Publicaties op je cv: dit is precies hoe je dat aanpakt

publicatie

Voor onder andere een wetenschappelijk cv, kan het van toegevoegde waarde zijn om publicaties op je cv te vermelden. Dit omdat ze deel uitmaken van het werk en het een eenvoudige manier is om opgedane kennis en ervaring aan te tonen. In deze blog laten we precies zien hoe je publicaties in je cv dient op te nemen.

Welke publicaties moet je in je cv opnemen?

Het soms moeilijk om te bepalen welke publicaties je in je cv moet opnemen. Als je ooit een omvangrijke en uitgebreide biografie hebt geschreven, is de beperkte ruimte op het cv een serieuze beperking. Als je slechts een beperkt aantal publicaties op je naam hebt staan, kan je in de verleiding komen om ook publicaties op te nemen die op geen enkele manier gerelateerd zijn aan de gezochte functie.

Houdt de volgende vuistregel in gedachte: Kies de meest relevante publicaties met betrekking tot de beoogde functie. Dit laat zien dat je begrijpt wat de betreffende functie inhoud en dat jij hiervoor een geschikte kandidaat bent.

Voor welke beroepen zijn publicaties op het cv interessant?

Het kan voor velen beroepen interessant zijn om publicaties in het cv op te nemen. Vooral voor functies waarbij wetenschappelijke en academische publicaties een onderdeel zijn van het werk.

  • Wetenschappers: Het is zeer gebruikelijk voor wetenschappers om academische artikelen te publiceren in bepaalde relevante vaktijdschriften. Ook laat het een toekomstige werkgever zien dat de betreffende sollicitant actief bijdraagt aan het vakgebied waarin die gespecialiseerd is.
  • Professoren: De meeste professoren aan de universiteit hebben ook een aantal gepubliceerde academische publicaties. Door deze op het cv te vermelden laat dat een potentiële werkgever zien dat de betreffende professor verstand van zaken heeft over een bepaald onderwerp.
  • Schrijvers, journalisten en redacteuren: Ook in deze functies is het schrijven en publiceren van artikelen onderdeel van het werk. Je ontkomt er niet aan om een aantal van deze publicaties op in je cv op te nemen.

Welke typen publicaties zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten publicaties. Elk heeft een ander doel en inhoud. Enkele voorbeelden van publicaties zijn:

  • Wetenschappelijke artikelen: artikelen die wetenschappelijke onderzoeksresultaten bevatten die gepubliceerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften of boeken.
  • Digitale media: publicaties in bijvoorbeeld kranten en tijdschriften.
  • Boeken: zowel fictie als non-fictie.
  • Blogs & Online nieuwsartikelen: dit zijn artikelen die door een bepaalde (nieuws)website worden geschreven en zo nu en dan ook worden bijgewerkt om ze relevant te houden.
  • Audio en videopublicaties: dit kan bijvoorbeeld een podcast zijn waar je aan deel hebt genomen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die regelmatig voorkomen.

In welke volgorde neem je publicaties op in je cv?

Vermeld indien mogelijk eerst de meest recente publicaties op je cv. Dit laat zien dat je actief bent binnen jouw vakgebied en op de hoogte bent van recente trends & ontwikkelingen. Oudere publicaties die ook relevant zijn voor de functie kun je natuurlijk ook gewoon vermelden.

Daarnaast kan er ook nog onderscheid worden gemaakt in het 'type' publicatie. Zo is een wetenschappelijk artikel of een boek die je geschreven hebt natuurlijk een veel grotere prestatie dan een klein artikel in een lokaal tijdschrift.

De gebruikelijke volgorde is:

  1. Collegiaal getoetste publicaties: boeken, hoofdstukken en wetenschappelijke artikelen.
  2. Niet collegiaal getoetste publicaties: niet-academische tijdschriften en rapporten.
  3. Aankomende publicaties

Wat is het verschil tussen de APA en MLA manier van citeren?

APA en MLA zijn twee verschillende manieren voor het citeren van publicaties in de academische wereld. APA is een stijl die voornamelijk gebruikt worden in de sociale wetenschappen. Denk hierbij onder andere aan psychologie, sociologie en economie. MLA is een stijl van citeren die voornamelijk wordt gebruikt in de literatuurwetenschappen en taal- en letterkunde.

Welke stijl jij hanteert in je cv doet er niet zoveel toe, maar het is wel gebruikelijk om de stijl te gebruiken die binnen jouw vakgebied het meeste wordt gebruikt.

Hoe vermeld je publicaties op je cv?

Voor het citeren van bepaalde publicaties zijn er meerdere mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld de APA en MLA-stijl om publicaties te citeren. Welke je kiest of hoe je publicaties in je cv opneemt is niet zo belangrijk. Zolang je ze maar duidelijk en allemaal op een soortgelijke manier opneemt.

Dit is hoe je publicaties op je cv vermeld:

  1. Maak een apart kopje "Publicaties"
  2. Gebruikelijk is om het onderdeel "Publicaties" onder je werkervaring of opleidingen te plaatsen.
  3. Kies een manier van het citeren van je publicaties (APA, MLA of je eigen manier).
  4. Maak voor alle relevante publicaties een apart opsommingsteken in je cv.
  5. Neem ongeveer 3 tot maximaal 10 publicaties op in je cv.

Publicaties citeren met APA

De APA-richtlijnen zijn als volgt:

  • Voor een boek: Auteur, A. (jaar van uitgave). Boektitel: ondertitel. Plaats van uitgever. Uitgever.
  • Voor een artikel: Auteur, A. (jaar van uitgave). Titel van het artikel. Naam Tijdschrift, jaargang(nummer), eerste paginanummer-laatste paginanummer.
Pro tip:

Als je medeauteur bent, dan moet je alle auteurs vermelden en je eigen naam vetgedrukt maken.

Publicaties citeren met MLA

De MLA-richtlijnen zijn als volgt:

  • Voor een boek: Achternaam, voornaam. Titel: Ondertitel. Uitgever, jaar van uitgave.
  • Voor een artikel: Achternaam, voornaam. “Titel van het Artikel.” Naam van het tijdschrift, jaargang, nummer, jaar van uitgave, pp. begin- en eindpagina.

Conclusie en advies

Publicaties op het cv kunnen een uitstekende manier zijn om te laten zien dat je bijdraagt en op de hoogte bent van alle relevante zaken binnen jouw vakgebied. Zeker als je een functie hebt waarbij het doen van onderzoek en het schrijven van (wetenschappelijke) artikelen een onderdeel van je werk uitmaken, is zeer waardevol om deze publicaties in je cv op te nemen. Vermeld wel alleen relevante publicaties die iets bijdragen aan jou als kandidaat.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.