Journalist cv-voorbeeld en schrijftips

Of je nu bij de krant, werkt, op de televisie of radio, je primaire doel als journalist is om de lezers en luisteraars te informeren. Het cv van een journalist moet kennis en vaardigheden benadrukken die je hebt over een bepaald thema (politiek, economie, etc). Daarnaast ben je als goede journalist toch een kleine woordentovenaar. Dus je journalisten cv moet ook nog eens goed geschreven zijn. In dit artikel laten we aan de hand van een cv-voorbeeld zien hoe je dat aanpakt.

Cv-voorbeeld journalist

Hieronder hebben we een journalisten cv opgesteld. Gebruik deze ter inspiratie. Vooral het overbrengen van relevante ervaringen en vaardigheden is belangrijk om de recruiter te overtuigen van je kwalificaties.

Journalist cv-voorbeeld

Gebruik een goede lay-out

Journalisten zijn de verhalenvertellers van de wereld. Ze doen verslag van sport tot de economie tot de politiek. Het doel van een journalisten cv is om te laten zien dat je het in je hebt om over nieuws te praten of schrijven dat mensen graag willen lezen. Helaas zijn er veel journalisten die net zo zelfverzekerd zijn als jij. Hanteer de volgende richtlijnen om een indrukwekkend cv te maken als journalist:

  • Voeg je contactgegevens bovenaan je cv toe.
  • Van de verschillende cv-indelingen, is de omgekeerd chronologische de beste. Vermeld per onderdeel de meest recente informatie als eerste en werk terug in de tijd.
  • Voeg voldoende witruimtes toe tussen de secties en kolommen van je cv. Gebruik daarnaast een goed leesbaar lettertype en sla je cv op als pdf.
  • Gebruik een professioneel of creatief cv-sjabloon.
  • Behoud je tot maximaal 2 pagina’s. Als journalist weet je dat je de aandacht vast moet houden en dat je geen ‘saaie’ ellenlange teksten kan schrijven.
  • Voeg naast je contactgegevens de volgende onderdelen toe: een persoonlijk profiel, je werkervaring en opleidingen en een sectie met je belangrijkste (journalistieke) vaardigheden.
  • Voeg daarnaast ook een aparte sectie met je publicaties toe.

Tv-presentator, radiocolumnist, hoofdredacteur van een tijdschrift; hoe je de verschillende cv-onderdelen invult hangt sterk af van je functie. Lees daarom de vacature goed door en pas je cv telkens per sollicitatie aan.

Persoonlijke gegevens

Het toevoegen van de goede personalia is een vereist van een goed journalistiek cv. Je naam is natuurlijk belangrijk, omdat deze ook onder elk gepubliceerd artikel komt te staan. Daarnaast kan het als journalist zo zijn dat je een website hebt waar je eigen artikelen of opiniestukken op deelt. Uiteraard geeft het je een streepje voor op je concurrenten als jij een eigen website hebt. Voeg deze dus ook zeker toe aan je cv. Ook je LinkedIn-profiel is als journalist zeer belangrijk, omdat je daar ook bijdrages zal delen. Als je andere social media hebt die je gebruikt om jezelf verder te ontwikkelen als journalist en relevant nieuws te delen (zoals Twitter), noteer deze kanalen dan op je curriculum vitae.

Functietitel

Onder je naam vermeld je vaak je functietitel. Zeker voor een journalist is dit belangrijk, omdat je hiermee direct je expertisegebied kan aangeven. Zo is het direct duidelijk wat voor ‘soort’ journalist jij bent. Bijvoorbeeld: “Sportjournalist gespecialiseerd in radio-commentaar en verslag”.

Persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel beschrijf je kort wie je bent, wat je hebt bereikt en wat jouw toegevoegde waarde als journalist is. Je kunt het een beetje zien als de inleidende paragraaf van een nieuwsartikel, waar je de aandacht van de lezer probeert te grijpen en om de lezer te stimuleren om de rest van het artikel te lezen. Laat zien waarom jij een geschikte kandidaat bent.

Als journalist vind ik het geweldig om verhalen te ontdekken en te delen met de wereld. Ik vind het leuk om onderzoek te doen, te kijken wat er achter de schermen gebeurt en om vervolgens een verhaal vanuit meerdere perspectieven te begrijpen en vertellen. Dankzij mijn vastbeslotenheid en integriteit stop ik niet voordat ik de waarheid heb gevonden en deze objectief heb gerapporteerd.

Werkervaring

Een goede tekst bestaat uit drie delen: een inleiding, een middenstuk (kern) en een slot. Je persoonlijk profiel kun je zien als de inleiding, je werkervaring is de kern en je opleidingen en vaardigheden zijn het slot. Je kunt nog zo’n geweldige inleiding en slot hebben, maar als de kern niet overtuigd heb je er niks aan.

