Academisch cv maken: zó doe je dat
Voor sommige is een kantoorleven nou niet bepaald ideaal. Als je droomt van klaslokalen, bibliotheken en onderzoek, dan zal je een academisch cv nodig hebben. Er zitten grote verschillen tussen een 'conventioneel' cv en een wetenschappelijk cv. Het maken van een academisch cv zal daarom iets anders gaan dan je doorgaans gewend bent. Maar, geen zorgen. In dit artikel laten we precies zien hoe je een academische cv kunt maken.
Wat zijn de verschillen tussen een academisch cv en een traditioneel cv?
In tegenstelling tot traditionele cv's, richten academische cv's zich niet zozeer op je werkgeschiedenis, maar eerder op je opleidingen, onderzoeksprojecten en publicaties. Ze zijn ook een stuk uitgebreider dan de standaard cv, omdat ze veel meer informatie bevatten over bijvoorbeeld seminars, conferenties en prijzen. Het is niet ongebruikelijk dat een academisch curriculum vitae tussen de 2 en 10 pagina's is.
Wanneer heb je een academische cv nodig?
Je hebt een academisch cv nodig als je wil solliciteren bij een hogeschool, het hoger onderwijs, universiteit of andere onderwijsinstellingen of onderzoek gerelateerde functies. Met andere woorden; als je in de academische wereld wil werken heb je een academisch cv nodig. Soms heb je er ook een nodig voor functies in de privésector. Het hangt af van de functie-eisen.
Ga je solliciteren bij een universiteit? Lees dan ook "Cv maken voor aanmelding bij een universiteit".
Hoe maak je een academisch cv?
Dit is in 12 stappen hoe je een academisch cv maakt:
1. Kies uit de mogelijke secties
De onderdelen van een standaard cv zijn niet dezelfde als die van academische cv's. Dit zijn de onderdelen die in een academisch curriculum vitae kunnen staan:
- Persoonlijke gegevens
- Persoonlijk profiel
- Werkervaring
- Opleidingen
- Onderwijservaring
- Publicaties
- Erkenningen en onderscheidingen
- Beurzen en financiering
- Seminars, conferenties en congressen
- Talen
- Referenties
Ze zijn zeker niet allemaal verplicht. Als je net aan je academische carrière begint, zal je een aantal onderdelen niet eens kunnen invullen.
2. Begin met je persoonsgegevens
Net als bij een traditioneel cv, is het gebruikelijk om bovenaan het cv te beginnen met je persoonlijke gegevens. Vermeld hierbij je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres, adres of woonplaats en je geboortedatum.
3. Voeg een persoonlijk profiel toe
Het doel van deze sectie is om een beeld te schetsen van jou als persoon, maar ook van je ervaringen en vaardigheden. Het is belangrijk dat je iets vertelt over je expertisegebieden en wat je kunt doen in de baan waarop je solliciteert.
Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een functie als hoogleraar, is het belangrijk dat je jouw meest representatieve prestaties en vaardigheden toe te lichten. Het idee is om hiermee voldoende interesse bij de lezer van je cv te wekken, zodat die de rest van je cv ook doorneemt.
4. Vermeld alleen de relevante werkervaringen
Ondanks dat je werkervaring waarschijnlijk wat minder van belang is, moet je dit onderdeel niet onderschatten. Het is wel belangrijk dat je alleen relevante werkervaringen vermeldt. Dus ervaringen die gerelateerd zijn geweest aan het doen van onderzoek, lesgeven of andere academische functies. De rest kun je weglaten.
5. Vat je opleidingen samen
Normaal gesproken vormt je werkervaring de kern van je cv. In een academische cv zijn je opleidingen eigenlijk het belangrijkst. Zo kun je onder andere informatie opnemen over je universitaire onderwijs, zoals bachelor,- ingenieurs,- master of doctoraatsdiploma's. Vermeld deze informatie in de omgekeerde chronologische volgorde (dus meest recente bovenaan).
Je kunt eventueel ook je scriptie onderwerp benoemen met een korte samenvatting van het onderzoek dat je hebt gedaan.
