

 • Webapplicaties gebouwd en onderhouden samen met een team van 3 andere ontwikkelaars voor klanten in diverse branches en sectoren.
 • Ervaring met het werken in SCRUM-teams om zo efficiënt mogelijk te werken en deadlines te behalen.
 • Het oplossen van bugs en het schrijven van documentatie.

Opleidingen

In tegenstelling tot veel beroepen, heb je als programmeur niet per se een diploma nodig. Uiteraard zal het ontzettend veel helpen als je een master Computer Science op zak hebt of een Hbo-diploma ICT, maar er zijn ontzettend veel autodidactische programmeurs. Als je een zelf-geleerde programmeur bent, dan zal je waarschijnlijk geen relevante opleiding kunnen benoemen. Focus je dan op de cursussen die je hebt gevolgd en de projecten die je hebt gemaakt.

Opleidingen

Computing Science, Radboud Universiteit Nijmegen
februari 2009 – september 2015

Cursussen

De weg die je aflegt om programmeur te worden kan van sollicitant tot sollicitant sterk variëren. Sommige hebben niet eens een officiële opleiding gevolgd. Als je online cursussen, code-bootcamps of andere relevante cursussen hebt gevolgd, noteer deze dan op je cv.

Cursussen
 • Advanced Data Structures and Algorithms – 2018
 • Full Stack Web Development – 2015

Vaardigheden van een programmeur

Omdat je als programmeur ontzettend veel programmeertalen, frameworks en technologieën kent, is het verleidelijk om hier een hele waslijst van 10+ vaardigheden te vermelden. Dat is een grote fout. Zeker niet al die vaardigheden zullen relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Vermeld alleen relevante vaardigheden.

Daarnaast is het aan te raden om naast je technische vaardigheden ook een aantal persoonlijkheidsvaardigheden te vermelden. Hiermee laat je zien dat je ook in staat bent om goed te kunnen functioneren op de werkvloer en met collega’s.

De beste technische vaardigheden voor een programmeur:

 • Java, Python, C++, Javascript, etc
 • UX, UI
 • Versiebeheer zoals Git
 • DevOps
 • Docker, React, VueJs, etc
 • Databasemanagement

De beste eigenschappen voor een programmeur:

 • Oplossingsgericht
 • Kritisch
 • Analyserend vermogen
 • Samenwerken
 • Nauwkeurig
 • Geduld
 • Klantgericht

Aanvullende secties om indruk te maken

Het probleem met veel programmeur cv’s, is dat ze op elkaar lijken. Iedereen heeft vergelijkbare verantwoordelijkheden en kennis van talen en technologieën. Daarom is dit jouw kans om je te onderscheiden van de massa. Hieronder noemen we enkele ideeën hoe je dat kan bereiken:

 • Vermeld je Github en Stackoverflow account.
 • Maak een online portfolio-website.
 • Doe mee aan Open Source projecten.
 • Schrijf en publiceer blogs of video’s.
 • Benoem je talenkennis. Zeker voor programmeurs die werken bij internationale bedrijven en in multiculturele teams is dit zeer waardevol.
 • Vrijwilligerswerk, stages, persoonlijke projecten, etc.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden