Cv vs. Sollicitatiebrief: Wat zijn de grootste verschillen?

verschil-cv-sollicitatiebrief

Wat is het verschil tussen een cv en een sollicitatiebrief? Een cv geeft een compleet overzicht van je opleiding, werkervaring, vaardigheden en andere relevante informatie. Een sollicitatiebrief gaat dieper in op de motivatie en redenen waarom de kandidaat de baan wil en waarom hij/zij denkt geschikt te zijn voor de functie. Veel werkgevers vragen om beiden documenten bij een sollicitatie.

Het zijn allebei documenten die als doel hebben om de werkgever te overtuigen van jouw kwalificaties als kandidaat. Er zijn echter wel duidelijke verschillen in de structuur en het doel van beiden documenten. In dit artikel kijken we naar de grootste verschillen.

Wat is een cv?

Om het verschil tussen een cv en sollicitatiebrief nog duidelijker te maken, kijken we eerst naar de vraag "Wat is een cv?". Als je weet wat beiden documenten inhouden, is het verschil duidelijk aan te geven.

Een cv is een samenvatting van je belangrijkste en meest relevante werkervaringen, opleidingen en vaardigheden. Het toont op een duidelijke en overzichtelijke manier je loopbaangeschiedenis. Dit geeft de recruiter in één oogopslag de benodigde gegevens om te beoordelen of jij een geschikte kandidaat bent. Het is meestal maximaal 2 pagina’s lang en toegespitst op de specifieke vacature.

Dit is wat er in een cv moet staan:

  1. Contactgegevens
  2. Profielschets
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden
  6. Aanvullende secties

Het doel is om feiten, resultaten en prestaties te presenteren die aantonen dat jij een geschikte kandidaat bent.

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief die je samen met je cv naar een potentiële werkgever stuurt. In je sollicitatiebrief stel je jezelf voor als kandidaat en geef je aanvullende informatie over waarom je op de specifieke functie solliciteert. Het belangrijkste is dat je niet de inhoud van je cv herhaalt. Het doel is om juist aan te vullen en wat meer achtergrondinformatie, motivatie en redenen te geven waarom jij geschikt bent.

De grootste verschillen tussen een cv en sollicitatiebrief

Er zijn 5 grote verschillen tussen een cv en een sollicitatiebrief:

1. Sollicitatiebrieven vertellen verhalen, cv’s tonen feiten

Een cv is een zeer feitelijk document. Het bestaat uit ervaringen, resultaten en prestaties die je behaald hebt in je loopbaan. Dit is tevens de grootste ergernis van recruiters. Een cv hoort niet gevuld te zijn met beschrijvende teksten, in plaats daarvan moet het opsommingen bevatten met behaalde prestaties (het liefst die je kan uitdrukken in cijfers). Zeg dus niet “Verantwoordelijk voor XYZ”, maar zeg “Nieuwe verkoopstrategie ontwikkeld en geïmplementeerd waarmee de omzet met 25% steeg”.

De sollicitatiebrief daarentegen is juist een verhalend document. Je moet juist in 3-4 alinea’s vertellen waarom jij je verbonden voelt met het bedrijf.

2. De structuur is anders

Een cv heeft een vaste structuur met in ieder geval een aantal standaard onderdelen. Afhankelijk van de sollicitant en zijn verdere kwalificaties kan die nog extra onderdelen toevoegen om zijn cv krachtiger te maken (zoals cursussen, vrijwilligerswerk, etc).

Een sollicitatiebrief heeft niet echt een vaste structuur. Uiteraard moet het een aanhef, kern en slot hebben, maar je hebt meer vrijheid hoe je de sollicitatiebrief opstelt.

3. Sollicitatiebrieven hebben een ander doel

In het kort geef je in je cv een samenvatting van je belangrijkste kwalificaties. Het geeft recruiters en potentiële werkgevers een compleet overzicht van je professionele loopbaan.

In een sollicitatiebrief verkoop je meer je kwalificaties. Het moet antwoord geven op vragen als “hoe kun jij bijdragen?” en “waarom wil je specifiek voor dit bedrijf werken?”.

4. De lengte van beiden documenten is anders

Het cv is in sommige gevallen iets langer dan een sollicitatiebrief. Het cv mag maximaal uit 2 pagina’s bestaan. Een sollicitatiebrief zal zelden langer zijn dan één pagina.

5. De toon is anders

Cv’s zijn over het algemeen wat formeler dan sollicitatiebrieven. In cv’s schrijf je vaak niet in de ‘ik-vorm’, terwijl dit bij sollicitatiebrieven veel gebruikelijker is.

Conclusie

  • Een cv is een samenvatting van je belangrijkste en relevantste ervaringen, opleidingen en vaardigheden.
  • Een sollicitatiebrief geeft de recruiter of werkgever meer inzicht in je motivatie en redenen om voor een bepaald bedrijf te werken.
  • Een cv bevat feiten, is vaak langer dan een sollicitatiebrief en er wordt formeler geschreven.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.