Hoe spreek je curriculum vitae uit?

cv-opbouw

Je spreekt curriculum vitae uit als “kur-ri-khu-luhm + vie-tai”. In de praktijk wordt het volledige woord echter zelden gebruikt. In de sollicitatiewereld wordt doorgaans alleen gesproken van ‘het cv’. Geen enkele recruiter zal vragen “wil je even je curriculum vitae opsturen”.

Hieronder zie je een video waarin het woord ook duidelijk wordt uitgesproken (wel met een Engels accent).

YouTube video Thumbnail

Varianten en andere uitspraken

Het uitspreken van het volledige woord zal je zelden nodig hebben in de wereld van het solliciteren. Het is gemakkelijk om simpelweg de afkorting 'cv' te gebruiken. Curriculum vitae wordt namelijk vaak verkeerd uitgesproken. Met name bij het tweede woordje ‘vitae’ zijn mensen heel creatief:

  • Vie-ta-é
  • Vie-tee-a
  • Fit-ai

Deze zijn natuurlijk allemaal onjuist.

Naast cv wordt ook het Engelse ‘resume’ nog wel regelmatig gebruikt. Qua inhoud zijn deze echter niet helemaal hetzelfde. Er zitten wel degelijk verschillen tussen het cv en een resume. Zo wordt een resume vaak alleen in de Verenigde Staten en Canada gebruikt.

Wanneer gebruik je “curriculum vitae” in plaats van “cv”

De termen “curriculum vitae” en “cv” betekenen hetzelfde en zijn daarom inwisselbaar. Het gebruik van het volledige woord kan nuttig zijn wanneer je in een meer formele of academische context solliciteert. Zo zou je bijvoorbeeld “curriculum vitae” kunnen gebruiken wanneer je solliciteert voor een academische functie of bij een aanvraag voor een studiebeurs.

De uitspraak van “curriculum vitae” in andere landen

In principe wordt het woord overal grotendeels hetzelfde uitgesproken. Er zitten vaak enkele mini-verschillen in de uitspraak tussen verschillende landen van Europa. Dit heeft voornamelijk te maken met het accent en de manier van praten in het desbetreffende land. De manier van uitspreken zoals we hier hebben behandeld zal overal in Europa gangbaar zijn.

Verschil cv en sollicitatiebrief
Wat is het verschil tussen een cv en een sollicitatiebrief? In deze blog ontdek je de grootste verschillen.
Artikel lezen

De opbouw van een goed curriculum vitae

Nu je weet hoe je curriculum vitae uitspreekt, vinden we het wel belangrijk dat je ook weet hoe de structuur van een goed cv eruitziet. Dit is doorgaans de beste cv-opbouw:

  1. Je start je cv met het toevoegen van je personalia. Dit zijn gegevens als je naam, telefoonnummer, e-mailadres en je adresgegevens. Ook een LinkedIn profiel of een persoonlijke website wordt hier vaak genoemd.
  2. Vervolgens voeg je een korte introductieparagraaf toe waarin je wat meer over jezelf vertelt. Dit wordt ook wel het persoonlijk profiel Naast jezelf voorstellen, vertel je vaak ook wat over je sterke punten, eigenschappen en toegevoegde waarde voor het bedrijf.
  3. Na het persoonlijk profiel komt als derde onderdeel je werkervaring. Uiteraard zal dit de kern van je cv zijn. Het belangrijkste is om de werkervaring toe te spitsen op de specifieke functie. Hiervoor kun je het beste de vacature als spiekbrief gebruiken.
  4. Het is gebruikelijk om je opleidingen onder je werkervaring weer te geven. Voor sollicitanten die al wat werkervaring hebben is het genoeg om de hoogst genoten opleiding hier te noemen. Daarnaast hoef je geen omschrijving toe te voegen van je opleiding. Dat is alleen handig als je net bent afgestudeerd en nog weinig werkervaring hebt.
  5. Je sluit je cv af met je vaardigheden. Ook hier is het weer belangrijk dat er vaardigheden genoemd worden die relevant zijn voor de functie. Het lukraak noemen van een paar vaardigheden zal je niet helpen om aan een baan te komen.
  6. Na de ‘verplichte’ onderdelen kan je ook nog Aanvullende secties toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s, talen, stages en cursussen. Dit kan je cv compleet maken en helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten.

Aan de slag met je eigen curriculum vitae

Wil je zelf een mooi curriculum vitae opstellen? Leer eerst hoe je een cv moet maken. Als je graag een specifiek voorbeeld wil van een cv voor jouw functie, dan kun je kijken bij onze cv-voorbeelden of we die niet toevallig al voor je geschreven hebben.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.