Cv-opbouw; inhoud & structuur van een perfect cv

cv-opbouw

Een recruiter of werkgever krijgt niet alleen jouw cv op zijn bureau. Het zijn er vaak meerdere en de tijd is beperkt. Meestal neemt hij of zij maar een paar seconden om je cv te screenen en daarna direct te bepalen of je wordt uitgenodigd voor een eventuele volgende ronde. Een goede eerste indruk van je cv is daarom niet alleen handig, maar om te voorkomen dat je cv niet direct aan de kant geschoven wordt zelfs van cruciaal belang. Geef je cv een heldere opbouw en duidelijke inhoud en zorg voor een verpletterende eerste indruk! In dit artikel vertellen we je welke onderdelen verplicht zijn in je cv, welke je kunt toevoegen om een extra goede indruk achter te laten en welke opbouw je moet aanhouden.

Gouden regel; belangrijkste bovenaan

Waar jij momenteel in je loopbaan staat bepaalt mede de opbouw van jouw cv. De grootste regel in een perfecte cv-opbouw is dat de belangrijkste prestatie altijd bovenaan staat. Voor iemand die net afgestudeerd is, en dus waarschijnlijk nog niet veel relevante werkervaring heeft, staat dus de opleiding boven de werkervaring. In alle andere gevallen zal de werkervaring bovenaan staan. Een sterk cv is daarnaast altijd in chronologische volgorde. Dit betekent dat je de meest recent gevolgde opleiding of de meest recent gedane werkervaring bovenaan zet.

Beste opbouw van je cv

Zorg ervoor dat je een beknopt, maar volledig verhaal over jezelf vertelt. Maak je cv daarnaast goed scanbaar. Dit houdt in dat je met tussenkopjes aangeeft waar welke informatie te vinden is. Er bestaan geen vaste onderdelen voor de inhoud van een cv. Wel is het zo dat een recruiter of werkgever in ieder geval de volgende onderdelen in deze volgorde in je cv verwacht aan te treffen:

  1. Persoonlijke gegevens
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden/competenties
  6. Aanvullende onderdelen (talen, hobby's, etc)
opbouw van je cv

Als je deze volgorde aanhoudt zorg je ervoor dat de belangrijkste informatie ‘boven de vouw’ komt te staan. Deze term komt uit de uitgeverswereld en betekent dat bij een krant de belangrijkste headline bovenaan staat. Online betekent dit dat websites hun belangrijkste boodschap op het gedeelte van de website zetten waarvoor je nog niet hoeft te scrollen.

Online vind je honderden gratis templates die je helpen met deze opbouw. Ze laten precies zien waar je wat moet invullen. Ga je liever zelf aan de slag met de opbouw van je cv? Zorg dat je per categorie in ieder geval de onderstaande informatie vermeldt:

1. Persoonlijke gegevens

Helemaal bovenaan je cv zet je je persoonlijke gegevens. Het is van belang dat ze snel en makkelijk contact met je kunnen opnemen. Wat je je toekomstige werkgever sowieso moet laten weten is het volgende:

  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Je LinkedIn profiel (en eventueel een website/online portfolio als je deze hebt)

2. Persoonlijk profiel

Schrijf een persoonlijk profiel over jezelf. Kort en bondig in hooguit 6 regels. Een recruiter of toekomstig werkgever leest waarschijnlijk veel van deze persoonlijke profielen. Zorg ervoor dat je eruit springt. Schrijf duidelijk en krachtig op wie je bent en wat je doet. Probeer een link te vinden met de vacature waarop je solliciteert. Schrijf vanuit jezelf (de ik-vorm) om het persoonlijk te maken. Wees niet bang om jezelf als persoon, achter je cv, te laten zien. Vertel waaruit blijkt dat je bepaalde eigenschappen hebt in plaats van deze klakkeloos en zonder context te benoemen. Vertel behaalde successen. Waarvoor je elke dag vrolijk uit je bed komt. Zorg dat je opvalt en dat ze simpelweg niet om je heen kunnen. Je persoonlijke profiel moet je zien als een elevator pitch in een paar regels. Zet in op personal branding, verkoop jezelf!

3. Werkervaring

Vermeld alleen je relevante werkervaring. De meest recente baan staat bovenaan. Probeer niet alleen je verantwoordelijkheden te benoemen maar vooral ook wat je hebt bereikt. Wat hiervan het resultaat was en eventuele bijzondere projecten. Vermeld per baan in ieder geval:

  • De naam van het bedrijf
  • De plaats van het bedrijf
  • De functietitel
  • De periode waarin je werkzaam was
  • Wat je hebt bereikt in je baan
  • Je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

Heb je een gat in je cv? Licht toe hoe dit is ontstaan.

4. Opleidingen

Som alle studies, opleidingen, trainingen en cursussen waar je aan deel hebt genomen op. Cursussen kunnen eventueel ook in een aparte sectie worden geplaatst. De meest recente opleiding zet je weer bovenaan. Vermeld per opleiding in ieder geval:

  • De naam van de school of onderwijsinstelling, inclusief de plaats
  • De naam van de opleiding of cursus
  • De periode waarin je de studie gevolgd hebt
  • Of je de opleiding of cursus succesvol hebt afgerond met een diploma of certificaat. Zet bijvoorbeeld “(behaald)” achter je opleiding.

5. Vaardigheden/competenties

Benoem de vaardigheden die je bezit, en die aansluiten op de wensen en behoeften van je toekomstig werkgever, uitgebreid. Ook het beheersen van talen is een vaardigheid! Vertel over jezelf en wees niet te bescheiden. Verkoop jezelf!

Aanvullende onderdelen

Als je bovenstaande onderdelen in je cv behandelt, geef je een duidelijk beeld van jezelf. Wil je nog meer opvallen? Maak gebruik van onderstaande aanvullende onderdelen:

1. Een foto

Mensen verbinden graag met elkaar. En dat doe je nou eenmaal makkelijker als je er een gezicht bij hebt. Zorg voor een professionele foto. Plaats bijvoorbeeld nooit een selfie of vakantiefoto’s op je cv.

2. Nevenactiviteiten

Doe je naast je baan ook nog andere activiteiten? Zowel betaald als onbetaald? Vertel over je nevenactiviteiten! Doe dit wel alleen als die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, werk in een vereniging, bestuurswerkzaamheden, sportvereniging of politieke partij. Wees niet te bescheiden. Nevenactiviteiten onderscheiden je van je concurrent omdat het iets over jou als persoon zegt. Wat jouw drijfveren zijn in het leven en waar je je, zelfs onbetaald, voor inzet. Onbetaalde activiteiten laten onder ander je empathisch vermogen zien.

3. Hobby’s en interesses

Door nog meer te laten zien wat voor persoon je bent vertel je over je interesses en hobby's. Bekijk wel altijd of de genoemde hobby’s of interesses aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Als dat zo is zal je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar je worden. Hij of zij is tenslotte ook maar gewoon een mens die op zoek is naar iemand met wie hij of zij een klik heeft.

4. Talen

Het spreken van meerdere talen is altijd relevant voor werkgevers. Vermeld dus de talen die je spreekt op je cv inclusief je taalniveau. Dit zijn de taalniveaus waaruit je kan kiezen:

  • Moedertaal – (C2)
  • Vloeiend – (C1)
  • Uitstekend – (B2)
  • Goed – (B1)
  • Redelijk – (A2)
  • Matig (niet vermelden) – (A1)

Vermeld bijvoorbeeld:

  • Nederlands (C2)
  • Engels (C1)
  • Spaans (B1)

5. Cursussen

Verdiepende cursussen of cursussen voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden laten zien dat je leergierig en zeer geïnteresseerd in je vakgebied bent. Dit zal dus altijd van toegevoegde waarde zijn voor je cv. Geef je cursussen een goede plek in je cv. Het meest logisch is om het onder je opleidingen te zetten.

6. Stages

Stages zijn voornamelijk handig voor sollicitanten met weinig werkervaring of starters. Voor hen kunnen stages gezien worden als relevante werkervaring. Licht het daarom toe in een aparte sectie op je cv (onder je werkervaring). Geef daarbij een korte omschrijving van je belangrijkste taken en prestaties.

7. Referenties

Doe dit alleen als er expliciet om gevraagd wordt in de vacature. Ook "Referenties op aanvraag" hoef je niet in je cv te vermelden. Recruiters weten dat ze om je referenties kunnen vragen. Als ze die nodig hebben zullen ze dit later in de sollicitatieprocedure vanzelf doen.

Typische fouten in de opbouw van je cv

Om ervoor te zorgen dat er niks misgaat, controleer je cv nog eens op de volgende typische opbouw fouten:

  • Onjuiste contactgegevens: Als een recruiter geen contact met je kan opnemen, kan die je ook niet uitnodigen.
  • Onoverzichtelijke structuur: Naast een goede inhoud, moet ook de vormgeving perfect zijn. Zorg dat je een overzichtelijk cv opstuurt.
  • Geen irrelevante informatie: Alles wat je in je cv zet, moet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Voorbeeld van een goede cv-opbouw

Hieronder zie je een voorbeeld cv met een goede opbouw en inhoud:

goede cv-opbouw voorbeeld

Conclusie

Als je je aan bovenstaande regels houdt heb je een professioneel cv met een perfecte opbouw. Een cv waar een toekomstig werkgever of recruiter niet meer omheen kan. Hij of zij kan jouw cv binnen een paar seconden scannen en krijgt direct een goed beeld van jou als persoon én van je kwaliteiten. Je kunt optionele onderdelen toevoegen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Pas de tips toe en zorg ervoor dat je binnen no-time bij jouw perfecte werkgever aan tafel zit. Succes!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.