Als je ook ervaring hebt als leraar, dan hoort dit natuurlijk ook thuis in je cv. Je kunt ervoor kiezen om dit onder je werkervaring te vermelden of in een aparte rubriek "Onderwijservaring" te zetten.
6. Vul je cv aan met publicaties
Dit is een essentieel onderdeel van je cv. Als je onderzoeken hebt gedaan die gepubliceerd zijn, dan mogen deze niet ontbreken uit je cv. Het beste is als je hier weer de omgekeerde chronologische volgorde aanhoudt waarbij je bovenaan begint met de meest recente publicatie. Citeer elke publicatie volgens de APA-richtlijnen. Als je zelf een andere manier van citeren fijner vindt, dan is dat prima, zolang je maar een duidelijke structuur hanteert.
7. Vergeet je erkenningen en onderscheidingen niet
Niet iedereen zal dit onderdeel in het cv kunnen opnemen. Echter, het is wel een mooie kans om te schrijven over je grootste prestaties. Je kunt iets vertellen over eventuele prijzen die je hebt gewonnen of andere erkenningen die je hebt gekregen voor je onderzoek en werk.
8. Ga door met beurzen en financiering
Ook dit is een belangrijk onderdeel van je curriculum vitae. Het verkrijgen van financiering voor je onderzoek en werk toont aan dat je erkenning hebt gekregen voor je inspanningen en dat je belangrijk werk doet. Ook laat het zien aan potentiële werkgevers wat voor financieringen jij kunt aantrekken.
9. Seminars, conferenties en congressen op je cv zetten
Zeker als je zelf een spreker bent geweest is het natuurlijk extra mooi om dit op je cv te vermelden. Maar ook als je relevante conferenties hebt bijgewoond, dan kan dit de moeite waard zijn om op je cv te zetten.
10. Voeg een taalsectie toe
De academische wereld kent natuurlijk geen grenzen. Daarom kan het behoorlijk handig zijn als je een aardig woordje over de grens spreekt. Het is daarom altijd verstandig om een talensectie aan je cv toe te voegen.
Het is belangrijk dat je niet een loze opsomming geeft van een aantal talen die je een beetje spreekt. Je moet ook je taalniveau vermelden per taal die je spreekt. Dit doe je volgens de internationale standaard, CERF:
- Moedertaal – (C2)
- Vloeiend – (C1)
- Uitstekend – (B2)
- Goed – (B1)
- Redelijk – (A2)
- Matig (niet vermelden) – (A1)
11. Zet je belangrijkste referenties op je cv
In een traditioneel cv is het ongebruikelijk om gelijk al referenties in het cv op te nemen. Echter, in de academische wereld is dat wel gebruikelijk. Neem maximaal 3 referenties op. Vermeld de contactgegevens, de functie en het bedrijf of onderwijsinstelling waar hij of zij werkzaam is. Vraag uiteraard van tevoren wel eerst toestemming.
12. Zorg voor een keurige en professionele opmaak
De uitstraling van je curriculum vitae is uitermate belangrijk om een goede eerste indruk te maken bij potentiële werkgevers. Dat geldt voor zowel conventionele- als academische cv's. Zorg dat je cv voldoet aan de volgende aspecten:
- Stel een regelafstand in van minimaal 1.15.
- Gebruik zo min mogelijk grafische en visuele elementen.
- Gebruik goede cv-lettertype zoals Arial of Calibir.
- Kies voor een lettergrootte tussen de 10 en 12pt.
- Zorg voor duidelijke secties. Maak de kopteksten iets groter en eventueel vetgedrukt.
- Sla je cv op als pdf om het ontwerp en de opmaak gelijk te houden op alle apparaten.
Conclusie en advies
Als het goed is heb je alle ingrediënten voor het opstellen van een goed wetenschappelijk cv. Onthoud dat een wetenschappelijk cv in aanzienlijk meer detail uitgewerkt mag worden ten opzichte van een traditioneel cv. Daarom zijn ze vaak ook een stuk langer. Je kunt eventueel paginanummers toevoegen om het leven van de werkgever iets makkelijker te maken.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden