Professioneel cv: Gratis templates, voorbeelden & tips

Kans maken op je droombaan? Dan heb je hem zeker nodig; een professioneel cv. Hieronder hebben we alvast meer dan 10 professionele cv-templates opgesteld, waarvan sommige gratis te downloaden zijn. Bekijk daaronder onze waardevolle tips.

Waarom kiezen voor een professioneel cv-template?

Een professioneel cv maken kent de volgende voordelen:

  1. Perfect voor professionals: Een professioneel cv-sjabloon kun je inzetten voor allerlei verschillende functies. Denk aan zakelijke functies in management- en leiderschap. Echter ook in de financiële, - en creatieve sector kun je een professionele lay-out gebruiken.
  2. Val op bij werkgevers: Een cv met een professionele uitstraling zal waarschijnlijk eerder opvallen dan een klassiek cv.
  3. Je bent serieus: Het laat zien dat je serieus en gemotiveerd bent voor de betreffende functie.
  4. Overzichtelijk: Het helpt om je vaardigheden, werkervaring en prestaties op een duidelijk gestructureerde manier weer te geven.

Hoe maak je een professioneel cv?

Dit zijn de onderdelen waar je niet omheen kan. Een cv zonder deze onderdelen wordt niet serieus genomen. We geven per onderdeel een aantal tips:

1. Contactgegevens

Zorg dat je uitgebreid bent. Vermeld alles waarvan je denkt dat het belangrijk én relevant is. Denk aan je volledig naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer. Noem ook eventueel je website, een online portfolio of je LinkedIn profiel.

Pro tip: Voeg als laatste een recente foto toe aan je persoonlijke gegevens. Een cv met foto blijft beter hangen en geeft een duidelijker beeld van jou als persoon. Kies wel voor een duidelijke, zakelijke foto bij daglicht. Kijk recht in de camera en glimlach. Een privéfoto is nooit geschikt op een professioneel cv.

2. Persoonlijk Profiel

Schrijf een persoonlijk profiel over jezelf. Heb je hier moeite mee? Vraag een vriend(in) of familielid om wat steekwoorden over jou op papier te zetten. Je persoonlijke profiel is kort en bondig en bevat hooguit 6 regels. Zorg ervoor dat je eruit springt. Schrijf duidelijk en krachtig op wie je bent en wat je doet.

Probeer daarnaast een link te vinden met de vacature waarop je solliciteert. Schrijf vanuit jezelf (de ik-vorm) om het persoonlijk te maken. Wees niet bang om jezelf als persoon, achter je professionele cv, te laten zien. Zet in op personal branding, verkoop jezelf!

3. Werkervaring

Benoem alleen de relevante werkervaring voor de baan waarop je solliciteert. Hanteer de omgekeerd chronologische volgorde. Zet je laatste relevante baan dus altijd bovenaan. Als je bij iedere baan kort samenvat wat je taken, verantwoordelijkheden en behaalde successen waren geef je je toekomstige werkgever een goed en compleet beeld van je verleden als professional. Zorg dat je cv aansluit bij de gezochte functie. Zoek in de vacature naar belangrijke functie-eisen en probeer hierop in te spelen met jouw werkervaringen.

4. Opleiding

Ook hier zet je je laatst gevolgde opleiding bovenaan. Voor als je weinig (relevante) werkervaring hebt: benoem interessante en relevante projecten, successen en prestaties. Geef ook aan of en wanneer je de opleiding hebt afgerond.

5. Kennis en vaardigheden

Denk goed na welke kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen jij beheerst die goed van pas komen bij de functie waarop je solliciteert. Denk aan het spreken van een vreemde taal of bepaalde programma’s waar je ervaring mee hebt.

Pas je cv voor iedere baan waarop je solliciteert aan. Misschien zijn er per vacature wel andere dingen binnen je vorige banen of opleidingen belangrijk(er). Speel daar slim op in. Het is belangrijk om je professionele cv relevant te maken voor de baan waarop je solliciteert. Het laat zien dat je het bedrijf hebt bekeken, dat je de vacaturetekst goed hebt gelezen en dat je zelf een match tussen jou en het bedrijf voelt.

6. Aanvullende onderdelen

We raden altijd elke sollicitant aan om naast de 'verplichte' onderdelen, ook extra onderdelen toe te voegen. Dit geeft je de mogelijkheid om wat meer van je persoonlijkheid te laten zien en om een onderscheidend cv te maken. Professionele templates gebruiken is namelijk niet altijd genoeg om die felbegeerde baan te landen.

Voeg bijvoorbeeld een van de volgende onderdelen toe aan je curriculum vitae:

  1. Stages
  2. Cursussen
  3. Talen
  4. Hobby's
  5. Vrijwilligerswerk
  6. Nevenactiviteiten

Let op: het moet wel relevante informatie zijn voor de gezochte functie. Een Barista cursus voegt niks toe aan een cv als projectmanager. Talen daarentegen zijn altijd interessant voor werkgevers.

Professioneel cv: tips voor een goed ontwerp

  • Kleur: Voeg één kleur toe. Vaak heeft deze een wat donkere tint. Je kunt er echter ook voor kiezen om de kleur af te stemmen op het bedrijf. Gebruiken ze bijvoorbeeld de kleur blauw als primaire kleur? Gebruik deze dan ook in je cv.
  • Witregels: Zorg dat informatie niet te dicht op elkaar staat. Voeg witregels toe na elke alinea en onderdeel om het makkelijk leesbaar te houden.
  • Gebruik bulletpoints: Ook dit deelt de tekst lekker op in behapbare stukken. Gebruik het niet in je persoonlijk profiel, maar wel in de rest van de onderdelen.

Veelgemaakte fouten bij een professioneel cv

Nu weet je waar je op moet letten. Nog belangrijker is misschien wel om te weten wat je vooral niet moet doen. Want hoe makkelijk het ook lijkt, een cv is gevoelig voor (kleine) slordigheidsfoutjes. En alhoewel de foutjes klein zijn, kunnen ze een groot effect bij de ontvanger hebben.

Zorg dat je deze fouten vermijdt bij het maken van je eigen cv:

1. Een ‘fout’ e-mailadres

Je kent het vast. Een aantal jaren geleden maakte je je eerste e-mailadres aan. Je was 16 en vond een e-mailadres als partygirl16@hotmail.com een goed idee. Nu je op zoek bent naar een professionele baan kan dat natuurlijk niet meer door de beugel. Vergeet dus niet je e-mailadres een update te geven voordat je deze op je cv vermeldt.

2. Een te druk lettertype

Een strak en clean lettertype werkt het beste. Dit is goed leesbaar en leidt niet af van de inhoud. Hoe aantrekkelijk het ook is om een ''over the top' en sierlijk lettertype te kiezen, doe het niet. Denk daarnaast aan de uitlijning, leesbaarheid en opmaak van je cv. Houd het rustig, overzichtelijk en simpel.

3. Je cv in Word versturen

Verstuur je professionele cv altijd als pdf. Dan weet je 100% zeker dat je cv niet verspringt op de computer van de ontvanger. Je hebt er veel werk in gestoken om je cv een bepaalde opmaak mee te geven en je wilt niet het risico lopen dat hier niks van over blijft. Door je cv als pdf-bestand op te slaan en deze in de bijlage van je mail bij te voegen kan het nooit misgaan!

4. Een cv van meer dan 2 pagina's

Een professioneel cv is nooit langer dan 2 a4’tjes. Houd het kort en bondig. Op een eventueel sollicitatiegesprek kun je altijd nog meer over jezelf vertellen.

Ben je klaar om te solliciteren?

Kun je alle verplichte onderdelen afstrepen, heb je je cv aangepast op de functie én heb je de meest gemaakte slordigheidsfoutjes vermeden? Kortom; ben je 100% tevreden over je professionele cv? Print je cv eventjes uit en lees hem door. Zo zie je soms nog kleine slordige foutjes die je niet ziet op je computer of laptop. Eventueel vraag je ook nog iemand anders om mee te kijken. Twee zien meer dan één. Is er helemaal niks meer op aan te merken? Dan heb jij een dijk van een professioneel cv voor je liggen. Verzenden maar!

Klik hier voor een compleet overzicht van al onze cv-templates. Kijk ook even in onze databank met voorbeeld cv's voor als je wat inspiratie wil voor jouw specifieke functie.