Aanvullende informatie voor op je cv [met voorbeelden]
Je cv is een beknopt document dat een duidelijk overzicht geeft van je meest relevante werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Sommige werkgevers zijn echter ook geïnteresseerd in aanvullende informatie die hen kunnen helpen om een betere inschatting te maken van je kwalificaties. Door wat extra informatie aan je cv toe te voegen, kan jij je onderscheiden van andere kandidaten. In dit artikel bespreken we welke soorten aanvullende informatie jij aan je cv kan toevoegen.
Soorten aanvullende informatie die je in je cv kan opnemen
Het is raadzaam om alleen aanvullende informatie in je cv op te nemen die ook relevant is voor de functie. Een cursus pottenbakken zal je niet helpen om een baan als accountant te krijgen. Dit zijn voorbeelden van aanvullende informatie voor op je cv:
- Stages
- Cursussen en certificaten
- Hobby’s en interesses
- Talen
- Vrijwilligerswerk
- Nevenactiviteiten
- Projecten
- Traineeships
- Publicaties
- Referenties
1. Stages
Met name voor studenten, starters en sollicitanten met weinig werkervaring is dit een uitstekende sectie om aan je cv toe te voegen. Je pakt het in principe hetzelfde aan als het vermelden van je werkervaring. Je vermeldt dus je functietitel, bedrijf, een begin- en einddatum en een beschrijving van je belangrijkste prestaties en taken.
2. Cursussen en certificaten
Cursussen kunnen een uitstekend middel zijn om jezelf verder te verdiepen in je vakgebied of om nieuwe vaardigheden aan te leren. Zoals we eerder al zeiden moet de betreffende cursus die je wil opnemen wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Anders kun je hem beter weglaten.
Soms heb je ook certificaten nodig om je werk uit te kunnen voeren. Denk aan een VCA-certificaat voor bouwvakkers. Uiteraard is het verstandig om deze ook op je cv op te nemen om enige twijfel bij de werkgever te vermijden.
3. Hobby's en interesses
Hobby's en interesses kunnen ontzettend belangrijk zijn op een cv. Het wordt dan ook vaak onderschat. De realiteit is dat steeds meer bedrijven niet alleen kandidaten selecteren met de juiste kwalificaties, maar ook kandidaten die goed bij de bedrijfscultuur passen. En aangezien je interesses iets meer over je persoonlijkheid laten zien, kan dat hieraan bijdragen.
Bij het vermelden van hobby's en interesses zijn er 2 dingen waar je op moet letten:
- De hobby moet idealiter gezien bij de betreffende functie passen (zoals schaken voor een analytische functie).
- Je moet nadenken wat de hobby over jou zegt. Als je 3 hobby's opneemt die je allemaal individueel moet beoefenen (zoals schaken, schrijven en fotograferen), dan past dat niet zo goed bij een functie waarvoor je veel moet samenwerken.
4. Talen
Als je tweetalig bent of redelijk goed bent in het spreken van een andere taal, dan kan dit voor een bedrijf altijd waardevol zijn. Zeker als het een internationaal opererend bedrijf is. Wees wel eerlijk en zet altijd ook het taalniveau bij de talen die je opneemt.
5. Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk kan helpen bij het aantonen van vaardigheden die je buiten je werk hebt ontwikkeld. Zeker in functies waarbij empathie een belangrijke rol speelt, kan het vermelden van vrijwilligerswerk een echte toevoeging zijn.
Ook voor sollicitanten die weinig werkervaring hebben kan het een goede manier zijn om het cv toch wat op te vullen met enigszins relevante ervaringen.
6. Nevenactiviteiten
Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je studie of werk doet. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook bestuursfuncties bij een vereniging voor je studie behoren tot nevenactiviteiten. Het toont aan dat je een veelzijdig persoon bent met brede interesses en een grote betrokkenheid bij de maatschappij.
7. Projecten
Het hangt sterk af van je functie wat voor projecten je zou kunnen opnemen. Heb je het over een projectmanager in de marketing, dan zou die grote marketing-gerelateerde projecten in een aparte sectie kunnen uitlichten. Maar ook een ICT’er die aan verschillende grote projecten of applicaties heeft gewerkt zou ervoor kunnen kiezen om enkele hiervan (met bijbehorende prestaties) uit te lichten in het cv.
8. Traineeships
Traineeships komen steeds vaker voor. Het verschil met een stage is dat traineeships vaak veel langer duren, waarbij de kandidaat ook een volwaardig startsalaris krijgt. Het is waardevol voor je carrière (en dus ook je cv) omdat je specifieke kennis en vaardigheden kan opdoen terwijl je een sterk netwerk in je vakgebied opbouwt.
9. Publicaties
Niet iedereen zal publicaties hebben, maar voor de kandidaten die ze hebben, is het waardevolle aanvullende informatie die je in je cv kan benoemen. Vooral voor wetenschappers, professoren en journalisten kan het een goede toevoeging voor het cv zijn.
Publicaties laten zien dat je erg geïnteresseerd en betrokken bent binnen je vakgebied. Ook laat je ermee zien dat je graag bijdraagt aan je vakgebied en dat je verstand van zaken hebt.
10. Referenties
Referenties horen in Nederland vaak niet op het eerste cv dat je stuurt ten behoeve van een sollicitatie. Als werkgevers al om referenties vragen, dan doen ze dit vaak pas later in het sollicitatieproces.
Als er wel om referenties wordt gevraagd kan het echter wel zeer waardevolle aanvullende informatie zijn. Bedenk wie een goede referent is die voor jou een goed woordje kan doen. Licht deze persoon uiteraard van tevoren eerst in dat je hem of haar op je cv gaat noteren.
Hoe voeg je aanvullende informatie toe aan je cv?
Nadat je de meest essentiële onderdelen van je cv hebt ingevuld kun je pas kijken naar de aanvullende informatie. Het belangrijkste om te onthouden is dat de extra informatie die je wil gaan toevoegen relevant moet zijn voor de functie waarop je solliciteert.
Daarnaast moet je ook goed nadenken over de plek die je het specifieke onderdeel geeft in je cv. Over het algemeen geldt: “Zet je belangrijkste en grootste prestatie bovenaan”. Voor de meeste sollicitanten is dit de werkervaring. Deze komt direct onder het persoonlijk profiel (het persoonlijk profiel staat altijd bovenaan omdat dit een introductieparagraaf is).
Na je werkervaring zullen de meeste sollicitanten hun opleidingen plaatsen. Direct onder je opleidingen zal je dus het onderdeel moeten toevoegen die het meeste kan bijdrage aan je sollicitatie en die je toegevoegde waarde goed weergeeft.
Conclusie en advies
- Aanvullende informatie in je cv kan een effectief middel zijn om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.
- Voeg alleen aanvullende informatie toe die relevant is voor de gezochte functie.
- Neem een kijkje bij onze cv-voorbeelden om een leidraad te krijgen voor jouw specifieke functie.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden