Cv proeflezen: 15 tips om fouten te voorkomen

cv-proeflezen

Eén spelfout op je cv kan je theoretisch gezien al de kop kosten. Daarom is het proeflezen van je cv een zeer belangrijke stap om er zeker van te zijn dat je geen fouten in je cv hebt staan. En toch slaan veel sollicitanten deze stap over. Het is altijd raadzaam om zelf je cv door te lezen en je cv door iemand anders te laten lezen. De kans is groot dat je spelfouten maakt die je op een gegeven moment gewoon niet meer ziet. In deze blog delen 15 essentiële tips voor het proeflezen van je cv.

1. Laat je cv even liggen

Je herkent het vast wel, je spendeert een goed kwartier aan het schrijven van een mail waarvan je absoluut wil dat die foutloos is. Je hebt hem 100x gelezen en je drukt op “Verzenden”. Letterlijk één seconde nadat je de mail hebt verstuurd, zie je een spelfout staan…

Zeer vervelend. Wanneer je je cv hebt geschreven, laat het dan even rusten. Slaap er een nachtje over en kijk er de volgende ochtend weer met een frisse blik naar. Je zult zien dat je ineens fouten ziet die je voorheen over het hoofd hebt gezien.

2. Gebruik spellingscontrole van Word of Google docs

Natuurlijk een ‘no-brainer’. Spellingscontroles van Microsoft Word zullen zeer waarschijnlijk het gros van de fouten uit je cv halen. Als je een pdf-bestand hebt, kopieer de tekst dan desnoods tijdelijk naar een Word bestand. Zoek naar de rode ribbellijntjes in je teksten en verbeter de woorden.

3. Lees je cv hardop voor om slecht lopende zinnen te herkennen

Door je cv hardop voor te lezen, kun je horen hoe het klinkt. Je gebruikt dan ineens een tweede zintuig om je geschreven tekst te controleren. Zinnen die niet lekker lopen kun je daardoor gemakkelijk identificeren en verbeteren. Zorg voor een goede tekststroom. Dus; zinnen die makkelijk in elkaar overlopen om er één goedlopend verhaal van te maken.

Schrijf je cv met of zonder hoofdletters?
Dus; hoe schrijf je cv: met of zonder hoofdletters? Zorg dat je geen onnodige spelfouten maakt.
Artikel lezen

4. Maak je cv interessanter met synoniemen

Veel cv’s staan vol met talloze herhalingen. Telkens dezelfde woorden gebruiken wordt snel saai. Zoek in plaats daarvan naar veelgebruikte synoniemen om je cv interessant te houden.

5. Vraag om feedback van familie en vrienden

Veel sollicitanten vinden het lastig om het cv te delen met familie of vrienden, maar we beloven dat je er alleen maar beter van kan worden. Zeker als je je cv deelt met iemand die al de nodige ervaring heeft, kan die vaak gerichte tips geven om je cv te verbeteren. Ook kan hij of zij natuurlijk weer controleren op spellingsfouten of slecht lopende zinnen.

6. Controleer op consistentie in opmaak

Naast de inhoud van je cv, is ook de vormgeving en lay-out net zo belangrijk. Met een slordig cv kom jij onnauwkeurig over bij potentiële werkgevers. Met andere woorden; je staat 1-0 achter.

Zorg dus dat je cv overzichtelijk gestructureerd is. Gebruik witregels en duidelijke sectie-titels die vetgedrukt en wat groter zijn dan de normale tekst. Zorg er ook voor dat je een goed cv-lettertype gebruikt die makkelijk te lezen is (dus geen comic sans).

7. Zorg dat je overal dezelfde werkwoordtijden gebruikt

Gebruik werkwoordtijden consequent in je cv. Als je elke zin (bij je werkervaring) begint met “Realiseren van”, “Ontwikkelen” en “Coördineren”, is het raar als je vervolgens ineens voltooid deelwoorden gaat gebruiken.

8. Vermeld correcte contactgegevens

Een klein detail, maar wel ‘o zo belangrijk’. Dit zijn natuurlijk de gegevens waarmee een recruiter jou gaat uitnodigen op sollicitatiegesprek (mits je jouw cv proefleest met al onze 15 tips). Dus, zorg dat deze informatie juist is. Stel een professionele voicemail in voor als je het belangrijke telefoontje mis. Zorg ook dat je het e-mailadres dat je opgeeft regelmatig controleert.

9. Let op de juiste volgorde van je cv-onderdelen

De juiste volgorde hanteren is simpel, maar controleer het voor de zekerheid toch maar even. Voor de duidelijkheid; de meest gebruikelijke manier is om de cv-onderdelen in omgekeerd chronologische volgorde te vermelden. Dat wil zeggen dat je (bijvoorbeeld bij je werkervaring) begint met het vermelden van je meest recente werkervaring. Van daaruit werk je terug naar eerdere banen en functies.

Als je pas bent afgestudeerd, wil het nog weleens helpen om je opleidingen boven je werkervaring te zetten. Dit omdat je op dat punt in je carrière waarschijnlijk geen relevante werkervaring hebt. Je opleiding is op dat moment belangrijker dan je ervaringen.

De gebruikelijk volgorde van je cv is als volgt:

  1. Personalia
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden
  6. Aanvullende informatie

10. Print je cv uit en lees het nog een keer

Door je cv op de ouderwetse manier te lezen, wordt je brein op een andere manier geprikkeld. Daarnaast kan het ook helpen om de zinnen die je lees langzaam te volgen met een potlood, zodat je extra focust op de woorden die je leest. Hierdoor zal je sneller fouten herkennen.

11. Lees je cv op een ander apparaat

Vergelijkbaar met het printen van je cv. Als je jouw cv op je telefoon maakt, mail het dan even naar jezelf en lees het nog een keer op je laptop/computer/iPad (of vice versa). Door het op een ander apparaat te lezen ziet het er toch net allemaal even wat anders uit.

12. Zet geen clichés in je cv

Recruiters lezen natuurlijk tientallen cv’s per dag. Die worden echt niet meer vrolijk van cv Buzzwords zoals “Spin in het web” en “Echte duizendpoot”. Wees origineel en uniek. Ga er even voor zitten om een boeiend en interessant cv te schrijven.

13. Wees er zeker van dat je niks mist

Weet je zeker dat je niks mist? Of; weet je zeker dat je niks extra’s kan toevoegen om je cv nóg beter te maken? Lees dit artikel “Hoe maak je een cv” om er zeker van te zijn dat je alles hebt gedaan om het best mogelijk cv op te stellen.

14. Wees consistent met de interpunctie

Lees elke punt en komma nog een keer na. Als je telkens op een bepaalde manier interpunctie gebruikt, zorg dan dat je dit consistent door je hele cv doet. En niet de ene keer wel en de andere keer niet. Dat is irritant.

15. Sla je cv op als pdf

Tot slot, sla je cv op als pdf-bestand. Hiermee zorg je ervoor dat de opmaak volledig intact blijft, ongeacht met welk apparaat of browser je cv wordt geopend en bekeken.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.