Schilder cv-voorbeeld en handige schrijfgids

Iedereen heeft wel ervaring met schilderen, maar als je het zelf doet of een professional zie je toch altijd een groot verschil. Om jezelf te onderscheiden van amateurs en om de baan (of klussen) te krijgen, heb je een overtuigend schilders-cv nodig. Een die je vaardigheden, professionaliteit en talent laat zien. In dit artikel laten we zien hoe je dat aanpakt. Ook hebben we een cv-voorbeeld van een schilder opgenomen.

Hoe maak je een cv als schilder?

Als schilder ben je vaak expert in het gebruik van kwasten, rollers en verfspuiten om het interieur en exterieur van een likje verf te voorzien. Ook zal je moeten weten hoe je oude verf kan verwijderen, het oppervlak dat je wil gaan schilderen moet prepareren en hoe je gaten in de muren kan vullen. Dit zijn slechts enkele zaken die in je cv naar voren moeten komen.

Daarnaast heb je niet alleen een goede inhoud nodig. Als schilder weet je dat ook het uiterlijk en de vormgeving van je cv tiptop in orde moet zijn om indruk te maken. Voor het maken van een goed cv als schilder voeg je de volgende onderdelen toe aan je cv:

  1. Personalia
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden

Om het uiterlijk in orde te krijgen, let je op de volgende zaken:

  • Zorg voor voldoende witregels tussen de onderdelen.
  • Gebruik een goed leesbaar lettertype.
  • Stel ruime marges in aan de zijkanten van het document (minimaal 2.5cm).
  • Zorg voor een overzichtelijke structuur.
  • Sla je cv op als pdf.

Als jij je wil focussen op de inhoud, gebruik dan een goed cv-sjabloon. Deze zal je veel werk uit handen nemen.

Personalia

In dit onderdeel voeg je de meest essentiële persoonlijke gegevens bovenaan je cv toe. Je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres is vaak voldoende.

Als schilder zal je daarnaast vaak van de ene klus naar de andere klus moeten rijden. Het hebben van een rijbewijs is dan natuurlijk erg handig. Noteer dus zeker op je cv als je een rijbewijs hebt. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je in het bezit moet zijn van een auto. Ook als het geen verplichting is kun je het autobezit op je cv zetten. Zo is daar in ieder geval geen twijfel aan.

Naam: Twan Bongers
Functie: Schilder
Adres: Houtduif 86, 2134 DB, Hoofddorp
Telefoon: 06 - 32 52 80 05
E-mail: twan.bongers@live.com
Geboortedatum: 01-10-1990
Rijbewijs: B

Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is een korte sectie die bovenaan je cv staat waarin je in je eigen woorden beschrijft wie je bent en wat je te bieden hebt. Ook is het gebruikelijk om wat te vertellen over je vaardigheden. Je hebt hier best wel veel vrijheid om je verhaal te doen, maar zorg wel dat het boeiend blijft. 4-6 regels is vaak voldoende. Als je daarnaast bijzondere vaardigheden hebt die niet elke schilder heeft, benoem die dan ook zeker.

Voorbeeld persoonlijk profiel voor een schilder:

Als schilder met meer dan 5 jaar ervaring weet ik hoe ik de binnen- en buitenoppervlaktes van allerlei soorten materialen kan schilderen. Mijn expertise ligt in het werken met verschillende soorten verf en coatings om zo tot de beste resultaten te komen. Ik weet hoe ik met klanten moet omgaan om de wensen en behoeften te bespreken en om deze vervolgens om te zetten in realiteit. Met mijn vriendelijke en professionele houding ben ik in staat om projecten binnen het budget (en op tijd) af te ronden.

Werkervaring

Waar je persoonlijk profiel nog de grondlaag was, is je werkervaring vergelijkbaar met de verf. Dit is waar recruiters en potentiële werkgever (en opdrachtgevers) naar zullen kijken. Je zal het dus op een indrukwekkende manier moeten presenteren. De eerste tip daarvoor is om gebruik te maken van de omgekeerd chronologische volgorde: meest recente baan eerst, eerste baan als laatste. Hiermee leg je de nadruk op je meest recente werkervaringen.

