Inspirerend cv maken: 5 slimme tips [met voorbeeld]

inspirerend-cv

Je cv is vaak de enige kans om een goed eerste indruk te maken. Recruiters beoordelen het cv vaak zelfs voordat ze de motivatiebrief lezen. Aangezien recruiters vaak tientallen cv’s per dag moeten lezen, is het duidelijk dat je een goed ontwerp nodig hebt en zorgvuldig de inhoud moet schrijven. Sterker nog: het moet een inspirerend cv zijn. In dit artikel laten we zien hoe je dat aanpakt.

Waarom je een inspirerend cv nodig hebt

Tegenwoordig zijn vrijwel alle cv’s gebaseerd op cv-sjablonen en templates. En daar is vaak niks mis mee, maar als je echt wil opvallen dan zul je van betere huize moeten komen. Het opstellen van een goed cv op basis van een van deze templates kost relatief weinig moeite. Je kunt je daarom afvragen hoeveel zin het nog heeft om te investeren in een creatief cv. Zijn je werkervaring en opleidingen niet het belangrijkst? En niet per se hoe aantrekkelijk je cv is…

Voor een deel klopt dat. Echter, als het design van je cv niet aanspreekt kan het net zo goed in de prullenbak belanden (ook als de inhoud geweldig is). Tegenwoordig moet je simpelweg een stapje extra zetten voor het maken van een inspirerend cv.

Een inspirerend cv-voorbeeld

Wellicht de beste manier om te ‘leren’ hoe je een inspirerend cv kan maken, is aan de hand van een goed voorbeeld. Marissa Mayer heeft meer dan 10 jaar bij Google gewerkt en is momenteel CEO bij Yahoo! Ze slaagde erin om enigszins viraal te gaan op LinkedIn, omdat ze hét perfecte cv heeft geschreven (op slechts één pagina).

Hieronder zie je het cv-voorbeeld van Marissa:

inspirerend cv voorbeeld

Het ziet er zeker anders uit dan je in eerste instantie gewend bent. De eerste regel is gelijk een klein grapje: “Business Woman & Proud Geek”. Met andere woorden; Zakenvrouw en trotse Nerd.

Ze heeft het cv verdeeld over 2 kolommen. Het cv bevat alle ‘standaardonderdelen’, die ze allemaal op een zeer visuele manier heeft weten vorm te geven. Daarnaast is de inhoud ook zeer ‘to-the-point’. Aan de rechterkant laat ze zien waar ze allemaal trots op is. Onder andere een ‘zinkend schip laten drijven’.

Ga verder dan de standaardonderdelen

Naast de onderdelen die je op elk cv verwacht (persoonsgegevens, werkervaring, opleidingen & vaardigheden), heeft ze ook een aantal creatieve extra onderdelen toegevoegd. Zo toont een grafiek ‘een dag in het leven’ van Marissa. Hierin vertelt onder andere over het bouwen van een langetermijnstrategie voor Yahoo, maar ook het maken van cupcakes.

Het cv toont een bepaalde mate van humor in combinatie met professionaliteit en eenvoud. Het gaat verder dan puur een documentje die nodig is voor een bepaalde baan. Je ziet dat er tijd en aandacht aan is besteed.

5 tips voor het maken van een inspirerend cv

Ook jij kunt een inspirerend cv opstellen. Je moet gewoon een beetje creatief en vindingrijk zijn. Hieronder delen we 5 tips die je kunnen helpen bij het maken van een inspirerende cv.

1. Kies een ander ‘soort’ cv

Je hoeft niet altijd te solliciteren met een cv op a4 formaat. Je kunt ook een video-cv, infographic cv, of een PowerPoint cv maken. Hiermee kun je jezelf al in ieder geval wat onderscheiden van andere kandidaten. Je kunt het eventueel ook beiden doen. Bijvoorbeeld een ‘normaal’ cv en daarbij een video-cv waar je wat meer van jezelf laat zien.

Of wellicht heb jij naast de 3 voorbeelden die wij hebben gegeven zelf ook nog wel een idee over hoe je jezelf en je kwalificaties op een creatieve en inspirerende manier kunt presenteren.

2. Wees creatief in het ontwerp

Een tweede tip is om ‘out-of-the-box’ te denken. Zo heeft aan Amerikaanse vrouw haar cv afgedrukt op een taart en deze naar het hoofdkantoor van Nike gestuurd (bron). Een ander voorbeeld is van een journalist die zijn cv in de vorm van een krant heeft gemaakt. Probeer dus buiten de lijntjes te denken.

3. Houdt het kort

Vergeet niet dat recruiters en potentiële werkgevers heel weinig tijd hebben om elk cv die ze krijgen aandachtig door te lezen. De vormgeving van je cv mag niet in strijd zijn met de beknoptheid. Schrijf korte, heldere zinnen, zodat een recruiter in één oogopslag de meest belangrijke informatie tot zich kan nemen.

4. Leg de focus op je sterke punten en prestaties

Bekijk terug op je eigen carrière en bedenk waar je trots op bent geweest. Welke resultaten en prestaties heb je behaald waar je een goed gevoel van hebt gekregen? Deze mogen vaak niet ontbreken op je cv. Dat kunnen ook onbetaalde taken zijn, zoals vrijwilligerswerk.

5. Vertel een verhaal

‘Curriculum vitae’ betekent letterlijk ‘levensloop’. Het is dus een verhaal c.q. samenvatting over je leven. Bij een inspirerend cv kan het helpen om echt middels ‘storytelling’ het verhaal wat interessanter te maken. Bijvoorbeeld bij het cv van Marissa die een dag in haar leven laat zien waar ze professionele taken uitlicht, maar ook dat ze tijd met haar kinderen spendeert.

Conclusie en ons advies

Een inspirerend cv kan een geweldige manier zijn om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Echter, als je ervoor kiest om een inspirerend cv op te stellen, is het raadzaam om iemand anders je cv te laten zien. De meest belangrijke informatie zoals je werkervaring en opleidingen moeten namelijk goed en helder gepresenteerd worden. Het ontwerp mag geen afbreuk doen aan de inhoud of de lengte van het cv.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.