Extracurriculaire activiteiten: Boost je carrière en cv
Extracurriculaire activiteiten kunnen je persoonlijkheid en je cv versterken. Ook kun je door middel van jouw buitenschoolse activiteiten bepaalde belangrijke vaardigheden en competenties aantonen die je kunnen helpen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. In dit artikel lees je wat extracurriculaire activiteiten zijn, wanneer en hoe je ze op je cv zet en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat zijn extracurriculaire activiteiten?
Extracurriculaire activiteiten zijn activiteiten die studenten kunnen doen naast het normale schoolwerk. Denk aan activiteiten als sporten, lid zijn van clubs of verenigingen, vrijwilligerswerk, kunt- en muziekactiviteiten, etc. Het biedt studenten de kans om vaardigheden te ontwikkelen, de sociale kring uit te breiden en zich te onderscheiden van andere studenten.
Zijn extracurriculaire activiteiten op je cv verplicht?
Nee, extracurriculaire activiteiten zijn geen verplicht onderdeel van een cv. Als je een starter bent met weinig werkervaring kan het helpen om je cv te versterken. Als je al enige jaren met je carrière bezig bent kan je deze ruimte wellicht beter voor andere dingen gebruiken.
Echter, er is één uitzondering. Er zijn situaties waarbij de werkgever kan verplichten om bepaalde extracurriculaire activiteiten te vermelden. Werkgevers kunnen sommige activiteiten namelijk verbieden als ze daarvoor een goede reden hebben. Een voorbeeld van zo’n reden kan bijvoorbeeld de bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie zijn. Door het op je cv te zetten voldoe je aan je plicht en dan is het vervolgens aan de werkgever om er iets van te vinden.
Wanneer zet je extracurriculaire activiteiten op je cv?
In het begin van je carrière (wanneer je nog niet veel beroepservaring hebt), willen werkgevers zien dat je over overdraagbare vaardigheden beschikt. Als je voorzitter was van een studievereniging dan laat dat belangrijke leiderschapsvaardigheden zien.
Er zijn 3 situaties wanneer het slim is om buitenschoolse activiteiten die je doet op je cv te zetten:
- Wanneer de activiteiten die je buiten schooltijd doet relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.
- Als de activiteit bepaalde vaardigheden of competenties aantonen die waardevol voor de werkgever kunnen zijn.
- Als je een startende professional bent met nog weinig werkervaring.
- Wanneer je een cv voor een carrièreswitch maakt.
Kortom, als je denkt dat jouw extracurriculaire activiteiten relevant zijn voor de functie dan is het een goed idee om ze op te nemen. In de rest van de gevallen kun je ze beter van je cv weglaten. Je moet spaarzaam omgaan met de beschikbare ruimte die je op je cv hebt.
Welke extracurriculaire activiteiten moet je toevoegen aan je cv?
Een grote fout die veel sollicitanten maken, is dat ze allerlei (buitenschoolse) activiteiten aan het cv toevoegen die eigenlijk niks zeggen over hun vermogen om een bepaalde functie uit te voeren. Het is belangrijk dat je alleen activiteiten toevoegt die relevant zijn voor de gezochte functie.
Voeg nooit activiteiten toe die sociaal onaanvaardbaar zijn of zo kunnen worden geïnterpreteerd. Denk bijvoorbeeld aan gokken, gevaarlijke sporten of activiteiten die je politieke voorkeur aangeven.
De beste extracurriculaire activiteiten voor op je cv
Weet je niet zeker wat voor soort buitenschoolse activiteiten op je cv kunnen komen te staan? Hier zijn enkele voorbeelden van goede extracurriculaire activiteiten voor op je cv:
- Lid bij een studievereniging.
- Bestuursjaar (bestuursvoorzitter, secretaris, etc).
- Onderdeel of lid van een sportteam.
- Deelname aan debat- of toneelverenigingen.
- Maatschappelijke activiteiten.
- Lid zijn van een band.
- Mentor zijn.
- Functies in commissies.
- Organiseren van evenementen en bijeenkomsten.
- Reizen of studeren in het buitenland.
- Cursussen, workshops of trainingen buiten schooltijd.
- Bijles geven.
- Bloggen of andere content creëren (bijvoorbeeld voor de studentenkrant).
- Onderdeel zijn van multiculturele organisaties.
- Politieke partij (wees hier voorzichtig mee. Politieke voorkeur hoort niet op het cv thuis).
- Vrijwilligerswerk.
- Studentenambassadeur.
Elk van deze activiteiten hebben een bepaalde toegevoegde waarde voor je curriculum vitae. Het ligt een beetje aan de functie die je hebt gehad, maar lid zijn van een studievereniging kan bijvoorbeeld belangrijke vaardigheden aantonen, zoals: leiderschap, samenwerken, organiseren, oplossingsgericht, tijdsbeheer, etc. Bedenk voor jezelf welke belangrijke vaardigheden jij hebt ontwikkeld door een bepaalde extra curriculaire activiteit.
De voordelen van extra curriculaire activiteiten op je cv
Er zijn verschillende voordelen aan het vermelden van extra curriculaire activiteiten op je cv, zoals:
- Je laat zien dat je je inzet voor sociale projecten.
- Het laat meer van je persoonlijkheid zien (iets dat lastig is in het cv).
- Je kunt aantonen dat je in staat bent een goede balans te houden tussen werk en privé.
- Het kan aantonen dat je bepaalde vaardigheden bezit, zoals organisatie-, leiderschap of sociale vaardigheden.
- Het maakt je cv interessanter en veelzijdiger.
- Het laat zien dat je maatschappelijk betrokken bent.
Dit alles zal een positieve bijdrage hebben bij potentiële werkgevers.
Wat is het verschil tussen hobby's en extra curriculaire activiteiten?
Het verschil tussen hobby's en extracurriculaire activiteiten is dat hobby's vaak meer persoonlijke interesses zijn die je in je vrije tijd doet en die geen verband houden met je opleiding. Extra curriculaire activiteiten daarentegen zijn activiteiten die doorgaans buiten het formele onderwijs plaatsvinden die gerelateerd zijn aan je studie.
Waar zet je extra curriculaire activiteiten op je cv?
Waar je extra curriculaire activiteiten op je cv zet hangt af van je rol/functie binnen de organisatie, hoe relevant de activiteit is voor de gezochte functie en hoeveel werkervaring je momenteel hebt die je op je cv kan zetten.
Dit zijn de 3 opties:
- Bij je werkervaring: Soms kunnen de extra curriculaire activiteiten ook gezien worden als concrete werkervaring. Als je bijvoorbeeld content hebt gemaakt (blogs, video's, grafische uitingen, etc) en je solliciteert nu voor een soortgelijke functie in de digitale marketing, dan kan het eigenlijk gezien worden als relevante werkervaring. Zeker als je daar elke week tijd mee kwijt bent geweest.
- Bij je opleidingen: Als je een buitenschoolse activiteit hebt gedaan waarbij je kleine verantwoordelijkheden had die wel enigszins gerelateerd zijn aan het vakgebied of branche waarin je solliciteert, vermeld deze dan bij je opleidingen. Misschien was je bijvoorbeeld penningmeester of verantwoordelijk voor de financiën en ga je nu solliciteren als Accountant of een andere functie in de financiële wereld.
- In een apart kopje "Extracurriculaire activiteiten": Als je een aantal extra curriculaire activiteiten hebt gedaan die relevant zijn voor de gezochte functie, dan kun je overwegen om deze in een aparte rubriek op je cv te zetten. Hierdoor kun je ze wat meer benadrukken en er meer aandacht op vestigen dan wanneer je ze onder je werkervaring of opleiding vermeld.
Hoe zet je extracurriculaire activiteiten op je cv?
Ongeacht welke plek op je cv je kiest, vermeld per activiteit de volgende gegevens:
- De naam van de organisatie.
- Je rol, functie of activiteit die je hebt gedaan.
- Een begin- en einddatum (maand & jaar).
- (Optioneel) omschrijf kort wat je gedaan en geleerd hebt. Noem eventueel prestaties en behaalde resultaten.
Vooral als je de buitenschoolse activiteiten wil gebruiken om je vaardigheden en ervaringen aan te tonen is het belangrijk dat je ook je verantwoordelijkheden of prestaties benoemt. In de praktijk kan dit er als volgt uit zien:
- Maaltijden verzameld, ingepakt en gedistribueerd aan mensen in nood.
- Samen met 5 andere vrijwilligers een grote inzamelingsactie opgezet om zo meer maaltijden te kunnen maken en uit te delen.
Of:
- Als penningmeester zorggedragen voor het beheer van alle financiën.
- Toezicht houden op alle financiële transacties van de vereniging.
- Een groot evenement kunnen organiseren binnen het gestelde budget.
Als je meerdere activiteiten wil benoemen, zet deze dan in de omgekeerd chronologische volgorde. Dat wil zeggen dat je bovenaan begint met je meest recente activiteit en van daaruit terug werkt in de tijd.
Breng de extra activiteiten ter sprake tijdens een interview
Met name als het relevante activiteiten zijn waarmee je bezig bent of bent geweest, probeer deze dan te benoemen in een sollicitatiegesprek. Het is een mooi gespreksonderwerp waar je wat meer van je persoonlijke interesses kan laten zien terwijl je ook kan aangeven welke belangrijke lessen je geleerd hebt.
Een voorbeeld van extra curriculaire activiteiten op het cv
Hieronder hebben we een voorbeeld opgenomen van hoe extracurriculaire activiteiten op het cv eruit kan zien. In dit geval staat het in een aparte rubriek. Het gaat hier om een sollicitant die een carrièreswitch maakt van verpleegkundige naar opleidingscoördinator. Daarom is met name het opleiden en trainen van nieuwe leden met name relevant.
Conclusie en advies
- Buitenschoolse activiteiten zijn niet verplicht op het cv. Echter, als ze voordelen opleveren voor je cv, voeg ze dan toe aan je cv.
- Benoem alleen relevante activiteiten op je cv.
- Voeg nooit activiteiten toe die bepaalde (negatieve) vooroordelen kunnen opwekken bij recruiters of potentiële werkgevers.
- Lieg niet over je extracurriculaire activiteiten.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden