Een verbluffend LaTeX cv maken: hoe begin je eraan?

latex-cv

Het hebben van een goed cv is essentieel voor een succesvolle sollicitatie. Tegenwoordig zijn er talloze verschillende manieren om een cv te maken. Echter, er is één manier die steeds populairder wordt: het LaTex cv. LaTeX is een soort programmeertaal en softwareprogramma speciaal gericht op het maken en opmaken van wetenschappelijke documenten. In deze blog gaan we wat dieper in op wat een LaTeX cv precies is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er zelf een kunt maken.

Wat is een LaTeX cv?

Een LaTeX cv is een cv dat is opgemaakt met behulp van (gratis) LaTeX-software. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor het opstellen van professionele en wetenschappelijke documenten. Om documenten op te maken en ontwerpen heb je kennis nodig van speciale coderingen. Echter, er zijn ook diverse LaTeX cv-templates beschikbaar.

Hoe maak je een LaTeX cv?

Er zijn 3 manieren om een LaTex cv te maken:

  • Download gratis het LaTeX-softwareprogramma (link).

Als je liever geen software wil downloaden, dan zijn er ook webapplicaties waarmee je een LaTeX cv kunt maken:

Om een LaTex cv te maken heb je kennis nodig van de LaTeX coderingen. Het is een soort programmeertaal waarmee je documenten kunt opstellen. Je kunt bijvoorbeeld marges aan de zijkanten van het document zetten met de volgende code:

\setlength{\textwidth}{190mm}
\setlength{\textheight}{270mm}
\setlength{\oddsidemargin}{-15mm}
\setlength{\evensidemargin}{-15mm}
\setlength{\topmargin}{-30mm}

Het leren van de LaTeX coderingen heeft een vrij steile leercurve. Het zal heel wat uurtjes kosten voordat je bekend bent met de basis. Om die reden is het raadzaam om van een LaTeX cv-sjabloon gebruik te maken.

Pro tip:

Als je een LaTeX cv wil maken en je komt er niet helemaal uit, stel dan je vragen op Stackexchange. Hier zitten altijd mensen die bereid zijn om jou te willen helpen.

Waarom zou je een LaTeX cv maken?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om een LaTeX cv te maken.

  • Allereerst kun je zelf een uniek ontwerp maken. Wat je qua design in je hoofd hebt, kun je namelijk ook maken. Je kunt hierdoor een professionele en gestructureerde lay-out maken.
  • Ze worden veel gebruikt voor academische cv's. Je kunt er namelijk gemakkelijk bepaalde bronnen mee citeren of publicaties in opnemen. Het is ook goed voor het invoeren van wiskundige vergelijkingen, formules en symbolen.
  • Ook kun je met de LaTeX software verschillende versies van je cv gemakkelijk maken en bijwerken. Dus ook als je jouw cv per sollicitatie wil aanpassen, dan kun je hier eenvoudig verschillende versies van maken.
  • LaTeX cv's kunnen worden gelezen door ATS-systemen. Dit zijn sollicitatievolgsystemen waar steeds meer bedrijven gebruik van maken. Jouw cv wordt tijdens een sollicitatie automatisch gescand en door de software beoordeeld. Als je cv niet 'gelezen' kan worden door de software, belandt je cv al in de prullenbak.

Bedenk wel dat een indrukwekkend cv begint met de inhoud. Je moet weten wat er in een cv moet om een perfect cv op te stellen.

Wanneer gebruik je een LaTeX cv?

Een LaTeX cv wordt vaak gebruikt door academici, zoals wetenschappers, ingenieurs en andere professionals. Als je al ervaring hebt met LaTex, dan kun je op een redelijk eenvoudige (en gratis) manier en goed cv maken.

Ook als je jezelf wil verdiepen in een programmeertaal, dan kan het maken van een cv een mooie oefening zijn.

De voordelen van een LaTeX cv

Dit zijn de voordelen van een LaTeX cv:

  1. Het is geschikt voor academici, omdat je er vrij gemakkelijk wiskundige formules en grafieken mee kan integreren op je cv.
  2. Je kunt er een professioneel cv mee maken. Je kunt jouw cv-design aanpassen en op maat maken zoals jij maar wil. Dit biedt wat meer flexibiliteit ten opzichte van bijvoorbeeld Microsoft Word.
  3. Je kunt je LaTeX cv gemakkelijk updaten. Je hoeft niet telkens een heel nieuw cv te maken als je enkele aanpassingen wil doorvoeren.

De nadelen van een LaTeX cv

LaTeX cv's kennen ook diverse nadelen, zoals:

  1. Het heeft een hele steile leercurve. Als je niet bekend bent met de opmaakcoderingen, kan het je heel wat tijd kosten om een cv te maken. Het is daarom niet voor sollicitanten zonder computervaardigheden.
  2. Het maken van een 'cv-template' kost tijd. Als je bijvoorbeeld een ander design wil, dan moet je deze opnieuw vormgeven met de LaTeX taal. Hierdoor ben je opnieuw redelijk wat tijd kwijt.
  3. Je hebt slechts beperkte opmaakopties. Zeker voor tekstverwerking heeft het niet een 'richtext-editor', zoals je die in Word wel gewoon hebt.

Kortom; als je geen uren wil spenderen aan het leren van de LaTeX software, kun je beter een cv-generator gebruiken. Hiermee maak je in enkele minuten een perfect cv die geoptimaliseerd is voor ATS-software.

Conclusie en ons advies

  • Een LaTeX cv is er een dat is opgemaakt met (gratis) LaTeX-software. Dit is een programmeertaal die voornamelijk gebruikt wordt voor het opstellen van professionele documenten. Het wordt steeds populairder om een LaTeX cv te maken.
  • Maak alleen een LaTeX cv als je bereid bent om hier flink wat uren aan te spenderen. Het onder de knie krijgen van de software en de programmeertaal heeft namelijk een flinke leercurve.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.