Maak een winnend Voetbal cv: tips en trucs voor succes

voetbal-cv

Een voetbal cv kan je helpen om indruk te maken bij potentiële clubs, scouts of trainers. Echter, een voetbal cv moet daarvoor wel de goede informatie bevatten en goed geschreven zijn. Zo zal het onder andere je voetbalverleden moeten beschrijven, maar ook informatie moeten bevatten over je fysieke kenmerken als speler en je sportvaardigheden. In dit artikel leggen we uit wat een voetbal cv precies is en hoe je er een opstelt.

Wat is een voetbal cv?

Een voetbal cv is een document dat de voetbalcarrière van een speler samenvat. Het bevat informatie over vorige clubs, atletische achtergrond, sportvaardigheden, belangrijke prestaties, maar ook over de fysieke kenmerken van de speler. Spelers gebruiken een voetbal cv om zichzelf te presenteren aan potentiële clubs, scouts en trainers.

De mogelijke onderdelen van een voetbal cv

Om ervoor te zorgen dat je cv volledig is en alle informatie bevat die recruiters nodig hebben, moet je ervoor zorgen dat je de volgende onderdelen aan je cv toevoegt:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Atletische/voetbalervaring
 4. (Sport)vaardigheden
 5. Aanvullende informatie zoals prestaties, toernooien, prijzen en kampioenschappen
 6. Referenties

Hoe maak je een Voetbal cv?

Dit is hoe je in 6 stappen een perfect voetbal cv maakt:

1. Voeg relevante persoonlijke gegevens toe

Normaal gesproken als je gaat solliciteren voor een functie in het bedrijfsleven, dan vermeld je de volgende informatie:

 1. Voor- en achternaam
 2. Telefoonnummer
 3. E-mailadres
 4. Adres
 5. Geboortedatum

Met name je telefoonnummer en e-mailadres moeten correct vermeld staan. Hiermee kunnen potentieel geïnteresseerde namelijk contact met je opnemen.

Bij een voetbal cv is het daarnaast ook belangrijk dat je jouw lengte, gewicht en veldpositie bij deze gegevens vermeldt. Door deze direct te vermelden, is het voor een lezer van je voetbal cv gelijk duidelijk wat voor voetballer jij bent.

2. Schrijf een origineel persoonlijk profiel met jouw unieke kenmerken

Een persoonlijk profiel staat helemaal bovenaan je cv en wordt daarom vaak als een van de eerste onderdelen gelezen. Het is dé plek om jezelf voor te stellen, maar ook om wat meer over jouw toegevoegde waarde te schrijven. Probeer dit gedeelte wel enigszins kort te houden. Het doel moet zijn om de lezer voldoende te interesseren, zodat die de rest van je cv gaat lezen.

Hieronder hebben we een goed voorbeeld opgenomen:

Ik ben een professionele jeugdspeler met 2 jaar ervaring in nationale en internationale teams. Als tweebenige verdediger heb ik altijd op mijn veelzijdigheid kunnen vertrouwen. Mijn snelheid en wendbaarheid stellen me in staat om mijn tegenstanders te slim af te zijn en mijn team te beschermen tegen tegendoelpunten. Met mijn focus en vastberadenheid, ben ik ervan overtuigd dat ik een aanwinst zal zijn voor elk team dat me de kans geeft.

De profielschets vat goed de ervaring en unieke kwaliteiten van de speler samen. Het is duidelijk waar de toegevoegde waarde ligt, zonder arrogant over te komen. Door een doel te benoemen, kun je een blijk geven van je toewijding en professionaliteit.

3. Vermeld je sportgeschiedenis

Net als dat werkervaring bij normale functie de kern van het cv is, geldt dat ook voor een voetbal cv. Het is cruciaal om je eerdere voetbalposities en ervaringen gedetailleerd (maar wel relevant) te beschrijven om clubmanagers te overtuigen van jouw staat van dienst.

Vermeld telkens per club of ervaring de volgende gegevens:

 1. De club waarvoor je speelde
 2. Jouw positie op het veld
 3. Een begin- en einddatum
 4. Een omschrijving van je belangrijkste prestaties en resultaten.

Het zou mooi zijn als je in de omschrijving een aantal statistieken kan benoemen. Als je spits bent zou je bijvoorbeeld het aantal doelpunten en assists kunnen benoemen. Als verdediger kun je wellicht benoemen in hoeveel wedstrijden je de 0 is gehouden, wat je pass accuraatheid is of hoeveel intercepties je hebt gemaakt.

