(Chef)kok / hulpkok cv-voorbeeld en schrijfgids

Een van de beste banen die je kan hebben in de horeca, is werken als chef-kok. Zowel in lokale restaurants als in gerenommeerde restaurants met een of meerdere Michelin sterren. Om aangenomen te worden heb je echter wel een overtuigend koks cv nodig waar de recruiter van zal smullen. Zeker omdat de concurrentie op culinair gebied alleen maar toeneemt. In dit artikel laten we zien hoe je een effectief cv als kok opstelt.

Hoe maak je een cv als chef-kok

Chef-koks moeten interessante en aansprekende menu’s kunnen samenstellen. Daarnaast moeten ze een productieve en veilige keuken kunnen runnen. Daarvoor hebben ze een aantal vaardigheden nodig, zoals creativiteit, leiderschap en goed kunnen samenwerken. Dit zijn allemaal zaken die ook in je cv vermeldt moeten staan om zo indruk te maken op werkgevers.

Een goed cv voor een chef-kok moet een passie voor koken weerspiegelen. Laten we beginnen met het kijken naar de opmaak en structuur die nodig zijn voor een goed cv. Vervolgens kijken we per onderdeel hoe je deze het best kan opstellen.

De opmaak en structuur van je cv

Als (chef)kok, hulpkok of souschef weet jij als geen ander dat de presentatie van je gerechten een essentieel onderdeel is van de ervaring van klanten. Voor cv’s is dat niet anders. Het cv moet er uiteraard overzichtelijk, maar ook aantrekkelijk uitzien. Volg hiervoor de volgende richtlijnen:

 • Maak gebruik van een professioneel cv-template om veel tijd te besparen.
 • Kies een lettertype dat makkelijk leesbaar is. Denk aan Calibri, Verdana of Arial.
 • Stel een regelafstand in van minimaal 1.15.
 • Verdeel je cv in duidelijke secties.
 • Voeg de volgende onderdelen toe: persoonsgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Maak ze gemakkelijk te onderscheiden van elkaar door telkens een koptekst per sectie toe te voegen die je iets groter maakt.
 • Sla je cv op als pdf-bestand.

Personalia

Je koks cv begint met het vermelden van de relevante persoonlijke gegevens. Vermeld allereerst je naam, telefoonnummer, e-mail en adresgegevens. Daarnaast kan het als chef-kok handig zijn als je een rijbewijs en een eigen auto bezit voor het ophalen van producten, naar werk te gaan of producenten te ontmoeten. Noteer dus op je cv je rijbewijs en of je een eigen auto hebt.

Daarnaast kan het ook zijn dat je een blog of website hebt waar je gerechten en recepten deelt. Dit staat natuurlijk fantastisch op je cv.

Persoonlijk profiel

(Chef)koks moeten uitstekende culinaire vaardigheden bezitten om interessante, lekkere en aantrekkelijke gerechten te kunnen bereiden. Het is essentieel om dit soort kwaliteiten in je persoonlijk profiel te benaderen. Het persoonlijk profiel is namelijk een korte alinea die bovenaan je cv staat en vaak als eerste wordt gelezen. Je zal er dus gelijk een goede eerste indruk mee moeten maken. Benoem ook zeker je belangrijkste kwaliteiten en prestaties.

Voorbeeld persoonlijk profiel voor een chef-kok:

Als chef-kok heb ik van mijn passie mijn werk kunnen maken. Dankzij mijn creatieve geest, werkethiek en oog voor detail weet ik precies hoe ik visueel aantrekkelijke, maar bovenal overheerlijke gerechten kan creëren en bereiden. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken en smaakcombinaties om de verwachten van de gasten te overtreffen. Tot slot vind ik het geweldig om samen met een team van koks te werken aan de meest inspirerende gerechten.

Serveer je werkervaring

Daar waar het persoonlijk profiel diende als voorgerecht, is het nu tijd voor het hoofdgerecht: je werkervaring. Aangezien je het vak als kok voornamelijk in de praktijk leert is dus het belangrijkste ‘gerecht’ van je cv.

In dit gedeelte beschrijf je jouw eerdere ervaringen als kok, hulpkok of souschef. Als je nog geen relevante werkervaring hebt, deel dan andere relevante praktijkervaringen. Ook als je een keer voor je vrienden of familie hebt gekookt met kerst kan je dat benoemen.

Per ervaring vermeld je uiteraard je functietitel, het bedrijf waar je werkte en een begin- en einddatum. Daarnaast moet je ook een gedegen omschrijving geven met je belangrijkste taken en prestaties. Benadruk je specialiteiten of expertises. Dit kan zijn van het koken van vis tot het maken van puur vegetarische gerechten.

Werkervaring

Chef-kok, De Eetkamer
oktober 2017 – Heden

 • Samenstellen van het complete menu.
 • Opleiden en inwerken van nieuw keukenpersoneel.
 • Zoeken naar unieke smaakcombinaties om zo een uniek en exclusief menu samen te stellen.
 • Samenwerken met het keukenpersoneel en hulpkoks om een efficiënte en veilige keuken te runnen.

Hulp-kok, Smaakpaleis
september 2015 – oktober 2017

 • Bereiden en koken van hoogwaardige gerechten.
 • Waarborgen en naleven van de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.
 • Aandacht voor de opmaak en presentatie van de verschillende gerechten.
 • Bewaken van de voedselvoorraden.

Opleidingen & cursussen

Er zijn veel verschillende manieren om een professionele kok te worden. Een speciale opleiding kan daar uiteraard een goede start in zijn voor het cv van een chef. Ook het volgen van cursussen kan echter belangrijk zijn om je te specialiseren in een bepaald expertisegebied van het koken. Daarnaast toont dat ook je leergierigheid.

Opleidingen

Kok (Mbo, niveau 2), Rijn IJssel
september 2013 – september 2015

Cursussen
 • HACCP – 2020
 • Wijn & Spijs – 2019
 • Visbereiding – 2018

Vaardigheden: het toetje van je cv

Tot slot moet je de meest belangrijke vaardigheden voor jouw specifieke functie toevoegen. Het ligt ook aan het restaurant waar je solliciteert en waar zij in gespecialiseerd zijn. Lees daarom altijd de vacature grondig door, zodat je jouw cv perfect kan laten aansluiten op de wensen en behoeften van de werkgever. Concentreer je dus op belangrijke culinaire vaardigheden en vermeld daarbij eventueel ook specifieke kooktechnieken en kennis.

De beste vaardigheden voor een chef-kok voor op je cv:

 • Kennis van (specifieke) ingrediënten
 • Samenstellen van een menu
 • Voedselveiligheid
 • Budgettering
 • Leiderschap
 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Stressbestendig en onder druk werken
 • Aanpassingsvermogen
 • Oog voor detail
 • Verantwoordelijkheid

Aanvullende secties

Als kers op de taart zou je nog wat extra onderdelen aan je cv kunnen toevoegen. Dit zijn de onderdelen die andere kandidaten zeer waarschijnlijk niet aan het cv toevoegen. Het is dus de uitgelezen kans om jezelf te onderscheiden. We geven een aantal ideeën:

1. Talen

Zeker als je bij een internationaal restaurant gaat werken, is het spreken van een vreemde taal belangrijk. Maar ook buitenlandse klanten kun je beter van dienst zijn als je tenminste goed Engels kan praten. Voeg dus zeker talen toe aan je cv.

2. Hobby’s en interesses

Hobby’s laten wat meer van je persoonlijkheid zien. Uiteindelijk willen potentiële werkgevers ook weten wat voor vlees ze in de kuip halen. Het toevoegen van een aantal interesses kan daarbij helpen.

3. Bijlage van opgestelde menu’s en eigen gerechten

Als je nog geen website hebt waar je jouw creaties deelt, dan kan je ook nog altijd een bijlage meesturen met je sollicitatie. Stel bijvoorbeeld een mooie collage op met al je gerechten en menu’s en stuur deze mee. Hiermee kun je ook je kennis laten zien van verschillende stijlen en gerechten voor verschillende seizoenen.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden