Cv betekenis: wat is het, de afkorting & schrijfwijze

cv-hoofdletters

Het cv is het startpunt van vrijwel elke sollicitatie. In een zeer competitieve arbeidsmarkt is een cv (curriculum vitae) essentieel om opgemerkt te worden door recruiters en potentiële werkgevers. In dit artikel gaan we wat dieper in op de betekenis van cv en welke elementen essentieel zijn om indruk te maken op werkgevers.

Wat is een cv?

Een cv (curriculum vitae) is een document dat een samenvatting geeft van iemands werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere relevante informatie, zoals hobby's en cursussen. Het doel is om potentiële werkgever snel een duidelijk beeld te geven van iemands kwalificaties en wat hij of zij kan bijdragen aan het bedrijf.

Wat betekent cv?

"Cv" betekent "curriculum vitae" en is document waarin sollicitanten hun werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere kwalificaties beschrijven. Het doel is om werkgevers en recruiters een compleet overzicht te bieden van de kandidaat en hen te helpen beslissen of de kandidaat geschikt is voor de betreffende functie.

Meerdere betekenissen van 'cv' in verschillende contexten

In dit artikel praten we over de betekenis van cv in de context van het solliciteren, maar er zijn meerdere betekenissen:

 • "Centrale verwarming": Cv kan ook centrale verwarming betekenen in de context van cv-ketels.
 • "Commanditaire vennootschap": Dit is een van de mogelijke rechtsvormen. Hierbij heeft de onderneming naast normale, beherende vennoten ook stille vennoten die geld inbrengen, maar zich niet bemoeien met de onderneming.
 • "Coöperatieve Vereniging": Dit is de oude naam voor coöperatie en is een speciale vorm van een vereniging.
 • "Controleverklaring": Een accountant zal bij cv wellicht denken aan een controleverklaring die wordt afgegeven voor de betrouwbaarheid van cijfers.
 • "Carnavalsvereniging": Cv kan ook nog geassocieerd worden met carnavalsfestiviteiten.
Hoe spreek je curriculum vitae uit?
Curriculum vitae is een lastig woord die je niet veel gebruikt. Het woord 'cv' wordt vaak gebruikt. Ontdek hier de juiste uitspraak.
Artikel lezen

Is het c.v. of cv?

De juiste schrijfwijze is "cv". Afkortingen die letter voor letter worden uitgesproken, zoals cv of vwo krijgen geen puntjes. Afkortingen die worden uitgesproken alsof ze volledige woorden zijn krijgen wel puntjes. Als je bijvoorbeeld "o.a." voorleest, dan zeg je hardop "onder andere" en niet "o-a".

Is het de of het cv?

In de context van solliciteren spreek je van ‘het cv’. Dit komt omdat ‘cv’ een onzijdig woord is. Om die reden wordt het lidwoord ‘het’ gebruikt. Spreek je over een cv in de context van cv-ketels, dan is het juist ‘de cv’, omdat ‘cv’ dan een vrouwelijk woord is.

Wat is de typische structuur van een cv?

Je cv is meer dan alleen een visitekaartje. Het is een compleet overzicht van je professionele carrière. Dit zijn de onderdelen die niet mogen ontbreken van een goed cv:

 • Personalia: Je start elk cv met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Dit omvat de volgende gegevens: voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en je adresgegevens. Om indruk te maken kun je hier ook je LinkedIn profiel of een persoonlijke website vermelden (zoals een portfolio). Ook is het gebruikelijk een foto aan je curriculum vitae toe te voegen.
 • Persoonlijk profiel: Dit is een korte introductieparagraaf van 3-6 regels die bovenaan je cv staat. Het is een essentieel onderdeel, omdat het vaak als eerste wordt gelezen. Het moet dus voldoende interesse wekken, zodat de rest van je cv ook gelezen wordt. Stel jezelf voor, vertel wat over je sterke punten, vaardigheden en kwalificaties. Laat zien waarom jij een geschikte kandidaat bent.
 • Werkervaring: Uiteraard is je werkervaring de kern van je curriculum vitae. Op basis van je eerdere ervaringen kunnen werkgevers een goede inschatting maken of jij geschikt bent voor de functie. Om op te vallen is het raadzaam om geen droge opsomming te geven van je taken. Benoem in plaats daarvan ook prestaties die je kan uitdrukken in cijfers en percentages (zoals 15% meer omzet behaald). Dit laat zien hoe goed jij in je functie bent. Je vermeldt je ervaringen in omgekeerd chronologische volgorde (dus meest recente bovenaan).
 • Opleidingen: Vooral voor starters een belangrijk onderdeel, omdat die vaak weinig relevante werkervaring hebben. Voor de rest is het voldoende om je hoogst genoten opleiding te vermelden inclusief een begin- en einddatum en waar je de opleiding hebt gevolgd.
 • Vaardigheden: Aan de hand van je vaardigheden kan een werkgever gemakkelijk zien of jij de noodzakelijke competenties en eigenschappen in huis hebt. De vaardigheden moeten dus goed aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Het beste is om een mix van harde (technische) vaardigheden en zachte vaardigheden te vermelden.

Wat zijn de kenmerken van een goed cv?

Helaas is er geen wonderrecept voor het maken van een cv dat gegarandeerd sollicitatiegesprekken oplevert. Een goed cv heeft echter wel enkele kenmerken:

 • Toegespitst op de functiebeschrijving: Nog steeds maken veel sollicitanten één generiek cv die ze gebruiken bij elke sollicitatie. Dit is niet de juiste manier. Je kunt het beste een cv maken dat volledig is toegespitst op de vacature en bijbehorende functiebeschrijving. Laat je curriculum vitae naadloos aansluiten bij de functie-eisen om zoveel mogelijk kans te maken op een baan.
 • Verzorgde lay-out: Het cv moet overzichtelijk gestructureerd zijn. Belangrijke informatie moet snel gevonden kunnen worden.
 • Perfecte opmaak: Om de leesbaarheid te bevorderen moet gebruik worden gemaakt van een goed lettertype, voldoende witregels en duidelijke sectie-titels. De sectie-titels zijn doorgaans vetgedrukt en iets groter dan de gewone tekst.
 • Geen spelfouten: Spel- of grammatica fouten zijn slordig. Je staat gelijk met 1-0 achter omdat je onnauwkeurig overkomt. Het proeflezen van je cv is essentieel.
 • Maximaal 2 pagina's: Een cv hoort doorgaans niet langer te zijn dan 2 pagina's.

Cv-voorbeeld: zó ziet een goed cv eruit

Nu je weet hoe een cv opgebouwd moet zijn en wat goede kenmerken zijn, is het tijd om een goed voorbeeld cv te bekijken. Hieruit kan je inspiratie ophalen voor je eigen curriculum vitae. De belangrijkste informatie moet duidelijk in het oog springen. Secties moeten overzichtelijk worden weergeven om leesbaarheid te verbeteren. Het is bewezen dat ook een goede vormgeving essentieel is voor een succesvolle sollicitatie.

Goed voorbeeld cv

Je eigen cv maken

Nu je de betekenis en afkorting van cv weet, is het tijd om je eigen cv te maken. Klik hier om onze complete gids te lezen voor het opstellen van een sterk cv om zoveel mogelijk baankans voor jezelf te creëren. Als je een specifiek voorbeeld nodig hebt voor jou functie, kijk dan bij onze cv-voorbeelden. Gebruik eventueel een cv-template voor een perfecte opmaak en vormgeving.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.