Moet je je adres op je cv vermelden?
Het lijkt een simpele vraag: moet je je adres op je cv vermelden? Toch merken we dat veel sollicitanten over deze vraag twijfelen. Zo zijn sommige bijvoorbeeld bang dat ze niet op sollicitatiegesprek worden uitgenodigd op het moment dat ze te ver van de werkplek wonen. Anderen maken zich weer zorgen om de privacy. In deze blog gaan we in op de vraag of je je adres op je cv moet vermelden.
Hoe vermeld je een adres op je cv?
Ben jij er al over uit dat je juist wél een adres op je cv wil vermelden, maar je vraagt je simpelweg af wat de beste manier en plek is om dit te doen op je cv? Gelukkig is het antwoord vrij simpel. Een adres hoort thuis bij jouw persoonlijke gegevens (personalia). Je vermeldt dus vaak allereerst je voor- en achternaam. Vervolgens kunnen daar ook gegevens zoals je adres, telefoonnummer, e-mail en geboortedatum bij vermeld worden.
De volgende 'formule' laat zien hoe je doorgaans een adres op je cv zet:
[straat + huisnummer], [postcode], [plaats/stad], [Land (optioneel)].
Het land is vaak alleen noodzakelijk wanneer je voor internationale functies solliciteert. In de praktijk zou dat er dus als volgt uit komen te zien:
De Beukenhaag 180, 7325 GR, Apeldoorn, Nederland
Hieronder zie je een afbeelding van volledige contactgegevens (inclusief adres) op een curriculum vitae.
Wil je liever niet je volledige adres vermelden? Neem dan alleen een woonplaats op zoals 'Eindhoven'. Je exacte adres is vaak in eerste instantie niet nodig. Hier kan later in de sollicitatieprocedure wel om worden gevraagd.
Is het verplicht om een adres op je cv te vermelden?
Het is niet verplicht om een adres op je cv te vermelden. Hoewel het adres wel handig kan zijn voor het uitrekenen van bijvoorbeeld reiskosten, is dit vaak pas later in de sollicitatieprocedure echt nodig. Een werkgever zal je volledige adres opvragen wanneer deze noodzakelijk is.
Waarom is het vermelden van je adres op je cv belangrijk?
Er zijn eigenlijk 5 belangrijke redenen waarom het vermelden van een volledig adres op je cv belangrijk is:
- Werkgevers verwachten een adres op je cv te zien: Het is al tientallen jaren gebruikelijk om adresgegevens op het cv te vermelden. Werkgevers verwachten het dan ook te zien. Vroeger was het adres nodig omdat alle correspondentie via de post verliep. Tegenwoordig gebeurt dat allemaal via e-mail en de telefoon.
- Als je dicht bij het bedrijf woont, wordt dit als positief gezien: Woon je in de buurt? Dan kan dit in je voordeel werken. Zeker als je bij een lokaal bedrijf gaat werken kan dit een groot pluspunt zijn. Niet alleen vanwege de eventuele reiskosten, maar ook omdat jij de buurt 'snapt'. Je bent een 'local' die er is opgegroeid of al enige tijd woont.
- Als er 2 identieke kandidaten zijn, wordt de kandidaat gekozen die dicht bij het bedrijf woont: Jij zal ook wel snappen dat als er 2 identieke kandidaten zijn, dan kies je degene die het minste kans loopt om te laat te komen. Je weet vrij zeker dat als iemand met de trein komt, dat die een aantal dagen per jaar sowieso te laat zal komen.
- Als je in de buurt woont, elimineer je eventuele gesprekken over verhuizen: Sommige sollicitanten zullen bereid zijn om te verhuizen, maar eigenlijk wil een bedrijf dit gesprek helemaal niet voeren. Een bedrijf investeert vaak flink in het zoeken van een nieuwe werknemer en vervolgens ook nog eens in het inwerken van die (nieuwe) werknemer. Kopzorgen over een eventuele verhuizing wil je als werkgever liever niet.
- Eventuele reiskosten kunnen gemakkelijk worden berekend: Met het precieze adres kan een werkgever gemakkelijk en snel de reistijd beoordelen. Op basis daarvan kan ook de eventuele reiskostenvergoeding berekend worden.
Adres op cv: de nadelen
- Het is 'overbodig': Zeker nu er steeds meer op afstand en thuisgewerkt wordt, is je adres eigenlijk compleet overbodig geworden. Vroeger (voor het internettijdperk), werd het adres op het cv gebruikt voor alle correspondentie. Je kreeg dan thuis een brief met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek (of een afwijzing). Tegenwoordig wordt daar uiteraard gewoon je e-mailadres of telefoonnummer voor gebruikt.
- Het is geen noodzakelijke informatie: Een adres op je cv zegt niks over hoe goed je een bepaalde functie kan uitvoeren. Het zou niet moeten uitmaken of je het wel of niet vermeldt.
- De werkgever is bevooroordeeld over jouw locatie: Stel je komt uit een 'slechte buurt', dan kan het zo zijn dat je werkgever hier een bepaald vooroordeel over heeft. Het zou niet mogen uitmaken en is zelfs bij de wet verboden, maar toch gebeurt het in de praktijk wel.
- Privacy: Als je je niet fijn voelt bij het vermelden van je volledige adres, kun je het beter weglaten.
- Je weet niet wat er met je cv gebeurt: Zodra je je cv de deur uit doet of je plaatst je cv op online jobboards, weet je niet wat er mee gebeurt en wie hem allemaal te zien krijgt. Als je je niet fijn voelt bij het idee dat iedereen hem te zien kan krijgen, kun je ook je huidige adres beter weglaten.
- Het neemt ruimte in beslag: Je cv hoort kort & bondig te zijn. Het is een document die de werkgever moet overtuigen van jouw toegevoegde waarde. Een adres draagt daar niet per se aan bij.
- De werkgever denkt dat je het vergeten bent: Omdat het eigenlijk zo gebruikelijk is om wél een adres op je cv te zetten, kan een werkgever misschien denken dat je hem vergeten bent. Als het niet op je cv staat, kan die wellicht als gevolg ook denken dat je slordig en onnauwkeurig bent.
Verplichte contactgegevens op je curriculum vitae
Je adres vermelden is dus niet verplicht. Je bepaalt voor jezelf waar je je het fijnste bij voelt. Echter, er zijn wel een aantal verplichte dan wel noodzakelijke gegevens die te allen tijde op je cv horen te staan. Denk hierbij aan:
- Voor- en achternaam
- Telefoonnummer
- Geboortedatum
Deze gegevens zijn voornamelijk noodzakelijk omdat ze gebruikt worden om contact met je op te nemen op het moment dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.
Overige contactgegevens die optioneel zijn
Naast de noodzakelijke gegevens, zijn er ook optionele contactgegevens die je kunt vermelden. Let op: je kunt hier mee een streepje voor krijgen op je cv als het relevante informatie voor de functie betreft. Denk bijvoorbeeld aan een online portfolio als grafisch ontwerper.
- Rijbewijs
- Geboorteplaats
- Website (portfolio of iets anders)
- Social Media (LinkedIn, Github)
- Nationaliteit
Alternatieven voor het vermelden van je adres op je cv
Wil je liever geen adres op je cv vermelden, maar je wil toch laten blijken dat je dichtbij werk woont? Dan kan dat. Hieronder hebben we 2 alternatieven opgenomen als je liever geen adres op je cv vermeldt:
- Vermeld alleen je woonplaats: Alleen een woonplaats vermelden is vaak ook prima. Werkgevers kunnen dan alsnog een vrij accurate schatting maken voor wat betreft de reiskosten.
- Vermeld 'bereid te verhuizen': Ben je een sollicitant die van ver moet komen en wil je om die reden geen adres of woonplaats vermelden? Zet dan 'Bereid te verhuizen' bij je contactgegevens onder Adres.
Privacyoverwegingen: hoe bescherm je je adres op je cv?
Als je eigenlijk liever geen (volledig) adres of woonplaats op je cv wilt vermelden vanwege bepaalde privacyoverwegingen, dan word je tot op zeker hoogte nog beschermd door de Algemene verordening Gegevensbescherming. Hieronder leggen we dat verder uit.
Bedrijven hebben een wettelijke verplichting als het aankomt op bewaartermijnen voor bedrijfsmatige documenten en personeelsgegevens:
- Een sollicitatiebrief of cv mag maximaal 4 weken bewaard worden na afloop van de sollicitatieprocedure.
- Sollicitatiebrieven en cv's voor toekomstige vacatures binnen het bedrijf mag uitsluitend met toestemming van de sollicitant, maximaal 1 jaar bewaard worden.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden