Architect cv-voorbeeld en schrijfgids

In de architectuur zijn creativiteit en innovatie 2 fundamentele concepten. Daarom mag je architecten-cv geen saai document worden die niet opvalt bij potentiële werkgevers. In plaats daarvan moet je cv eigenlijk direct de aandacht trekken van recruiters. In dit artikel hebben we een perfect cv-voorbeeld als architect opgesteld. Ook geven we een aantal handige tips waarmee jij je kunt onderscheiden van de andere kandidaten.

Cv-voorbeeld architect

Hieronder zie je een uitgewerkt cv-voorbeeld van een architect. Dit architect cv kun jij gebruiken ter inspiratie voor het opstellen van je eigen cv.

Voorbeeld cv architect

1. Begin met de benodigde persoonlijke gegevens

Zoals op elk cv zijn de persoonlijke gegevens een essentieel onderdeel. Het lijkt natuurlijk een voor de hand liggend onderdeel, maar veel professionals vergeten vooral hun gegevens bij te werken.

Zorg vooral dat je telefoonnummer en e-mailadres correct vermeld staan. Ook kan het helpen om je LinkedIn profiel te vermelden. Ook kun je een link naar je portfolio opnemen als je die hebt (daarover later meer).

Naam: Arwin van Egmond
Functie: Architect
Adres: Slauerhofflaan 178, 9752 HD, Groningen
Telefoon: 06 - 60 80 47 07
E-mail: arwin.egmond@gmail.com
Geboortedatum: 2 maart 1975

2. Voeg een professioneel persoonlijk profiel toe

Je persoonlijk profiel is een korte introductie over wie je bent en wat je beste kwaliteiten zijn waarmee je opvalt als professional. Het is belangrijk om naast jezelf voor te stellen, ook te benadrukken wat jouw toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf waar je solliciteert. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een belangrijke prestatie uit je carrière te benoemen. Een profielschets van maximaal 4-6 regels is voldoende.

Denk er ook aan om je persoonlijk profiel ook altijd aan te passen aan de vacature waarop je solliciteert. Als je nog weinig werkervaring hebt of recent bent afgestudeerd, dan kun je je focussen op de ervaringen en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je studie.

Dit is hoe een persoonlijk profiel voor een architecten cv eruit kan zien:

Mijn naam is Arwin. Ik heb een passie voor het creëren van ruimtes die zowel functioneel als esthetisch zijn. Met meer dan 10 jaar ervaring heb ik brede kennis en ervaring opgebouwd van diverse bouwstijlen en het gebruik van verschillende materialen. Ik werk graag samen met klanten om hun visie te vertalen naar een uniek en duurzaam ontwerp. Mijn focus ligt op het vinden van een innovatieve oplossing die de verwachting van mijn klanten overtreffen.

3. Professionele ervaring: de kern van je cv

Uiteraard is je werkervaring vaak het belangrijkste onderdeel van je architecten-cv. Vooral als je al enige tijd met je carrière bezig bent. Aangezien het vak vooral in de praktijk wordt geleerd, zegt de aard van de projecten waaraan je hebt bijgedragen veel over jouw kwaliteiten. Het afronden van grootschalige projecten (zoals nieuwbouw realiseren) zijn vaak de bewijzen van een geschikte kandidaat waar een recruiter naar op zoek is.

Onthoud dat je alleen relevante werkervaring benoemt en dat je deze in omgekeerd chronologische volgorde presenteert (dus beginnen met de meest recente werkervaring).

Hier zijn enkele tips om je werkervaring meer kracht bij te zetten op je cv:

 1. Vermeld bij elke ervaring je functie, werkgever, een begin- en einddatum en een omschrijving.
 2. Vermeld in de omschrijving je taken, maar benoem ook zeker hoogtepunten uit je carrière, prestaties en behaalde resultaten.
 3. Benoem de mensen of teams waarmee je hebt samengewerkt om een indruk te geven van de omvang van de projecten waaraan je hebt gewerkt.

Als je weinig tot geen werkervaring hebt, zal je andere situaties uit je leven naar voren moeten halen om belangrijke vaardigheden aan te tonen. Als je bijvoorbeeld in een winkel hebt gewerkt kun je zeggen dat je geleerd hebt om in een team te werken waarbij hoge klanttevredenheid belangrijk was.

Werkervaring

Architect, HRB Solutions, Groningen
september 2019 – Heden

 • Bespreken van de wensen en behoeften van klanten en het opstellen van ontwerpen die hieraan voldoen.
 • Opstellen van innovatieve & functionele ontwerpen die voldoen aan de verwachtingen van de klant en tegelijk duurzaam en milieuvriendelijk zijn.
 • Het beoordelen van de haalbaarheid van projecten op basis van gemaakte financiële analyses.
 • Opstellen van bouwtekeningen in SketchUp Pro ten behoeve van diverse renovatieprojecten.

Architect, Sorgati, Groningen
maart 2013 – september 2019

 • Onderhouden van contact met bouwbedrijven, aannemers en andere betrokkenen om ervoor te zorgen dat het gehele project soepel verliep.
 • (Bouw)ontwerpen visualiseren in 3D door middel van Revit.
 • Succesvol afronden van projecten binnen de gestelde deadlines en budgetten.

4. Opleidingen: laat zien waar je het vak geleerd hebt

Je opleidingen komen over het algemeen ná je werkervaring. Echter, ben je pas afgestudeerd, dan kan het nuttig zijn om te beginnen met je opleidingen omdat dit op dat moment de grootste prestatie uit je carrière is.

Het is onmogelijk om een bekwame architect te worden zonder een gedegen opleiding. Je moet zelfs ingeschreven staan in het architectenregister om de titel 'Architect' te mogen voeren. De meeste architecten volgen eerst een studie Bouwkunde en doen vervolgens een master om zich in een bepaald gebied te specialiseren.

Volg deze tips om je opleidingen op je architecten cv te laten schitteren:

 • Vermeld per opleiding de onderwijsinstelling, naam van de studie, een begin- en einddatum en (optioneel) een omschrijving.
 • Voeg ook zeker aanvullende opleidingen of cursussen toe om aan te tonen dat je aanvullende kennis hebt en ruime kennis over het vak hebt.
 • Als je weinig werkervaring hebt, benoem dan ook zeker je gevolgde stages of traineeships. Dit kan eventueel ook onder een apart kopje.

Dit kan er als volgt uitzien op je cv:

Opleidingen

Master Archtectuur, Academie van Bouwkunst in Amsterdam
februari 2011 – februari 2013

Hbo bouwkunde, Hogeschool van Amsterdam
september 2006 – september 2010

Cursussen
 • Autodesk Revit - 2012
 • Duurzaam bouwen en ontwerpen - 2011

5. Vermeld belangrijke vaardigheden en competenties

De essentiële vaardigheden van een architecten kunnen worden opgedeeld in 2 verschillende categorieën:

 1. Technische/harde vaardigheden (hard skills)
 2. Zachte vaardigheden (soft skills)

De technische vaardigheden heb je nodig om je werk goed uit te kunnen voeren. Denk aan het onder de knie hebben van BIM-software. Zachte vaardigheden heb je nodig om goed te kunnen functioneren op de werkvloer en in teams.

Voorbeelden van belangrijke technische vaardigheden in een architecten-cv:

 • AutoCAD
 • Revit
 • Rhino 3D
 • SketchUp Pro
 • Schetsen
 • Budgettering
 • Technische tekeningen

Voorbeelden van zachte vaardigheden:

 • Leiderschap en communicatie
 • Teamwerk
 • Kritisch denken
 • Analyserend vermogen
 • Projectmanagement
 • Probleemoplossend denken

Het is belangrijk dat je beiden soorten vaardigheden in je cv vermeld. Je kunt ze eventueel ook uitsplitsen onder 2 verschillende secties om het wat duidelijker te maken.

Welke andere secties kun je nog toevoegen aan je cv?

Hopelijk heb je een goed idee van hoe je het maken van een perfect architecten-cv benadert. Naast de standaardonderdelen kun je altijd nog wat extra's toevoegen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Denk aan:

 • Cursussen en certificaten
 • Hobby's en interesses
 • Talen
 • Bepaalde projecten die je speciaal wil uitlichten
 • Tentoonstellingen of architectuurshows

Tips voor een cv als architect

 • Pas je cv altijd aan op basis van de vacature waarop je solliciteert. Elke werkgever heeft weer andere functie-eisen die belangrijk zijn. Met name je ervaring en vaardigheden moeten daar goed op aansluiten om zoveel mogelijk kans te maken op een baan.
 • Maak een (online) portfolio. Hiermee kun je bepaalde ontwerpen, schetsen, 3D-modellen en andere belangrijke visualisaties wat uitgebreider toelichten en tentoonstellen. Zeker voor aankomende architecten of een junior architect kan dit extreem belangrijk zijn om jezelf te onderscheiden.
 • Architect zijn is een redelijk creatief beroep. Kies daarom ook voor een enigszins creatief cv-template.
 • Zorg dat je cv niet langer is dan 2 pagina's.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden