De 5 Belangrijkste verschillen tussen een Resume en een CV

resume-cv-verschil

Een Resume en een cv zijn beiden documenten die worden gebruikt om jouw werk- en opleidingsachtergrond te presenteren aan potentiële werkgevers. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er significante verschillen tussen de twee soorten documenten. Als je in het buitenland gaat solliciteren, moet je goed op de hoogte zijn van deze verschillen, zodat je niet direct wordt afgewezen. In deze blog gaan we kijken naar de verschillen tussen een cv en resume, zodat jij kan bepalen welk document je nodig hebt voor een succesvolle sollicitatie.

Hét verschil tussen een cv en resume

Het grootste verschil tussen een cv en een resume is het doel. Een cv geeft een overzicht van je ervaring en vaardigheden, terwijl een resume specifieke ervaring en vaardigheden toont die relevant zijn voor de gezochte functie. Je gebruikt een cv in Europa en een resume in Amerika en Canada.

Alle verschillen tussen een cv, resume en een academisch cv

Er zijn 3 verschillende documenten waarvan je het verschil moet weten. Zo is er een cv dat in Nederland (en de rest van Europa) gebruikt wordt, een resume dat je vooral in Amerika en Canada gebruikt en een (academisch) curriculum vitae dat met name in de Verenigde Staten en Canada wordt gebruikt voor academische functies.

Dit zijn alle verschillen tussen een cv en een resume:

 

CV

Resume

(Academisch) curriculum vitae

Plaats

· Europa

· Verenigd Koninkrijk

· Ierland

· Nieuw-Zeeland

· Verenigde Staten

· Canada

· Zuid-Afrika

· Australië

· Verenigde Staten

· Canada

Functie

Alle functies in alle sectoren

· Bedrijf

· Overheid

· Universiteiten

· Onderzoeksfuncties

Lengte

1 – 2 pagina’s

1 pagina

Geen limiet (3 - 20 pagina's)

Detail

Focust op meest relevante informatie.

Uitsluitend relevante informatie.

Veel gedetailleerder. Bevat alle informatie over al je opleidingen en werkervaring.

Doel

Overzicht geven van je ervaring en vaardigheden.

Specifieke werkervaring en vaardigheden tonen die relevant zijn voor de gezochte functie.

Een compleet en volledig overzicht met je gehele professionele loopbaan inclusief alle opleidingen. Beperkt zich niet tot de meest relevante informatie.

Lay-out

Zien er modern, zakelijk of creatief uit. Redelijk veel vrijheid in de vormgeving.

Zien er modern, zakelijk of creatief uit. Redelijk veel vrijheid in de vormgeving.

Zeer formeel, klassiek en conservatief ontwerp. Zo goed als geen kleur.

Taalgebruik

Formeel, zakelijk

Informeler. Gebruiken actieve zinnen en krachtige taal.

Zeer formeel, zakelijk en uitgebreid.

Afgestemd

Zo goed mogelijk afgestemd op de vacature.

Volledig afgestemd op de vacature. Bestaat uitsluitend uit relevante informatie.

Totaal niet afgestemd op de vacature. Bevat letterlijke alle informatie van je hele loopbaan.

Verplichte

onderdelen

· Personalia

· Persoonlijk profiel

· Werkervaring

· Opleidingen

· Vaardigheden

· Personalia

· Persoonlijk profiel of carrièredoel

· Werkervaring (met belangrijkste behaalde prestaties en resultaten)

· Opleidingen

· Vaardigheden

· Personalia

· Werkervaring (volledig gedetailleerd)

· Alle opleidingen

· Publicaties

· Seminars, conferenties

· Beurzen

· Onderscheidingen

· Nevenactiviteiten

· Certificaten

· Vrijwilligerswerk

· Referenties

Optionele

onderdelen

· Stages

· Talenkennis

· Cursussen

· Certificaten

· Hobby’s en interesses

· Nevenactiviteiten

· Publicaties

· Vrijwilligerswerk

· Referenties

· Stages

· Talenkennis

· Cursussen

· Certificaten

· Onderscheidingen

· Projecten

· Publicaties

· Personal statement (vergelijkbaar met persoonlijk profiel)

· Vaardigheden

· Interesses

Heb je een cv, resume of academisch cv nodig?

Of je een cv, Amerikaanse cv of een resume nodig hebt, hangt af van het soort baan, bedrijf en sector waarvoor je solliciteert.

 • Cv: Een cv gebruik je wanneer je solliciteert voor een functie binnen Europa. Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort functie waarop je solliciteert. Je gebruikt een cv dus voor alle functies (bedrijf, overheid of universitaire functies).
 • Resume: Een résumé gebruik je wanneer je in Amerika of Canada solliciteert naar een functie bij een bepaald bedrijf of bij de overheid.
 • Amerikaans CV: Een Amerikaanse cv, curriculum vitae of academisch cv wordt gebruikt door academici of onderzoekers die hun onderzoek, publicaties en prestaties willen uitlichten. Dit type cv wordt gebruikt in Amerika en Canada. Een Amerikaans cv bevat alle informatie over iemands gehele carrière. Zie hier een voorbeeld Academisch cv.

Definitie en doel van een cv

De tabel hierboven geeft beknopt alle verschillen weer tussen een Amerikaans cv, curriculum vitae en een Amerikaanse resume. Hieronder gaan we iets dieper in op de aspecten van de documenten.

Wat is een cv?

Een cv (curriculum vitae) betekent letterlijk 'levensloop'. Het is een document van 1 of 2 pagina's dat een overzicht geeft van de werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere relevante informatie van een persoon.

In Nederland gebruiken we het woord resume of curriculum vitae eigenlijk niet. We spreken altijd van een cv.

Wat is het doel van een cv?

Het doel van een cv is om een overzicht te geven van de werk- en opleidingservaring van een persoon om zo de aandacht te trekken en interesse te wekken van potentiële werkgevers. Het doel is om een werkgever te overtuigen dat je geschikt bent voor de gezochte functie.

Definitie en doel van een resume

Hoe schrijf je resume?

Je kunt resume op 3 verschillende manieren schrijven: resume, résumé of resumé. Het verschil zit hem in de accent aigu (streepje op de e). Resume zonder streepjes is het meest gangbaar en wordt het meest gebruikt. De andere 2 vormen zijn niet fout, maar worden minder vaak gebruikt.

Wat is de betekenis van een resume?

Een resume is een document dat specifieke informatie over je werkervaring, opleidingen en vaardigheden toont die relevant zijn voor de gezochte functie. Een resume beperkt zich vaak tot één enkele pagina waar alle relevante informatie op moet staan. Het wordt met name gebruikt in Noord-Amerika.

Wat is het doel van een resume?

Het doel van een resume is om specifieke ervaring, vaardigheden en informatie te tonen die relevant is voor de gezochte functie. Het is een kort en bondig overzicht van één pagina die bedoeld is om recruiters en potentiële werkgevers te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent.

Tips voor het schrijven van een cv of resume

Naast de verschillen, zijn er natuurlijk ook ontzettend veel overeenkomsten tussen een resume en een cv. Dit zijn een aantal tips die voor zowel een cv als resume gelden:

 1. Vermeld informatie in de omgekeerd chronologische volgorde: Ook bij een resume presenteer je informatie in teruglopende volgorde. Je begint bijvoorbeeld bij je Werkervaring met het vermelden van je meest recente ervaringen en werkt terug naar je eerdere ervaringen. Dit doe je voor alle onderdelen die je opneemt.
 2. Benoem alleen relevante informatie: Het resume gaat hier nog iets verder in door écht gerichte ervaringen op te nemen met kernprestaties die relevant zijn voor de gezochte functie. Echter, in een cv hoor je ook alleen de relevante werkervaring op te nemen voor een bepaalde functie.
 3. Kies een moderne lay-out: Bij zowel een cv als resume wordt vaak gebruik gemaakt van een modern, professioneel cv-template. Er mag best wat kleur gebruikt worden en het is niet gek dat er bijvoorbeeld van 2 kolommen gebruik wordt gemaakt.

5 belangrijke tips voor het schrijven van een resume

 1. Zet geen foto op je resume. Vrijwel alle bedrijven vinden een foto op het resume niet gepast en staan het niet toe. De focus moet liggen op de ervaring en vaardigheden van een sollicitant en niet hoe iemand eruit ziet.
 2. Schrijf geen persoonlijk profiel, maar een carrièredoel of gerichte samenvatting. Op een resume zet je geen persoonlijk profiel. In plaats daarvan moet je een 'Resume Summary' of 'Resume Objective' schrijven. Als je veel werkervaring hebt schrijf je een summary, anders schrijf je een objective. Bij beiden onderdelen is het doel om in slechts 2-3 zinnen de recruiter te overtuigen van jouw toegevoegde waarde.
 3. Schrijf zeer krachtig en vol zelfvertrouwen. Zeker in Amerika verwachten werkgevers dat je overloopt van zelfvertrouwen, enthousiasme en overtuigingskracht. Je moet daarom op een manier schrijven dat vaak iets informeler is maar wel overkomt dat je over veel zelfvertrouwen bezit.
 4. Neem een aantal trefwoorden uit de vacature op in je resume. Vrijwel alle bedrijven in Amerika maken gebruik van sollicitatievolgsystemen (ATS). Deze programma's maken vaak al een voorselectie van kandidaten op basis van trefwoorden die in de vacature staan. Als jij deze trefwoorden niet in je cv hebt, val je dus gelijk af. Denk hierbij aan belangrijke persoonlijke eigenschappen of vaardigheden die in de vacature staan.
 5. Benoem kernprestaties. In een resume is het heel gebruikelijk om naast een aantal opsommingstekens bij je werkervaring ook één kernprestatie of 'Key Achievement' centraal te stellen. Dit is bijvoorbeeld één zin waarmee je laat zien wat je hebt bereikt. Bijvoorbeeld "X aantal euro meer omzet gehaald" of "stijging van X percentage in efficiëntie".

Conclusie

 • Een cv en resume betekenen over het algemeen hetzelfde.
 • Bij een resume zet je geen foto en geen persoonlijk profiel op je cv. In plaats van een persoonlijk profiel schrijf je een 'Resume Objective' of 'Resume Summary'.
 • Een academisch cv verschilt op veel vlakken van een cv of resume.
 • Een cv of resume gebruik je voor alle functies. Een curriculum vitae gebruik je voor academische functies, zoals onderzoeks- of onderwijsfuncties.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.