Specificeer ook zeker per ervaring wat je belangrijkste taken waren en welke vaardigheden je hebt opgedaan. Neem bijvoorbeeld telkens 3-6 opsommingstekens op. Ook als je als zzp’er gewerkt hebt kun je deze ervaringen benoemen.

Werkervaring

Schilder, De Kwast, Diemen
maart 2018 – Heden

  • Voorbereiden van muren voor schilderwerk, denk aan schuren, plamuren en vervolgens een grondlaag aanbrengen.
  • Aanbrengen van verf op verschillende oppervlakten, zoals: hout, beton en baksteen.
  • Nauwkeurig afplakken van gebieden die niet geschilderd hoeven te worden.
  • Klanten zo goed mogelijk adviseren en helpen bij eventuele vragen of klachten.

Schilder, Vermeer, Diemen
januari 2015 – maart 2018

  • Potentiële klanten bezoeken en schattingen maken van de omvang van klussen.
  • Kleurmenging, tapen, primen en afwerken.
  • Repareren van beschadigde oppervlakten.
  • Werken op hoogte met ladders, steigers en hoogwerkers om bij moeilijk bereikbare plekken te komen.

Als je als schilder nog weinig échte werkervaring hebt opgedaan, focus je dan op stages of andere praktijkervaring die je wel al hebt. Ook schilderwerken die je niet onder een baas hebt uitgevoerd (zoals gewoon thuis) kun je dan opnemen en benoemen.

Opleidingen en cursussen

Je hebt niet per se een opleiding nodig om aan de bak te gaan als schilder. Er zijn echter wel een aantal opleidingen die je hiervoor specifiek opleiden. Deze opleidingen leren je hoe je om moet gaan met verschillende materialen, verfsoorten en coatings. Het is dus zeker waardevol als je zo’n opleiding hebt gevolgd.

Als je geen specifieke opleiding hebt gevolgd, maar wel cursussen hebt voltooid, noteer deze dan op je cv.

Opleidingen

Schilder (mbo, niveau 2), ROCVA, Amsterdam
februari 2013 – februari 2015

Cursussen

Wandafwerking – 2019

Veilig werken op hoogte – 2018

Vaardigheden: waar ben je goed in

Dit gedeelte wordt door sommige sollicitanten overgeslagen. Daarom is dit een onderdeel waarmee jij je kan onderscheiden. Het is belangrijk dat je de juiste vaardigheden vermeld. Dit kan per klus of vacature erg verschillen. Bedenk dus welke vaardigheden je het meest nodig hebt in de functie waarop je solliciteert. Een manier om hierachter te komen is om de vacature goed door te lezen.

Daarnaast heb je vaak een mix nodig van technische vaardigheden (zoals het kunnen omgaan met coatings) als een aantal menselijke vaardigheden (zoals samenwerken in een team). Het is raadzaam om een mix van deze vaardigheden in je cv op te nemen, zodat je jezelf profileert als volwaardige en complete schilder.

Dit zijn de beste vaardigheden voor op je schilder-cv:

  • Kennis van verfsoorten
  • Kennis van schildertechnieken
  • Veilig werken op hoogte
  • Kwaliteitscontroles
  • Voorbereiden en prepareren van oppervlaktes
  • Afwerking
  • Plannen en organiseren
  • Zelfstandigheid
  • Communicatieve vaardigheden
  • Kritisch
  • Oog voor detail
  • Flexibel

Referenties

Het kan voorkomen dat een bedrijf om referenties vraagt. Hier wordt echter pas later in de sollicitatieprocedure om gevraagd. Bedenk alvast of je een van je vorige werkgevers of collega’s zou kunnen vragen om een goed woordje voor je te doen als hierom wordt gevraagd.

Lay-out van je cv

Van een slordig cv wordt niemand vrolijk. Daarnaast zal dat geen vertrouwen wekken bij potentiële opdrachtgevers dat jij in staat bent om een woonkamer te schilderen. Uiteraard is een cv vol met grafische elementen en felle kleuren ook niet goed, maar een gezonde balans vinden is belangrijk in een baan waarbij visuele indrukken tellen. Een cv-template kan dit voor je vergemakkelijken.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden