Hoe ver terug op je cv: moet je alle functies vermelden?

cv-datums

Hoe langer je bezig bent met je carrière, hoe lastiger het wordt om al je werkervaringen op je cv te vermelden zonder de limiet van 2 pagina’s te overschrijden. Het grote gevaar is dat je uiteindelijk een halve roman schrijft met ellenlange teksten. Hier zit echter geen enkele recruiter op te wachten. Recruiters willen je meest belangrijke en meest relevante ervaringen (en prestaties) zien, zodat het duidelijk is wat jij voor het bedrijf kan betekenen. In dit blog zullen we kijken hoe ver terug je moet gaan op je cv en of je al je functies moet vermelden.

Hoe ver ga je terug op je cv?

Je cv moet ongeveer 10 tot 15 jaar teruggaan, tenzij oudere werkervaring écht relevant is voor de gezochte functie. Het is belangrijk om de nadruk te leggen op je meest recente en relevantste ervaringen en prestaties, omdat recruiters hier het meest geïnteresseerd in zullen zijn.

Moet je alle functies vermelden?

Het is sterk afhankelijk van waar je momenteel in je carrière staat hoeveel functies en werkervaring je in je cv moet vermelden. Niet elke sollicitant zal namelijk überhaupt 10 tot 15 jaar werkervaring hebben. Hieronder leggen we kort uit hoeveel werkervaring je in je cv moet opnemen per ervaringsniveau:

 • Studenten (geen ervaring): Als student vermeld je alle werkervaringen die je hebt die kunnen bijdragen aan je kwalificaties. Als je een stage-cv maakt is het belangrijk om deze zoveel mogelijk toe te spitsen op de functie.
 • Pas afgestudeerden en starters (tot 2 jaar ervaring): Vermeld je relevante bijbanen, vakantiebanen en stages op je cv. Je kunt je onderscheiden van andere kandidaten om ook aanvullende informatie in je cv op te nemen, zoals hobby’s of cursussen.
 • Young professional (2-5 jaar ervaring): Na een aantal jaar werkervaring te hebben opgedaan, kun je waarschijnlijk je bijbanen en vakantiebanen overslaan. In sommige gevallen zal ook een stage niet meer zo relevant zijn. Verbeter je cv door prestaties en resultaten te benoemen in plaats van het beschrijven van taken.
 • Senior kandidaten (>5 jaar ervaring): Kandidaten met veel werkervaring moeten zich focussen op de meest belangrijke en relevantste ervaringen tot nu toe. Alles wat je in je cv opneemt moet bijdragen aan je kwalificaties en geschiktheid voor de functie.
 • Carrièreswitch of geen werkervaring: Als je van baan wisselt in een compleet nieuwe sector of je hebt helemaal geen relevante werkervaring, moet je elke mogelijkheid aangrijpen om belangrijke vaardigheden en competenties aan te tonen die je nodig zal hebben in je nieuwe baan. Het maakt dan niet uit in welke baan dit is geweest en hoe ver terug in het verleden die ligt. Ook stages, vrijwilligerswerk of andere vormen van praktijkervaring kunnen dan waardevol zijn om te vermelden. Het alternatief is om een functioneel cv te maken.

Focus op de meest relevante ervaringen

Veel kandidaten groeien in hun functie en carrière. Ze krijgen steeds belangrijkere taken en verantwoordelijkheden en kunnen soms zelf één of meerdere keren promotie maken. Daarom zal de meest recente ervaringen relevanter zijn dan ervaringen die ver in het verleden liggen.

Daarnaast hangt het sterk af van de beoogde functie welke ervaringen jij in je cv moet opnemen. Het is echt een grote fout om van je cv een grote lijst te maken met al je functies en verantwoordelijkheden. Het moet juist een beknopte samenvatting zijn van de meest belangrijke prestaties die het meest relevant zijn voor de gezochte functie. Om die kun je ook nooit één generiek cv maken die je voor elke vacature gebruikt. Je zal je cv telkens per sollicitatie moeten aanpassen (ook al zijn de aanpassingen soms zeer klein).

Recruiters en potentiële werkgevers willen heel snel en in één oogopslag kunnen zien waarom juist jij een geschikte kandidaat bent. Het ligt voor de hand dat de beste bewijzen die je daarvoor kan leveren bij je meest recente ervaringen liggen. Begin daarom ook bovenaan met je meest recente werkervaring en werk vervolgens terug naar je eerdere functies.

Hoe bepaal je welke functies relevant zijn voor je huidige sollicitatie?

De vacature en bijbehorende functiebeschrijving is je beste vriend als het gaat om het selecteren van relevante ervaringen. Werkgevers zullen hier zwart op wit schrijven wat ze belangrijk vinden in de betreffende functie en waar de kandidaat allemaal aan moet voldoen. Probeer dus belangrijke vaardigheden en competenties in de vacature te identificeren en bedenk hoe jij hierop kan inspelen met je huidige ervaringen.

Je werkervaring effectief presenteren, ongeacht je ervaringsniveau

Onthoud dat recruiters slechts enkele tientallen seconden naar je cv kijken. Hij moet dus snel en gemakkelijk leesbaar zijn en belangrijke informatie moet snel gevonden kunnen worden. Hier zijn enkele tips:

 • Maak telkens 3-6 opsommingstekens per functie. Gebruik daarnaast ook actiewoorden om krachtige zinnen te formuleren die indruk maken op werkgevers.
 • Vermeld prestaties en resultaten in plaats van taken en verantwoordelijkheden. Je kunt beter zeggen “Nieuwe marketingstrategie ontwikkeld en geïmplementeerd die resulteerde in 20% meer omzet” in plaats van “Verantwoordelijk voor de marketing”.
 • Probeer concrete voorbeelden te geven van je taken. Probeer deze uit te drukken in aantallen of percentages om de impact van je werkzaamheden duidelijk te maken.
 • Houd je beschrijvingen kort. Probeer te voorkomen dat je irrelevante informatie en onnodige details gaat vermelden. Vraag jezelf telkens af of het nuttig is wat je aan het opschrijven bent.

Conclusie en advies

 • Zoals altijd is het antwoord “het hangt ervan af”. Als vuistregel geldt dat je niet verder dan 10-15 jaar werkervaring zal moeten opnemen.
 • Focus je op de meest relevante ervaringen voor de functie.
 • Vermijd het vermelden van irrelevante informatie en onnodige details die niks toevoegen. Houdt het kort en krachtig.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.