De journalistiek is een baan die je vooral leert door te doen. Daarom is je beroepservaring ook zo belangrijk. Zorg dat je bij je werkervaringsgedeelte ook iets zegt over de type(n) media waarvoor je hebt gewerkt (tv, radio, papier, digitaal, etc). Zeg ook iets over de onderwerpen waarover je hebt geschreven. Je kunt je verhaal kracht bijzetten door prestaties en resultaten te benoemen. Bijvoorbeeld door hoeveel lezers je stukken zijn gelezen.

Werkervaring

Politieke journalist, Flux Media Groep
juli 2018 – Heden

  • Verzamelen van nieuws en het doen van onderzoek over de politieke ontwikkelingen binnen Nederland en Europa.
  • Afnemen van interviews met politici, beleidsmakers, ambtenaren en deskundigen.
  • Schrijven van interessante artikelen op basis van de afgenomen interviews en onderzoek voor de krant en website.

Journalist/verslaggever, HTO Media
januari 2015 – juli 2018

  • Verzamelen van nieuws en feiten over gebeurtenissen, trends en ontwikkelingen in de samenleving.
  • Onderzoek doen om de juistheid en betrouwbaarheid van bronnen en feiten te verifiëren.
  • Afnemen van interviews met betrokkenen.
  • Analyseren van informatie om verhalen vanuit meerdere perspectieven te kunnen delen.
  • Schrijven van nieuwsrapportages.

Als je geen relevante werkervaring hebt, focus je dan op de kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je studie. Voeg eventueel een aparte sectie “Stages” toe aan je cv om toch praktijkervaring aan te tonen.

Opleidingen en cursussen

Ook al is de journalistiek vooral een beroep dat je in de praktijk leert, zullen de meeste goede journalisten hiervoor een opleiding hebben gevolgd. Noteer je opleiding dus zeker op je cv. Vermeld ook eventuele specialisaties of expertisegebieden als deze relevant zijn.

Als je daarnaast nog cursussen hebt gevolgd om je verder te verdiepen in je vakgebied, dan staat dit natuurlijk ook mooi op je cv.

Opleidingen

Hbo Journalistiek, Hogeschool Utrecht
september 2010 – september 2014

Cursussen
  • Ethiek in journalistiek – 2021
  • Interviewtechnieken – 2020

Publicaties

Het toevoegen van publicaties op je cv is natuurlijk een geweldige manier om als journalist meer van je werk te laten zien. Voeg een extra sectie aan je cv toe genaamd “Publicaties”. Vermeld vervolgens de meest relevante publicaties onder elkaar. Begin met de meest recente.

Je mag in principe zelf bepalen hoe je de publicatie weergeeft, maar wees in ieder geval consistent. Het is gebruikelijk om de titel, jaar van uitgaven en de organisatie te vermelden:

Publicaties
  • “De gevolgen van klimaatverandering worden groter” – De Gelderlander (2020)
  • “De gevaren van artifical intelligence voor de beroepsbevolking” – Metronieuws (2019)

Vaardigheden

Journalistiek vereist specifieke vaardigheden die essentieel om aan je curriculum vitae toe te voegen. Het zal afhankelijk zijn van het type media waarvoor je werkt welke vaardigheden belangrijk zijn. Raadpleeg daarom allereerst de vacature. Daar zal zwart op wit in staan naar welke eigenschappen en competenties de werkgever op zoek is.

Daarnaast heb je een combinatie van harde- en zachte vaardigheden nodig. Harde vaardigheden zijn functie-specifiek zoals het opnemen van geluid voor een radiojournalist. Zachte vaardigheden zijn persoonlijkheidskenmerken die je nodig hebt om te functioneren met andere, zoals samenwerken en communiceren.

De beste harde vaardigheden voor een journalisten cv:

  • Duidelijk en effectief schrijven
  • Doen van onderzoek
  • Interviewen
  • Fotografie en videoproductie

De beste zachte vaardigheden voor een journalisten cv:

  • Communiceren
  • Nieuwsgierigheid
  • Kritisch denken
  • Empathie
  • Onafhankelijk, integer, objectief
  • Samenwerken
  • Vastberaden

Extra secties voor een perfect journalisten cv

Bijkomende vaardigheden zoals computervaardigheden of het spreken van meerdere vreemde talen kan natuurlijk goed van pas komen als journalist. Ook interesses of hobby’s kunnen interessant zijn voor je cv als journalist, omdat werkgevers graag willen weten wat voor persoon jij bent en of je matcht met de bedrijfscultuur. Bedenk dus of je nog andere informatie aan je cv kan toevoegen die kunnen bijdragen aan je cv en kwalificaties.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden