Maak een onvergetelijke video-cv met deze tips en trucs

video-cv

Vroeger (voor het digitale tijdperk) ontvingen organisaties maar een aantal sollicitatiebrieven voor een openstaande vacature. De brieven werden verzonden via de post. Je weet wel: eerst moest je een brief schrijven (met de hand, de typemachine of op de computer), de brief in een envelop doen, een adres op de envelop schrijven, postzegel plakken en ook nog helemaal naar de brievenbus lopen.

Dat gaat tegenwoordig wel makkelijker. Met één email of één klik op een solliciteerbutton is je sollicitatie al verzonden. Organisaties ontvangen nu veel meer reacties. Dat heeft voordelen, want meer reacties betekent ook meer kans dat de juiste persoon voor de functie ertussen zit. Het nadeel is dat het ook veel meer werk is om al die brieven en cv´s te scannen. Als sollicitant moet je dus goed nadenken over hoe jouw sollicitatie eruit zal springen. Er zijn heel veel creatieve manieren te bedenken om te solliciteren. In dit blogartikel bespreken we de videosollicitatie.

Waarom een videosollicitatie?

Er zijn twee redenen om te kiezen voor een videosollicitatie. De eerste is omdat een organisatie in de vacature hier specifiek om vraagt. Het kan zijn dat het maken van video’s/vlogs onderdeel is van het werk en dat ze direct willen zien of de sollicitant goed in het team past. Of misschien solliciteer je wel bij een organisatie in het buitenland. Dan is het ook niet ongewoon dat ze vragen om een videosollicitatie.

Video’s in het algemeen worden sowieso steeds populairder in de zakelijke wereld. Denk hierbij aan video’s voor het presenteren van producten, gebruiksaanwijzingen, handleidingen etc.

De tweede reden is dat jij als sollicitant wilt opvallen tussen al die andere kandidaten. Je hoopt er dan natuurlijk op dat de meeste andere kandidaten een motivatiebrief hebben geschreven en dat jouw video uniek is en opvalt tussen de stapel kandidaten. Een videosollicitatie is in ieder geval een welkome afleiding voor de man of vrouw van HR die alle brieven en CV’s moet scannen.

Wat is een videosollicitatie?

In een videosollicitatie stel je jezelf kort voor (maximaal 1 minuut). Je kan op deze manier jezelf, je enthousiasme en je motivatie voor de vacature en de organisatie goed laten zien. Het is uiteraard wel belangrijk dat het er professioneel uitziet.

Voordat je de video opneemt is het goed om te bedenken of het opnemen van een video bij de vacature en bij het bedrijf past. Je kunt niet één standaard videosollicitatie maken. Zorg ervoor dat je video echt aansluit bij de vacature en het bedrijf.

Een videosollicitatie vervangt een cv niet! Het bekijken van een videosollicitatie kost een werkgever meer tijd dan het scannen van een cv. Zorg er dus ook altijd voor dat je cv up-to-date is en er netjes uitziet.

Hoe maak je een video-cv?

Hoe maak je nu een goede videosollicitatie? Hieronder nemen we je mee in de stappen die je moet nemen om een geweldige videosollicitatie te maken.

1. Bepaal je publiek

Het is belangrijk dat je een videosollicitatie maakt die bij de organisatie en de vacature past. Je kan niet zomaar een leuk, hip filmpje over jezelf opnemen. De organisatie wil zien welke vaardigheden en kwaliteiten van jou overeenkomen met de functie die vrij is gekomen. Met andere woorden: zij willen een match zien tussen jou en de functie en tussen jou en de organisatie. Je zal jezelf dus moeten verkopen in je videosollicitatie.

Ga dus op onderzoek uit. Lees de vacature goed door en haal er kernpunten uit. Bezoek de website van de organisatie en haal daar overeenkomsten uit. Al deze punten moeten straks terugkomen in je videosollicitatie, zonder dat de video te lang wordt.

Denk ook na over het soort bedrijf. Voor de meeste organisaties kan een zelf opgenomen video goed werken, maar solliciteer je bij een creatieve organisatie, dan vereist een video maken meer van een kandidaat, omdat je meteen moet laten zien hoe goed je bent met bepaalde creatieve programma’s.

We hebben het al gezegd, maar een videosollicitatie dient er professioneel uit te zien. Het is de eerste indruk en dat kan geen huis-, tuin- en keukenfilmpje zijn. Beslis dus voor jezelf of je in staat bent om een goede videosollicitatie op te nemen of dat je een bedrijf in de arm moet nemen om je hierbij te helpen.

2. Werk voor jezelf de videosollicitatie uit

Het kijken van een videosollicitatie kost een organisatie meer tijd dan het scannen van een sollicitatiebrief. Het is dus heel belangrijk dat je direct een goede binnenkomer hebt. In de eerste paar seconden moet jij als kandidaat zo’n verpletterende indruk maken dat de recruiter of werkgever zo nieuwsgierig wordt dat hij of zij de video helemaal wil afkijken om je vervolgens daarna uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Voel je al druk om die verpletterende indruk te maken? Maak je geen zorgen. Zorg ervoor dat je er professioneel uit ziet, stel jezelf voor en vertel in één zin waarom ze jou moeten hebben voor de baan. Dit noemen we ook wel met een hip woord: een elevator pitch. Op het internet kan je veel verschillende voorbeelden van een elevator pitch vinden. Bekijk deze eens om inspiratie op te doen.

Hou er rekening mee dat je hele videosollicitatie niet langer dan 1 minuut zou moeten duren. Het liefst nog korter. Bij langere video’s haken werkgevers echt af.

Na het introduceren van jezelf en waarom jij geschikt bent voor de baan, vertel je iets over de bereikte doelen in je leven. Deze doelen moeten matchen met de kwaliteiten en vaardigheden die ze vragen. Als de organisatie graag leidinggevende kwaliteiten wil zien, vertel dan bijvoorbeeld iets over een project dat je hebt geleid en goed hebt afgerond. Zorg ervoor dat je een match maakt met de vacature en de organisatie. Laat de juiste vaardigheden en kwaliteiten zien.

Het leuke van een videosollicitatie is dat je een klein stukje van je persoonlijkheid kan laten zien. Iets wat moeilijk gaat in een sollicitatiebrief. Laat die persoonlijkheid dus sprankelen.

3. Oefenen maar

Yes. Je hebt je videosollicitatie uitgeschreven, dus nu is het zaak om het eerst goed te oefenen voordat je het gaat opnemen. Het is niet de bedoeling dat je de tekst gaat voorlezen of spiekbriefjes gaat gebruiken. Je moet wel natuurlijk overkomen.

Je kan het voor jezelf oefenen voor de spiegel. Het is ook handig om een goede vriend/vriendin of familielid te vragen. En dan wel iemand die niet bang is om eerlijke feedback te geven. Daar heb je immers het meest aan.

Focus op duidelijk spreken, niet te snel praten, lachen en of je hiermee je persoonlijkheid laat zien. Je wilt zelfverzekerd en open overkomen, dus kruis niet je armen over elkaar. Kijk tijdens het praten in de camera.

4. Neem je videosollicitatie op

Hier komt het meest spannende: het opnemen van je videosollicitatie. Neem hier ruim de tijd voor, want je zal misschien wel vaak opnieuw moeten beginnen. Net zolang tot je helemaal tevreden bent. Misschien heb je er wel een hele middag of dag voor nodig. Dat maakt niet uit. Als je maar een goed resultaat verkrijgt.

De beste omstandigheden om een goede videosollicitatie op te nemen, zijn de volgende:

  • Een goed verlichte ruimte met niet te veel spullen.
  • Film jezelf niet voor een raam in verband met tegenlicht.
  • Gebruik bij voorkeur een locatie binnen in verband met zo weinig mogelijk afleiding.
  • Geen lawaai van andere mensen/apparaten/huisdieren etc.
  • De camera moet op je gezicht gericht zijn.
  • Film niet vanuit de selfie stand van je mobiele telefoon.

Voordat je begint met je tekst is het aan te raden om eerst een paar test opnames te maken om te beoordelen of bovenstaande punten kloppen. Het zou enorm vervelend zijn als jij net een dijk van een praatje hebt gehouden en het licht of het geluid is helemaal niks. Of nog erger, je hoofd staat er maar voor de helft op.

De outfit die je draagt in de videosollicitatie zou dezelfde outfit moeten zijn die je zou kiezen als je een face-to-face sollicitatiegesprek zou hebben. Zorg er ook voor dat deze outfit niet vloekt met de kleuren van de ruimte waar je je videosollicitatie opneemt.

Als jij denkt dat dit allemaal niks voor jou is, kan je altijd nog iemand of een organisatie inhuren om met en voor jou een videosollicitatie op te nemen.

5. Bewerk je videosollicitatie

In het bewerken van je videosollicitatie kan heel veel tijd gaan zitten. De sleutel is om het simpel te houden en niet allerlei icoontjes en plaatjes in je video te verwerken. De video moet immers niet afleiden van jouw persoonlijkheid en vaardigheden. De beelden moeten echter wel goed in elkaar overlopen en het moet er ook professioneel uitzien. Een tip is om verschillende onderwerpen wel duidelijk aan te geven door bijvoorbeeld verschillende scenes.

Laat een goede vriend/vriendin of familielid naar je video-sollicitatie kijken en er feedback op geven.

6. Versturen maar

En dan is het tijd om je videosollicitatie te versturen. Hiervoor zijn verschillende opties. Dit kan je doen door je video te uploaden op bijvoorbeeld YouTube, Google drive of Dropbox en hiervan een link te sturen in je email. Maar je kan ook gewoon het bestand, mits het niet te groot is, in mp4 sturen naar de werkgever.

Hiermee hopen we je op de goede weg te hebben geholpen voor een succesvolle sollicitatie. Heel veel succes met het maken en opnemen van je videosollicitatie!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.