Cv maken voor een carrièreswitch: Complete Gids (+voorbeeld)

carriereswitch-cv

Het is niet ongebruikelijk dat er een moment in je leven komt waarop je een carrièreswitch wil maken. Misschien dat je andere verwachtingen had bij je huidige baan of je bent simpelweg opzoek naar een baan die beter past bij je huidige levensstijl. Echter, het valt niet mee om zomaar van baan te veranderen. Zeker niet als dit ook in een totaal andere sector of branche is. In dit artikel laten we zien hoe je een overtuigend cv maakt voor een carrièreswitch.

Carrièreswitch cv-voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld cv die gemaakt is ten behoeve van een carrièreswitch. De sollicitant had eerst een carrière in de gezondheidszorg en is veranderd naar een carrière in het onderwijs waarbij hij/zij zich graag wil richten op het opleiden van medisch personeel.

cv voorbeeld carrièreswitch

Bekijk alle cv-voorbeelden om snel en gemakkelijk een perfect cv op te stellen.

Begin met het onderzoeken van de nieuwe sector

Het switchen van functie zal zeker niet gemakkelijk zijn. Je begint eigenlijk opnieuw als starter. Om die reden zal je nog niet de kneepjes van het vak begrijpen. Als dit ook uit je cv blijkt, kan dat natuurlijk een negatief effect hebben, omdat je dan niet goed weet waarop je je moet focussen.

Om die reden is het verstandig om goed onderzoek te doen naar je nieuwe sector. Het beste zou zijn als je via LinkedIn bijvoorbeeld met iemand connect die ruime ervaring heeft in je nieuwe vakgebied. Je kunt hen vervolgens vragen wat de essentiële aspecten zijn van hun beroep en welke dingen belangrijk zijn om in het cv te benoemen. Vraag ook zeker naar de belangrijkste vaardigheden.

Weet je zeker dat je geen relevante ervaringen hebt?

Je moet de lezer van je cv ervan zien te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Je werkervaring zal daarin veruit het belangrijkste zijn. Het probleem is vaak dat je bij een carrièreswitch weinig tot geen werkervaring hebt. Om die reden moet je elke mogelijke (vergelijkbare) ervaringen benoemen. Wellicht kun jij alsnog relevante werkervaring aantonen met een van de volgende onderdelen:

  • Vrijwilligerswerk
  • Freelancewerk
  • Nevenactiviteiten
  • Cursussen / bijscholing / trainingen / workshops
  • Eigen bedrijf
  • Uitgevoerde projecten
  • Stages
  • Hobby’s

Je hoeft niet voor elk onderdeel een aparte rubriek op je cv te maken. Zeker niet als je telkens maar één ding wil benoemen. Je zou ook simpelweg een extra rubriek kunnen maken met “Relevante ervaringen” die je onder je normale Werkervaring plaatst. Vervolgens kun je aan de hand van een aantal opsommingstekens situaties uit je (professionele) leven naar voren halen om de recruiter te overtuigen van je kwalificaties.

Beschrijf je motivatie voor de carrièreswitch

Wanneer je van baan wisselt, zijn recruiters en potentiële werkgevers natuurlijk geïnteresseerd in de motivatie achter de carrièreswitch. Ze zullen er ongetwijfeld naar vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Echter, het is verstandig om alvast in je cv en motivatiebrief ook de redenen te benoemen waarom je graag van baan en functie wil veranderen. In de motivatiebrief kun je dit uiteraard iets uitgebreider beschrijven.

Let wel goed op met welke motivatie je benoemt. Je wil namelijk niet negatief overkomen. Hieronder hebben we een aantal goede en slechte voorbeelden opgenomen om van carrière te veranderen:

Goed:Fout:
Nieuwe focus en professionele groeiMeer tijd voor het gezin
Nieuwe uitdagingen met meer voldoeningBeter salaris
Carrière ontwikkelen die beter past bij persoonlijke en professionele doelenWerken voor een groot bedrijf
Nastreven van een passieOntevreden met huidige baan

Identificeer je overdraagbare vaardigheden

Als je een carrièreswitch gaat maken, dan zal je zeer waarschijnlijk nog geen relevante werkervaring hebben. De functies die je tot nu toe hebben gedaan hebben weinig tot niks te maken met de functie waarop je nu solliciteert. Dat maakt het natuurlijk moeilijk om een goed gevuld en overtuigend cv te maken. Om die reden zijn overdraagbare vaardigheden extreem belangrijk. Je moet de werkgever ervan overtuigen dan je de vaardigheden bezit die nodig zijn voor de baan, ondanks dat je geen werkervaring in het betreffende vakgebied hebt. Je moet voor jezelf 2 vragen beantwoorden:

  • Welke vaardigheden en ervaringen zijn relevant en nodig voor de nieuwe functie?
  • Hoe kan ik deze vaardigheden en ervaringen in mijn cv benadrukken?

Doe wat onderzoek naar de betreffende functie en lees de vacature grondig door. Bekijk welke vaardigheden absoluut noodzakelijk zijn in de gezochte functie. Probeer vervolgens over je eigen professionele carrière na te denken en zoek naar situaties waarmee je die vaardigheden overtuigend kunt aantonen. Als je bijvoorbeeld een management rol wil vervullen, kijk dan of er situaties zijn waarbij je bepaalde leiderschapsvaardigheden nodig hebt gehad.

Leer het jargon van je nieuwe vakgebied

Een ander belangrijk aspect bij het switchen van baan, is dat je bekend moet raken met de termen en taal van de nieuwe sector. Elk vakgebied heeft wel een eigen terminologie, afkortingen en woorden die veel worden gebruikt. Je moet hier bekend mee zijn (ook voor een eventueel sollicitatiegesprek).

Je kunt natuurlijk op internet al een hele hoop vinden door bijvoorbeeld verschillende vacatures door te lezen. Daarnaast zou je je ook kunnen aanmelden voor een aantal nieuwsbrieven van bedrijven uit je nieuwe sector.

Kies tussen een vaardigheden cv of teruglopend cv

Bij een teruglopend cv begin je vaak na het persoonlijk profiel met het vermelden van je werkervaringen. Hierbij begin je bovenaan met de meest recente werkervaring en werk je terug naar je eerdere (relevante) functies. Het probleem is dat je waarschijnlijk weinig tot geen relevante werkervaring hebt. Daardoor kan het soms lastig zijn om een teruglopend cv te maken. Als je echt vrijwel geen goede werkervaringen hebt om te benoemen, dan kan een vaardigheden cv de uitkomst zijn.

Bij een vaardigheden cv vermeld je geen werkervaringen. In plaats daarvan ligt de focus puur en alleen op je vaardigheden, competenties en persoonlijke eigenschappen die nodig zijn voor het uitoefenen van de nieuwe functie. Als je bijvoorbeeld naar je overdraagbare vaardigheden kijkt, kun je vervolgens per vaardigheid situaties uit je professionele carrière naar voren halen waaruit blijkt dat jij die vaardigheden ook daadwerkelijk bezit. Aangezien er verder geen datums in een vaardigheden cv worden vermeld, zal het niet zo makkelijk opvallen dat je bijvoorbeeld een gat in je cv hebt of recent geen relevante werkervaringen hebt opgedaan.

Vermeld alleen relevante informatie

Een grote fout die sollicitanten maken bij het opstellen van een cv voor een carrièreswitch, is dat ze lukraak allerlei soorten irrelevante informatie in het cv gaan vermelden. De gedachtegang is logisch, ze willen een goed gevuld cv. Het heeft alleen een zeer negatief effect voor je cv. Je overspoelt de recruiter namelijk met allemaal overbodige informatie waar die helemaal niks mee kan. Het is veel beter om een wat leger cv in te vullen die vol staat met keiharde bewijzen waarom jij een geschikte kandidaat bent, dan een cv met ellenlange teksten waar je eigenlijk niks in zegt.

Concentreer je op je eigen carrière en bedenk wat daarvan het belangrijkste is geweest. Vermeld de hoogtepunten en de meest relevante ervaringen en vaardigheden uit je carrière.

Pas je cv aan voor elke sollicitatie

Zeker als je een cv maakt voor een carrièreswitch, zal je er alles aan moeten doen om je eigen baankansen zo hoog mogelijk te maken. Je zal er dus absoluut niet mee wegkomen om een generiek cv te maken die je vervolgens naar verschillende werkgevers stuurt voor een hele andere functie. Je moet juist je cv telkens perfect laten aansluiten op de wensen en behoeften van de werkgever. Hiervoor moet je de vacature gebruiken als spiekbriefje. Elke werkgever hecht namelijk weer waarde aan andere vaardigheden. Je moet jezelf telkens weer profileren als de ideale kandidaat voor de specifieke functie waarop je solliciteert.

Er zijn verschillende websites waar je relevante vacatures kan vinden met betrekking tot het maken van een carrièreswitch, waaronder:

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.