4. Benoem je sportvaardigheden

In een aparte sectie op je cv vermeld je jouw meest belangrijke vaardigheden. Bedenk dat je als spits hele andere vaardigheden nodig zal hebben dan wanneer je een vleugelverdediger bent. Een voetbal cv zou de volgende vaardigheden kunnen bevatten:

 • Wendbaarheid en behendigheid
 • Snelheid
 • Inzicht
 • Technische vaardigheden
 • Leiderschap
 • Fysieke conditie
 • Tweebenig
 • Passnauwkeurigheid
 • Tactische kennis

5. Deel je grootste prestaties in een aparte sectie

Je kunt in een aparte sectie van je cv jouw grootste prestaties expliciet benoemen. Focus je vooral op dingen waarmee jij je kan onderscheiden van andere spelers. Het kunnen gewonnen prijzen of toernooien zijn, maar ook individuele prestaties zou je kunnen benoemen. Deel alles wat voor jou als speler waarde toevoegt.

Enkele voorbeelden kunnen zijn:

 • 2 jeugdkampioenschappen gewonnen.
 • Eén keer bekroond tot beste speler van het toernooi.
 • In totaal 4 keer Topscorer van het seizoen geworden.
 • 2x mogen invallen in oranje onder 18.
 • In bijna 40% van de gespeelde wedstrijden de 0 weten te houden.

6. Vermeld goede referenties

Normaal gesproken hoor je in een traditioneel cv geen referenties op je cv te vermelden. Echter, bij een voetbal cv ligt dat anders. Hierbij is het juist zeer verstandig om een aantal goede referenties te vermelden. Jouw referenties kunnen je helpen om jouw capaciteiten tegenover coaches te verifiëren.

Zorg dat je per referentie de benodigde contactgegevens vermeld (telefoonnummer en e-mail), zodat de coaches met elkaar contact kunnen opnemen. Het doel van het opnemen van een referentie is dat je voormalige coach een goed woordje voor je kan doen. Het kan dus zijn dat je coaches, trainers of andere belangrijke sleutelfiguren uit je voetbalcarrière opneemt.

Zorg wel dat je van tevoren de referenties die je opneemt op de hoogte stelt als je van plan bent om ze op je voetbal cv te vermelden. Zo krijgen ze in ieder geval geen onverwachte telefoontjes.

Pro tip:

Als je van plan bent om internationaal opzoek te gaan naar een club, vermeld dan ook de nationaliteit van je referenties. Een telefoongesprek zal dan wellicht wat minder zin hebben, tenzij er een tolk geregeld kan worden.

Extra secties voor het cv van een voetballer

Naast de ‘standaardonderdelen’ zijn er ook nog een paar optionele onderdelen die je zou kunnen toevoegen. Denk aan:

 • Opleidingen
 • Certificaten
 • Talen
 • Hobby’s

Opleidingen hoort normaal gesproken altijd op een cv te staan, maar voor een voetballer zijn deze wellicht wat minder relevant. Zeker als je hoogst genoten opleiding de middelbare school is geweest. Als je aan de hand van je cv een studiebeurs probeert te krijgen, dan kun je opleidingen wel toevoegen.

Tips voor het maken van een voetbal cv

Hieronder hebben we wat algemene tips opgenomen die de kwaliteit van je voetbal cv verbeteren.

1. Controleer grondig op spelling

Als je van jezelf weet dat je geen kei bent in spelling, laat je cv dan door iemand nalezen die daar wel verstand van heeft. Het blijft een professioneel document waarvan men verwacht dat er geen spelfouten inzitten.

2. Vermeld je posities

Voor een voetballer is het belangrijk om te vermelden op welke positie die momenteel speelt en op welke posities die heeft gespeeld. Zo kunnen geïnteresseerden in één oogopslag zien met welke posities je ongeveer bekend bent en waar je eventueel kunt spelen.

3. Voeg relevante sociale netwerken toe

Als je social media accounts hebt die gerelateerd zijn aan je voetbalcarrière, aarzel dan niet om deze op te nemen. Als het echter je Instagram account is die niks met voetbal te maken heeft, laat het dan achterwege.

4. Vermeld alleen relevante informatie

Je moet coaches en clubs zien te overtuigen van jouw vaardigheden en kwalificaties. Vermeld daarom alleen relevante informatie in je cv. Probeer een professionele en nette toon aan te houden in je voetbal cv.

5. Maak gebruik van cv-sjablonen

Maak gebruik van een van onze cv-templates. Deze zijn automatisch al professioneel opgemaakt en zullen je veel tijd besparen.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.