Cv opstellen als autodidact: zó pak je dat aan
Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel manieren om nieuwe vaardigheden te leren en ontwikkelen. Denk aan MOOC’s (Massive Open Online Courses), YouTube-kanalen, cursusplatformen zoals Udemy en Skillshare, forums, boeken… De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit stelt mensen in staat om zonder relevante beroepsopleiding toch een baan te vinden. Maar hoe stel je een cv op als autodidact? We delen een aantal tips en trucs.
Waarom je jezelf met autodidactische vaardigheden kan onderscheiden
Natuurlijk vindt een werkgever een behaalde opleiding bij een bekende hogeschool of universiteit belangrijk. Maar werkgevers vinden zelfmotivatie, gedrevenheid en leergierigheid ook belangrijk. Als je jezelf bepaalde vaardigheden hebt aangeleerd in je vrije tijd of avonduren, laat dat ook iets zien over jou als persoon. Het kunnen ook verdiepende vaardigheden zijn binnen je vakgebied die je hebt opgedaan door middel van cursussen of trainingen. Vooral voor sollicitanten die een cv voor een carrièreswitch maken, kunnen autodidactische vaardigheden van doorslaggevend belang zijn.
Focus op je vaardigheden
Omdat je geen formele opleiding hebt gevolgd, is het belangrijk dat je vaardigheden en competenties benadrukt die nodig zijn voor de gezochte functie. Maak bijvoorbeeld een functioneel cv. Hierbij leg je de focus op je vaardigheden in plaats van je werkervaring.
Verzamel de vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je zelfstudie en bedenk hoe die van pas kunnen komen in je nieuwe baan. Probeer bewijzen voor deze vaardigheden te leveren in je cv.
Sla je werkervaring niet helemaal over
Hoewel je misschien helemaal geen (of in ieder geval geen relevante) werkervaring hebt, betekent dit niet dat je dit onderdeel simpelweg kan overslaan. De meeste sollicitanten hebben meer werkervaring dan ze in eerste instantie denken. Wellicht heb je wel relevante ervaringen opgedaan tijdens stages, projecten, cursussen, vrijwilligerswerk of andere vormen van praktijkervaring. Ga na of er toch belangrijke ervaringen in je leven zijn geweest die van pas kunnen komen in je nieuwe baan. Beschrijf vervolgens deze ervaringen en de vaardigheden die je ermee hebt geleerd. Dit kan onder een kopje “Werkervaring” of in een aparte sectie.
Geef concrete voorbeelden
Als je eenmaal een lijst met belangrijke vaardigheden of ervaringen hebt, is het belangrijk dat je meer doet dan simpelweg het beschrijven van je taken en verantwoordelijkheden. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar werkgevers zullen meer geïnteresseerd zijn in hoe goed jij bent in het uitvoeren van de desbetreffende taken. Probeer dus concrete voorbeelden te geven van behaalde prestaties of resultaten. Dit helpt werkgevers om inzicht te krijgen in je kwalificaties.
Je opleidingen en cursussen zijn cruciaal
Als je een cv als autodidact opstelt, heb je ergens je kennis en ervaring vandaan gehaald. Wellicht hebt jij geen ICT-diploma, maar vond jij computers en programmeren zo leuk en interessant dat je het jezelf volledig hebt aangeleerd. Je moet het dan dus opnemen tegen kandidaten die wel een specifieke studie hiervoor hebben gevolgd. Noteer daarom alle relevante educatieve middelen die je hebt gevolgd om expert te worden in jouw vakgebied of vaardigheid.
Als we het ICT-voorbeeld wat verder uitwerken, kan dat betekenen dat je alle cursussen noteert die je hebt gevolgd om bepaalde programmeertalen of web frameworks te leren. Ook benoem je jouw persoonlijke projecten (deel ook zeker de URL). Laat zien dat je de kennis al in de praktijk hebt toegepast en dat je weet waar je het over hebt.
Pas je cv aan op de vacature
Als autodidact is het zeer belangrijk dat jouw cv naadloos aansluit op de behoeften uit de vacature. Gebruik de functiebeschrijving dus echt als spiekbrief voor het opstellen van je cv. Zoek naar belangrijke vaardigheden en competenties die nodig zijn in de functie en probeer juist deze in je eigen cv te benoemen en bewijzen. Benadruk je sterke punten in je persoonlijk profiel en bij je ervaringen.
Soft skills als autodidact
Als autodidact beschik je hoe dan ook over een aantal belangrijke soft skills. Dit zijn ook vaardigheden die je in je cv kan uitwerken. Denk aan:
- Zelfdiscipline: Autodidacten zijn in staat om zichzelf te motiveren om een bepaalde vaardigheid zich volledig eigen te maken.
- Zelfstandigheid: Uiteraard sta je er als autodidact helemaal alleen voor. Je bent gewend om zelfstandig te werken zonder hulp van anderen.
- Kritisch denken: Normaal gesproken als je problemen hebt, dan ga je naar een leraar of docent. Als autodidact zal je problemen helemaal zelf moeten oplossen. Hiervoor moet je kritisch kunnen denken.
- Doorzettingsvermogen: Het is niet eenvoudig om een vakgebied of vaardigheid jezelf helemaal aan te leren. Er zijn momenten dat je liever iets anders doet, maar toch zet je door.
- Out of the box denken: Als autodidact bewandel je en pad die maar weinig durven te bewandelen. Je moet creatief zijn om problemen op te lossen die op je pad komen. Daarnaast moet je manieren verzinnen om jezelf verder te ontwikkelen zonder formele opleiding.
Bereid je voor op vragen van een recruiter
Als je een cv als autodidact opstelt en je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek, dan kun je natuurlijk een aantal vragen verwachten over jouw specifieke situatie. Recruiters en werkgevers zullen sowieso nieuwsgierig zijn naar je verhaal, omdat het niet vaak voorkomt dat een sollicitant zichzelf een complete vaardigheid aanleert. Dit zijn enkele vragen die je kan verwachten:
- Waarom heb je niet gekozen voor een formele opleiding?
- Kun je vertellen over je zelfstudie en hoe je dit hebt aangepakt?
- Welke vaardigheden heb je tijdens je zelfstudie allemaal ontwikkeld?
- Welke projecten heb je als autodidact afgerond?
- Welke methodes en bronnen heb je gebruikt om je kennis op te bouwen?
- Waarom moet ik jou verkiezen boven een kandidaat die wél een formele opleiding heeft gevolgd?
- Welke uitdagingen heb je overwonnen tijdens je zelfstudie?
- Zijn er vaardigheden die nog ontbreken door het niet volgen van een gerichte opleiding?
Gebruik de juiste cv lay-out
Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar een goede vormgeving is ook zeker cruciaal voor een autodidactisch-cv. Zorg dat het cv-template die je gebruikt makkelijk leesbaar en overzichtelijk is. Gebruik daarvoor voldoende witregels, ruime marges, een goed lettertype en duidelijke sectie-titels. Gebruik ook bulletpoints in plaats van langdradige teksten. Dit helpt een recruiter of potentiële werkgever om belangrijke informatie snel te kunnen vinden.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden