Traineeship op je cv vermelden: hoe doe je dat?

traineeship-op-cv

Het vermelden van een traineeship op je cv kan zeer waardevol zijn. Zeker als je met je traineeship specifieke kennis en ervaring hebt opgedaan binnen een bepaald vakgebied. Echter, je moet er wel voor zorgen dat je het goed op je cv vermeld om zoveel mogelijk kans op een baan te maken. In dit artikel laten we zien hoe je een traineeshop op het cv zet en delen we wat algemene tips.

Waarom een traineeship waardevol voor je carrière is

Een traineeship kan zeer waardevol zijn voor je professionele carrière. Hiervoor zijn verschillende redenen:

 1. Je ontwikkelt specifieke kennis en vergaard belangrijke kennis: Traineeship zijn er specifiek op gemaakt om je bepaalde kennis en vaardigheden binnen een bepaald vakgebied mee te geven en verder te ontwikkelen. Je krijgt de kans om te leren van experts en tegelijkertijd praktische ervaring op te doen.
 2. Je bouwt een professioneel netwerk: Doordat je vaak begeleid wordt door experts en er ook vaak een bepaald onderzoek aan verbonden is waardoor je met experts in contact komt, stelt het je in staat om een professioneel netwerk op te bouwen met waardevolle contacten.
 3. Meer kans op een baan als starter: Het is soms lastig om als starter aan de bak te komen. Zeker als je moet opboksen tegen kandidaten met al enkele jaren werkervaring. Een traineeship biedt hierin de uitkomst. Het kan een snelle manier zijn om relevante werkervaring op te doen. Daarnaast kan het soms ook leiden tot een vaste baan bij het bedrijf waar je de traineeship volgt.

Wat is het verschil tussen een traineeship en een stage?

Een traineeship kan gezien worden als een vorm van stage. Echter, er zijn een paar significante verschillen tussen een traineeship en een stage:

 1. Door middel van een stage kunnen studenten wat relevante werkervaring opdoen en kennismaken met het vakgebied. Een traineeship is echt gericht op het ontwikkelen van vaardigheden en het opdoen van kennis binnen een bepaald vakgebied of specifieke functie.
 2. Een stage is vaak een stuk korter dan een traineeship. Stages zijn vaak enkele maanden tot maximaal één jaar. Een traineeship is doorgaans een stuk langer en duurt soms wel 2 jaar.
 3. Voor een stage krijg je (soms) een stagevergoeding, terwijl je bij traineeship doorgaans een volwaardig startsalaris krijgt dat ongeveer vergelijkbaar is met dat van een starter.
 4. Traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, terwijl een stage bedoeld is voor het opdoen van algemene werkervaring.

Wanneer vermeld je een traineeship op je cv?

Het vermelden van een traineeship op je cv is niet altijd verstandig. Over het algemeen vermeld je een traineeship op je cv alleen als deze relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je er waardevolle ervaringen mee hebt opgedaan die je kennis en vaardigheden hebben verbeterd. Ook als je nog weinig (relevante) werkervaring hebt kun je een traineeship op je cv zetten.

Als je solliciteert voor een functie die niets met je traineeship te maken heeft gehad of je bent inmiddels al wat jaartjes bezig met je carrière, dan kan het wat minder nuttig zijn om de traineeship op je cv te benoemen.

Bedenk dat je jezelf zo goed mogelijk moet profileren als geschikte kandidaat. Stel jezelf de vraag of de gevolgde traineeship aan dat beeld kan bijdragen of dat het juist een negatieve invloed kan hebben.

Waar zet je een traineeship op je cv?

Er zijn in principe 3 mogelijkheden waar je een traineeship op je cv kan vermelden:

 1. Onder een apart kopje “Traineeship”: Dit is een duidelijke en effectieve manier om jouw traineeship extra uit te lichten en onder de aandacht te brengen bij recruiters en potentiële werkgevers. Zeker als je naast je traineeship nog niet echt relevante werkervaring hebt kunnen opdoen, is het raadzaam om deze in een aparte sectie te vermelden.
 2. Opleidingen: Een traineeship is zelden onderdeel van een opleiding, maar het komt wel soms nog voor. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om deze onder je opleidingen te benoemen. Houd er rekening mee dat een traineeship onder je opleidingen wat minder zal opvallen dan wanneer je hem in een aparte rubriek toelicht.
 3. Werkervaring: Tot slot zou je een traineeship ook onder je werkervaring kunnen vermelden. Dit omdat ze vaak gericht zijn op het opdoen van praktische werkervaring en het ontwikkelen van vaardigheden. Zet er in dat geval wel duidelijk bij dat het om een traineeship ging.

Hoe vermeld je een traineeship op je cv?

Als je een traineeship hebt afgerond, is het belangrijk dat je deze duidelijk en correct op je cv vermeldt om potentiële werkgevers een idee te geven van je werkervaring en vaardigheden.

Dit is hoe je een traineeship op je cv vermeld:

 1. Vermeld je traineeship in een aparte sectie op je cv, bij je opleidingen of onder je werkervaring. Dit is afhankelijk van waar je staat in je carrière.
 2. Benoem de naam van het traineeshipprogramma en het bedrijf waar je het volgt.
 3. Vermeld een begin- en einddatum.
 4. Beschrijf kort wat je tijdens het traineeship hebt gedaan. Focus je op de vaardigheden die je hebt opgedaan, belangrijke projecten die je hebt uitgevoerd en prestaties en resultaten die je hebt behaald.
 5. Als je bepaalde trainingen hebt gevolgd of certificaten hebt behaald dan is dit ook zeker het vermelden waard.

Op je cv kan dit er als volgt uitzien:

Traineeship Bedrijfsontwikkeling, Luminance Lane, Amsterdam
Juli 2020 – juli 2022
 • Onderzoeken en identificeren van verbeteringen in efficiëntie door middel van automatisering en introductie van nieuwe technologie.
 • Samen met een team van 4 andere succesvol bijgedragen aan de ontwikkeling en implementatie van een nieuwe productlijn die circa 15% efficiënter is.
 • Toename van kennis en vaardigheden op het gebied van bedrijfsontwikkeling en bedrijfsprocessen.
 • Succesvolle afronding van het traineeship met positieve beoordelingen en feedback van leidinggevende en directe collega’s.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.